ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!!!

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αργοστολίου την προηγούμενη Πέμπτη 10 Μαΐου 2019, 4 συμπατριώτες μας ψαράδες, οι οποίοι είχαν μηνυθεί από όργανα του Λιμεναρχείου Ιθάκης για προσπάθεια καταπάτησης δημόσιου χώρου και συγκεκριμένα γιατί προέβησαν στο «μέγιστο» αδίκημα της ανέλκυσης των βαρκών τους στις γλίστρες που ειδικά για αυτό το λόγο είχε κατασκευάσει το Λιμενικό Ταμείο Ιθάκης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (!) στον Κάβο και στο Ταμπακαριό, προκειμένου να τις μερεμετίσουν , όπως έκαναν κάθε χρόνο επί πολλά χρόνια και με την γνώση των οργάνων του Λιμεναρχείου Ιθάκης.

Η Πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αλλά και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κεφαλληνίας κατάλαβαν το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση εκ μέρους των «κακούργων ψαράδων» να καταλάβουν κανέναν απολύτως δημόσιο χώρο, απλά ήθελαν αν συντηρήσουν τις βάρκες τους και τους αθώωσαν.

Όλα καλά λοιπόν;

Όχι βέβαια.

Γιατί ήδη είχαν πληρώσει το διοικητικό πρόστιμο που τους επέβαλλε για αυτή την «παράνομη» συμπεριφορά τους το Λιμεναρχείο Ιθάκης, το οποίο δεν δέχτηκε την έλλειψη δόλου εκ μέρους τους και τους καταδίκασε να πληρώσουν για μια πράξη για την οποία τους αθώωσε το Δικαστήριο.

Αυτά συμβαίνουν στο μικρό μας νησάκι. Καθημερινά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα, όπως επίσης δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της παραλίας του Κιονιού…

Να θυμίσουμε ότι είχε στείλει επιστολή ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Ιθάκης «Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» στον κ. Λιμενάρχη Ιθάκης σχετικά με το 2261/1802/2017 από 27-12-2017 έγγραφό του που τους ζητούσε να «εγκαταλείψουν» τα μέχρι σήμερα και από χρόνια σημεία που οι επαγγελματίες αλιείς όσον και οι ερασιτέχνες ψαράδες, ανελκύουν τα σκάφη τους ιδίως μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να εκτελέσουνε, με απολύτως προσωπικές τους εργασίες και δαπάνες, μερικές απαραίτητες εργασίες επισκευής αυτών.

Η επιστολή αυτή κοινοποιείται στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, στο Δήμο Ιθάκη – όπου θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, στη Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης, στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλληνίας και Ιθάκης και στα Πολιτικά Κόμματα.

Ας δούμε τι γράφουν στην επιστολή τους:

«Κύριε Λιμενάρχα

Απαντώντας στο ως άνω έγγραφό σας, θα θέλαμε να σας καταστήσουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Ο Σύλλογός μας o οποίος αριθμεί 58 μέλη και είναι ο μοναδικός επαγγελματικός σύλλογος ψαράδων στο νησί της Ιθάκης έχει δε ως βασικό σκοπό του την προστασία των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του, οι οποίοι, όλοι, είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αλιείς και μένουμε μόνιμα μαζί με τις οικογένειές μας στην Ιθάκη, όλο το χρόνο.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το επάγγελμά μας μαστίζεται, πέραν της πολυετούς γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας, και από τα ακόλουθα προβλήματα: Της παράνομης υπεραλίευσης των θαλασσών μας, με συνέπεια την μείωση του αλιευτικού πλούτου αυτών και την σχεδόν οικονομική μας καταστροφή από τον λόγο αυτό, την οικολογική κρίση που μειώνει με την σειρά της τον ήδη μειωμένο πληθυσμό των ψαριών, την υπερφορολόγηση του επαγγέλματός μας με την παράλληλη μείωση ή καλύτερα εξαφάνιση των περισσότερων ατελειών που είχαμε στο παρελθόν, κλπ.

Όλα αυτά και άλλα πολλά συνηγορούν στον οικονομικό μας μαρασμό και στην μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε πλέον στο να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμα του αλιέα.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και σε κάθε περίπτωση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Αυγούστου του έτους 1953, στις θέσεις Ταμπακαριό ή Παλιόβαρκες και Κάβος (Παλιά Σφαγεία), οι οποίες βρίσκονται εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος του Δήμου Ιθάκης, καθώς και στις παραλίες Σαρακήνικο, Πόλη Σταυρού και Μαυρωνά Κιονίου, τόσον εμείς οι επαγγελματίες αλιείς όσον και οι ερασιτέχνες ψαράδες, ανελκύουμε τα σκάφη μας ιδίως μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να εκτελέσουμε, με απολύτως προσωπικές μας εργασίες και δαπάνες, μερικές απαραίτητες εργασίες επισκευής αυτών ούτως ώστε να είναι αξιόπλοα και κατάλληλα για τον σκοπό που τα προορίζουμε. Οι εργασίες αυτές γίνονται στα σημεία που προαναφέραμε, ελλείψει οργανωμένου ναυπηγείου στο νησί της Ιθάκης, μάλιστα δε σας πληροφορούμε ότι το πλησιέστερο ναυπηγείο τέτοιου είδους βρίσκεται στο Νυδρί της Λευκάδας, σε απόσταση δηλαδή απαγορευτική για όλους εμάς, με κόστος τεράστιο τόσο στα καύσιμα για την μετακίνηση των σκαφών μας από την Ιθάκη προς το Νυδρί με επιστροφή και για την διαμονή μας εκεί αλλά και για την επισκευή τους, το οποίο κόστος σας δηλώνουμε πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουμε, λαμβανομένων υπ’ όψιν όσων σας προαναφέραμε, σχετικών με την οικονομική μας κατάσταση.

Πέραν αυτών το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, που είναι αρμόδιο για την χρήση των χώρων στη χερσαία ζώνη Λιμένος Ιθάκης τουλάχιστον, είχε κατασκευάσει γλίστρες με δικές του δαπάνες στις δύο πρώτες αναφερόμενες παραπάνω θέσεις, πριν από το έτος 1970 και πλέον προκειμένου να ανελκύουμε και να καθελκύουμε τα σκάφη μας από αυτές και προς διευκόλυνσή μας.

Αλλά και το ίδιο το Λιμεναρχείο Ιθάκης ως καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία, για τουλάχιστον 65 χρόνια, ουδέποτε είχε ενοχλήσει κανέναν από εμάς σε καμία από τις προαναφερόμενες τοποθεσίες, ότι δηλαδή κάνουμε κάτι παράνομο, με συνέπεια να πιστέψουμε καλόπιστα πως δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα στη χρήση των χώρων αυτών και κυρίως πως όχι μόνο δεν παραβαίναμε κάποιο νόμο αλλά ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή πράτταμε νόμιμα.

Παράλληλα τα σημεία που τοποθετούμε τις βάρκες μας αποτελούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες του νησιού μας, οι οποίοι γνωρίζοντας πως επισκέπτονται ένα νησί παραδοσιακό και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο προστατεύεται από την σχετική νομοθεσία, θεωρούν την εικόνα που αντικρίζουν ως αναπόσπαστο τμήμα του παραδοσιακού χαρακτήρα της Ιθάκης.

Όπως αντιλαμβάνεσθε από τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να μπορέσουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και επαγγελματικά αν αναγκασθούμε να αποσύρουμε τα σκάφη μας από τα ανωτέρω σημαία και να μεταβαίνουμε στην Λευκάδα για επισκευές αυτών κάθε χρόνο, ούτε μπορούμε ν αντιμετωπίσουμε το οικονομικό κόστος αυτών των επισκευών, με συνέπεια, από μία εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Και όταν λέμε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, δεν εννοούμε την γραμματική εφαρμογή αυτού, αλλά του πνεύματος το νομοθέτη, το τι ήθελε δηλαδή να προστατεύσει ο νομοθέτης με την νομοθεσία που επικαλείσθε στο ως άνω έγγραφό σας.

Η πρότασή μας προς εσάς και προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα είναι σαφής και συγκεκριμένη, ήτοι: Δηλώνουμε τόσο εμείς όσο και οι ερασιτέχνες ψαράδες την πλήρη αδυναμία μας να δεχτούμε για καθαρά οικονομικούς λόγους, την μετάβασή μας στην Λευκάδα, προκειμένου να επισκευάσουμε ή να βάψουμε τα σκάφη μας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σας δηλώνουμε ότι θα οδηγήσει στην πλήρη οικονομική μας καταστροφή ως επαγγελματιών αλιέων και στην είσοδό μας στην ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιθυμούμε τόσον εμείς οι επαγγελματίες αλιείς όσον και οι ερασιτέχνες ψαράδες, για καθαρά κοινωνικούς λόγους, να συνεχίσουμε να ανελκύουμε κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών και μόνο τα σκάφη μας στα συγκεκριμένα σημεία που προαναφέρονται στο ως άνω έγγραφό σας δηλαδή στις θέσεις Ταμπακαριό ή Παλιόβαρκες και Κάβος (Παλιά Σφαγεία), οι οποίες βρίσκονται εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος του Δήμου Ιθάκης, καθώς και στις παραλίες Σαρακήνικο, Πόλη Σταυρού και Μαυρωνά Κιονίου, και είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα προκειμένου να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούμε να επιτύχουμε τα ανωτέρω».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.