ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου, έρευνας και εκτίμησης για την ηλικία ελαιοδέντρου που βρίσκεται στη Στρογγυλή Κέρκυρας και η οποία διεξήχθηκε το 2014, ύστερα από πρόσκληση της Ε.Ε.Ε., από το Πανεπιστήμιο   Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας (Institute of Forest Botany and Forest Zoology – Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden), σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μνημειακό δέντρο, ανακοινώνει την έναρξη εργασιών καταγραφής, ανάδειξης και αξιοποίησης υπεραιωνόβιων μνημειακών δέντρων στα Επτάνησα.

Με  την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Στρογγυλής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής Κέρκυρας, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για τη μνημειακή ελιά «Ευδοκία»* κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2019 στην Κέρκυρα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00 με ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς & Ελαιολάδου των αδελφών Μαυρούδη στα Βραγκανιώτικα Κέρκυρας και διάλεξη στην οποία θα αναπτυχθούν τα θέματα α) «Κερκυραϊκός ελαιώνας και ελαιόλαδο» με ομιλητή τον κο  Κάντα Αντώνιο, γεωπόνο – ερευνητή, πρώην Διευθυντή Ινστιτούτου ελαίας Κέρκυρας  και β)«Παλιά ελαιοτριβεία στην Κέρκυρα» με ομιλητή τον κο Δημήτριο Κάντα,  λαογράφο, ερευνητή, όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 στην περιοχή Καναβιά Στρογγυλής Κέρκυρας, με επίσκεψη στο σημείο που βρίσκεται το μνημειακό ελαιόδεντρο, τις ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας κο Andrea Roloff, επικεφαλή της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα και της βοτανολόγου, ποιήτριας Ελένης Λουκά,* αναφορικά με την έρευνα και τον μύθο της ελιάς,  με τις απαγγελίες ποιημάτων και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής Κέρκυρας.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων τις επιχειρήσεις:

Άλσος Coffee & Food Bar

Αρτοζαχαροπλαστείο «Δέσποινα»

Super Market COOP

Εμπόριο – Είδη Διατροφής «Ποτάμι»

Ταβέρνα «Marbella»

MAVROUDIS OLIVE OIL FACTORY MUSEUM & SHOP

καθώς επίσης τη Δημοτική Κοινότητα Στρογγυλής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής «Δημόδοκος» για την άψογη συνεργασία.

*Η περίφημη ελιά «Ευδοκία» (σύμφωνα με το μύθο της ποιήτριας Ελένης Λουκά) στην περιοχή Στρογγυλή Κέρκυρας, η οποία βρίσκεται πλησίον της οικίας ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αρχαιότερα και ογκωδέστερα δέντρα της Ευρώπης συνεπώς και του κόσμου, συγκριτικά με τα υπόλοιπα γνωστά αρχαία ελαιόδεντρα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μαυροβούνιο για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη επιστημονική ολοκληρωμένη μέτρηση ή εκτίμηση της ηλικίας τους και οι αναφορές για την ηλικία τους είναι υποθετικές και πιθανολογούμενες.

*με πρόταση της οποίας δρομολογήθηκε η διαδικασία από την Ε.Ε.Ε. αναφορικά με το υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο στη Στρογγυλή Κέρκυρας.

Πληροφορίες: Γραμματεία Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

τηλ.: 2106017441, 6946259240 – info@enosieptanision.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.