9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΝΟΥΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά και οι κοινωνίες τους και πως αυτά θα λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης και τουρισμού στον Ελλαδικό χώρο, είναι το θέμα του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νήσων, που ολοκληρώνεται σήμερα στα Διαπόντια Νησιά και συγκεκριμένα στους Οθωνούς.

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ (2)
Συνδιοργανωτές του 9ου Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών είναι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών και ο Δήμος Κέρκυρας, ενώ τελείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων, Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού. Το Συνέδριο πάντως ξεκίνησε με «ελλείψεις» καθώς από το συνέδριο απουσίασαν και οι τρεις Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, Εσωτερικών Κ. Πουλάκη, ΕΣΠΑ, Π. Κορκολή και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Γιαννέλη, που είχαν κληθεί να παρευρεθούν, ενώ το νησί της Ιθάκης εκπροσωπεί ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Βασιλόπουλος.

Στους Οθωνούς λοιπόν χτυπάει η καρδιά των μικρών νησιωτικών κοινωνιών χθες και σήμερα όπου εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μικρών Νησιών, αιρετοί και θεσμικοί φορείς, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, θα βρεθούν για να συζητήσουν θέματα πού αφορούν τα μικρά νησιά.

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ
Θα συζητηθούν ακόμη η συμμετοχή του ΕΔΜΝ στον κόμβο καινοτομίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του θαλάσσιου πλούτου που αφορά την κατασκευή πλωτών ασθενοφόρων, πλοίων αποκομιδής απορριμμάτων, θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στον Διεθνή Νησιωτικό Τουρισμό, μεταξύ του ΕΔΜΝ και του μεγαλύτερου φορέα στον κόσμο: του Παγκόσμιου Συνέδριου Νησιωτικού Τουρισμού ( Expo – Conference )που διοργανώνεται στην Κίνα στην Πόλη Ζόου Σαν της επαρχίας της Σαγκάης.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών θα συμμετάσχει στην έκθεση και στο συνέδριο Νησιωτικού Τουρισμού που θα λάβει χώρα στην Κίνα, εκπροσωπώντας τα Ευρωπαϊκά Μικρά Νησιά.

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ (3)
Ο πρόεδρος του δικτύου μικρών νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης που αφορά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και δίνεται πλέον προτεραιότητα στα μικρά νησιά για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, απορριμμάτων κ.α. ενώ δημιουργείται παράλληλα ένας κώδικας με βάση τον οποίο θα υπάρχουν δείκτες – κλειδιά για τη νησιωτικότητα και άλλα θέματα.

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ (4)
Δεν γνωρίζουμε αν την πρόταση για την δημιουργία ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ θα επαναφέρει το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών
ΤΕΙΡΕΣΙΑ στην ακτοπλοΐα σε όλες τις μορφές δρομολογήσεων (ελεύθερες, αποκλειστικές, επιδοτούμενες μονοετής και πολυετής αλλά και έκτακτες δρομολογήσεις) ζητεί το ΕΔΜΝ, ως μέτρο εξασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, πολύ δε περισσότερο αυτή την εποχή όπου ο αριθμός και ο τύπος των διαθέσιμων πλοίων δεν αρκούν αλλά και από την άλλη κακές πρακτικές φρενάρουν την πιθανότητα απόκτησης νέων σκαφών σύμφωνα με τις ανάγκες της νησιωτικής μας πατρίδας και της ακτοπλοΐας γενικότερα. Να σημειώσουμε ότι το ΕΔΜΝ είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα φορέας που έχει προτείνει την δημιουργία ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ και στις έως τώρα επικοινωνίες του με συναρμόδιους φορείς το κλίμα φαίνεται καταρχάς θετικό. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζονται περεταίρω ανάλυση πλην όμως η ανάγκη είναι ΜΕΓΑΛΗ.

Φωτογραφίες από το aegeanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.