ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΣ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη με επίκεντρο την έλλειψη απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα αλλά και την απουσία επαρκών δομών υγείας και υγειονομικού προσωπικού, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον δήμαρχο Ιθάκης Δ. Στανίτσα και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του δήμου Ιθάκης, ο κ. Στανίτσας και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εστίασαν στο σοβαρό ζήτημα με την απουσία απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αθήνα, ενώ το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διακοπή, το 2016, της σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα. Όπως αναφέρθηκε αυτή κατάσταση έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον αναπτυξιακό και τουριστικό τομέα του νησιού.

Η Ιθάκη αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα και σε επίπεδο υποδομών με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λιμάνι ικανό να εξυπηρετήσει το πλήθος των επισκεπτών του νησιού.

Σοβαρές είναι όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας. Όπως ενημερώθηκε ο κ. Πατούλης δεν υπάρχει παιδίατρος να εξυπηρετήσει τα 400 παιδιά του νησιού, παρά το γεγονός ότι η θέση έχει προκηρυχθεί εδώ και καιρό. Επιπρόσθετα είναι κλειστό το μικροβιολογικό κέντρο εδώ και 3 χρόνια, και υπάρχει έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου καθώς και οδηγού του οχήματος, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τον πληθυσμό του νησιού.

Σχολιάζοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση με τις σοβαρές ανεπάρκειες στον τομέα υγείας ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για « τριτοκοσμικές καταστάσεις» και σχολίασε πως είναι πια καιρός να υπάρξει βούληση από το κεντρικό κράτος προκειμένου να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι εξυπηρέτησης ασθενών στα νησιά και σε ακριτικούς Δήμους όπως είναι η τηλεϊατρική.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με την περικοπή των ΚΑΠ, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων αφαλάτωσης, το κόστος της οποίας αγγίζει περί τα 500.000 ευρώ το χρόνο, ποσό, που όπως επισήμανε ο κ. Στανίτσας, ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά την ενημέρωση της δημοτικής αρχής επισήμανε πως η ρίζα όλων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η Ιθάκη αλλά και τα υπόλοιπα νησιά της χώρας είναι η εμμονή στο συγκεντρωτικό, κεντρομόλο κράτος. « Αν δεν περάσουμε στο μοντέλο του αποκεντρωμένου κράτους προκειμένου ο κάθε τόπος να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του χωρίς κηδεμονίες, τότε θα συνεχίζουμε να αρκούμαστε σε εκθέσεις ιδεών και όχι λύσεις».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα και όχι ως πρόβλημα» πρόσθεσε και επισήμανε πως αν δεν γίνει πράξη η έννοια Δήμος-Κράτος, η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός της Ευρώπης.

«Οι Δήμοι δεν είναι οι φτωχοί συγγενείς ούτε είναι ο ρόλος τους να απλώνουν μονίμως το χέρι στο κεντρικό κράτος. Οι πολίτες έχουν δικαιώματα και ένα από τα βασικά είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.