ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΙΘΑΚΗ-ΣΑΜΗ- ΠΑΤΡΑ

Η «Levante Ferries» επικαλούμενη τα νέα «…δεδομένα των συνθηκών της πανδημίας…», στην προσπάθεια της να θωρακίσει τα κέρδη της, προβαίνει σε δραματική μείωση των δρομολογίων από και προς τα νησιά μας, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της σύγχρονης και απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Συγκεκριμένα  αυθαίρετα και με βάση το δικό της συμφέρον, κατάργησε ΕΝΤΕΛΩΣ το κατά τα άλλα επιδοτούμενο (με 2 εκατ ευρώ) δρομολόγιο Ιθάκη-Σάμη- Πάτρα και αντίστροφα, ενώ άφησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Κεφαλονιάς, Ιθάκης  και Ζακύνθου, μόνο με ένα πλοίο!!!  Άφησε επίσης ουσιαστικά μόνο με ένα δρομολόγιο (πήγανε- έλα) την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που αναχωρεί στις 13:45 (!) από Πόρο προς Κυλλήνη (προηγουμένως έχει προσεγγίσει στην Ιθάκη στις 12:15), έχοντας επιστροφή στον Πόρο στις 20:40 το βράδυ(!), αφού παρεμβάλλεται ανάμεσα δρομολόγιο προς την Ζάκυνθο. Το βραδινό (21:10)  Πόρος-Κυλλήνη δεν έχει επιστροφή. Επιπλέον εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν την θέση του Δήμου Ιθάκης στο Ε.Δ.Μ.Ν, επιφύλαξε  ιδιαίτερη «μεταχείριση» στο νησί, απομονώνοντάς το εντελώς, τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή!!!

Οι παραπάνω «διευθετήσεις» της εταιρείας, εκτός των άλλων, αναγκάζουν και το πλήρωμα του μοναδικού πλοίου, σε εξωφρενική ένταση εργασίας και συνθήκες εξόντωσης, αφού βρίσκεται σε συνεχή εργασία 17 ώρες (!!!), από τις από τις 6:00- 22:35.

Όλα τα παραπάνω μέτρα των εφοπλιστών, έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα που πάρθηκαν χωρίς το βάρος της πανδημίας (πρόσφατη αύξησης των εισιτηρίων, περικοπές δρομολογίων και προσεγγίσεων λόγω χειμερινής ακινησίας κ.α.).

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ τονίζει ότι και για αυτά τα μέτρα (περικοπή δρομολογίων και προσεγγίσεων, εντατικοποίηση πληρωμάτων, αύξηση εισιτηρίων κ.α.) θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια των εφοπλιστών εάν θα μείνουν, δηλαδή από το τι συμφέρει την κερδοφορία τους και όχι το δικαίωμα στην απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας, που πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση, με σύγχρονους όρους ασφάλειας. Τονίζει επίσης ότι οι παραπάνω εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο προφανές, ότι το δικαίωμα στην απρόσκοπτη, ασφαλή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα πλοία και στα άλλα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι, ακόμη και αν το κράτος επιδοτεί με πακτωλό χρημάτων τους εφοπλιστές, δεν πρόκειται ποτέ αυτοί να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα στους νησιώτες, είτε σε συνθήκες πανδημίας είτε όχι.

Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να έχουμε επαρκή και σύγχρονα δρομολόγια, ακόμη και σε συνθήκες πρόσκαιρης μειωμένης επιβατικής κίνησης που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι  ίδιες οι συνθήκες της πανδημίας υπογραμμίζουν και επιβάλλουν τα επαρκή δρομολόγια αλλά και την αραιή και όχι πυκνή παραμονή των επιβατών στα πλοία, γιατί δεν μπορούν να είναι τα νησιά μας για πολλές ώρες απομονωμένα, προκειμένου να μην χάνουν κέρδη οι εφοπλιστές.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να μην αποδεχτεί το νέο αποκλεισμό των νησιών μας που επιβάλλουν, για άλλη μια φορά, Κυβέρνηση και εφοπλιστές. Να μην αποδεχτεί άλλη μια καραντίνα μέσα στην καραντίνα.

Τον καλεί επίσης να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, τόσο για την σε βάρος του ακολουθούμενη πολιτική και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, όσο και για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης (Δήμοι- ΠΙΝ),που αντί να διαμαρτύρεται για την κατάσταση, είτε χειροκροτεί και επιβραβεύει τους εφοπλιστές για τις επιδόσεις τους. είτε συνδιαλέγεται μαζί τους για να περάσουν ανώδυνα οι παραπάνω επιλογές τους..

Είναι ανάγκη σήμερα  να συνειδητοποιηθεί από ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων ότι οι ανάγκες τους για φτηνές, ασφαλείς, τακτικές , με σύγχρονα πλοία, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην ακτοπλοΐα και της πολιτικής που τη στηρίζει με κάθε τρόπο.

Αργοστόλι  5/4/2020

Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.