ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Με την ευκαιρία της ανάρτησης κειμένου στο Ithaca News από το σύμβουλο της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης κ. Μπούα, θέλω να πω τα εξής:
Ο σύμβουλος Μπούας (ΛΑΕ, και Συνοδοιπόρος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια και του Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του), με αφορμή τις χρόνια συνεχιζόμενες παλινωδίες Κυβέρνησης-Περιφέρειας –Δήμου για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην Ιθάκη, σηκώνει κουρνιαχτό με λάσπη, συκοφαντίες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις για την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ιθάκης. Προβαίνει επίσης και σε αναγκαίες για την περίσταση καιροσκοπικές αποσιωπήσεις, προκειμένου να αυτοαναγορευτεί τελικά ως ο μοναδικός τιμητής της αδήριτης κατά τα άλλα Λαϊκής ανάγκης να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην Ιθάκη Βιολογικός Καθαρισμός.
Σκόπιμα και συνειδητά προσπαθεί να εμπλέξει την παράταξη του ΚΚΕ στην διελκυστίνδα μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας ως προς την χωροθέτηση του έργου, για να διαμορφώσει εμμέσως πλην σαφώς το αφήγημα της «ευθύνης» της μη κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της Ιθάκης και στην Λαϊκή Συσπείρωση, επειδή πρότεινε την χωροθέτηση να την κάνει η περιφέρεια και όχι ο Δήμος. Γίνεται ακόμη πιο άθλια η προσπάθεια του, όταν εμπλέκει την Λαϊκή συσπείρωση ότι «…ρίχνει σανίδα σωτηρίας » στην Δημοτική Αρχή, η οποία «ήθελε να πετάξει μακριά το μπαλάκι, προκειμένου να αποφύγει το δύσκολο έργο της χωροθέτησης, που εκ των πραγμάτων θα την έφερνε σε σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα (ιδιοκτήτες ακινήτων) ..»
Η Αλήθεια όμως για τους παροικούντες στην.. Ιθάκη, είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση στην ΠΙΝ έφερε το θέμα της χρόνιας καθυστέρησης της μη κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, μαζί με μια πλειάδα άλλων θεμάτων που αφορούσαν το λαό της Ιθάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο – βραχοπροστασία, λιμάνι Πίσω Αετού, δρομολόγιο Ιθάκη –Σάμη – Πάτρα, ανασκαφές -, που έγινε πρόσφατα στο νησί και αντιπαρατέθηκε με την Περιφερειακή Αρχή (που εξέλεξε και ο κ. Μπούας). Την Π.Αρχή, που διαχειρίζεται πλέον την μνημονιακή – αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε τοπικό επίπεδο και με υποδειγματικό τρόπο για τα συμφέροντα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Που απαιτεί μεταξύ άλλων και τις περικοπές κονδυλίων για τέτοια έργα, π.χ. σεισμόπληκτοι κ.α., μέχρι που να επιστρέφει πίσω στην κυβέρνηση και αγύριστα τέτοια κονδύλια, για να πιάσει τα ματωμένα πλεονάσματα.
Και αυτό είναι που ενόχλησε και ενοχλεί τον κ. Μπούα, ότι υπάρχει μια λαϊκή παράταξη που δεν τα διπλώνει, που διεκδικεί όχι το ρεαλισμό της Ε.Ε. αλλά τις σύγχρονες Λαϊκές ανάγκες και τα αντίστοιχα έργα. Είναι λογικό να συκοφαντεί ο κ. Μπούας την Λαϊκή συσπείρωση γιατί ποτέ δεν υιοθέτησε το όραμα το πρόγραμμα τα επιχειρήματα και τα προαπαιτούμενα «..των Υγειονομικών αρχών της Ε.Ε.», που ασπάζεται και επικαλείται ο ίδιος, γιατί είναι προαπαιτούμενα για ματωμένα κέρδη τύπου «Αγίας Ζώνης» που «ο ρυπαίνων πληρώνει..» στο τέλος κάτι από αυτά. Είναι επίσης λογικό να αποπροσανατολίζει σκόπιμα ο κ. Μπούας μετατρέποντας το πρόβλημα της μη κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού σε πρόβλημα χωροθέτησης. Αυτό το έργο είναι λαϊκή ανάγκη που άπτεται της υγείας και της ασφάλειας για το λαό της Ιθάκης και όχι έργο που «… θα μας απαλλάξει από την δυσφημιστική εικόνα που μεταδίδουμε στους επισκέπτες μας» όπως διατείνεται ο κ. Μπούας. Εξωραΐζοντας την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με πρόσχημα όπως αναφέρει « τις απομακρυσμένες υπηρεσίες και ειδικούς,.) εξακολουθεί να ρίχνει νερό στο μύλο της πολιτικής που προωθεί χρόνια η Ε.Ε. και όλες οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, διευκολύνοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων, επιβάλλει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Φυσικά γνωρίζει και ο ίδιος ότι αποκέντρωση δε σημαίνει ότι το κράτος δεν παρεμβαίνει «..όπως έγινε με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΠΧΣΑΑ) όπου ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα (εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθορισμός περιοχών υδατοκαλλιεργειών, περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγής, χαρακτηρισμός λιμανιών κ.α», αλλά πρωτίστως η Π.Αρχή υιοθέτησε και ενέκρινε αυτήν την παρέμβαση με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων. Και σε αυτό δεν έχει βγάλει τσιμουδιά..
Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή συσπείρωση βάζει ουσιαστικές προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα για την κατασκευή αυτού του έργου, πέραν φυσικά της χωροθέτησης που ζητήσαμε να πάρει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μερικές από αυτές είναι:
• να κατασκευαστεί αυτό το έργο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς κανόνες
• με δίκτυο αποχέτευσης και πρόβλεψη που θα περιλαμβάνει την επεξεργασία λυμάτων από άλλα χωριά της Ιθάκης
• να υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού χωρίς να γίνει μετακύληση του κόστους στο λαό με αύξηση των τελών.
• Να μην υπάρξει καμιά εκχώρηση και συμμετοχή ιδιωτών με οποιοδήποτε τρόπο, με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι θιακοί πρόσθετα «χαράτσια» – με τη μέθοδο των ανταποδοτικών τελών – για τη λειτουργία του.
• να μειωθεί το τιμολόγιο του νερού, εφόσον η ποσότητα του παραγόμενου νερού του βιολογικού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χρήσεις πλην πόσιμου, κάτι που θα ρίξει το κόστος της σημερινής αφαλάτωσης.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης
Νώντας Μαυροκέφαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.