ΧΑΛΒΑΣ ΘΙΑΚΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Μια άλλη άποψη το χαλβά που έχουμε συνηθίσει με το σιμιγδάλι, μόνο που αυτός περιέχει αλεύρι, παξιμάδι αντί για σιμιγδάλι, αλλά και πετιμέζι στο σιρόπι.Υλικά

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαύρο

2 φλιτζάνια τσαγιού παξιμάδι κοπανισμένο καλά,

(ή 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό).

1 φλιτζάνι τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο

¼ αμύγδαλα χοντροκομμένα ανάλατα, αλλά όχι ψημένα.

κανέλλα σκόνη

1 φακελάκι σουσάμι

για το σιρόπι

1 και 1/3 του ποτηριού του νερού ζάχαρη

2/3 του ποτηριού του νερού πετιμέζι

(αν δεν έχετε πετιμέζι βάζετε δύο ποτήρια ζάχαρη)

3 ποτήρια νερό

1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγανάκι, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην καεί και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη με το ξύλο της κανέλλας να σιγοβράσουν.

Όταν είναι έτοιμο κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω.

Δίπλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι να κάψει και μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, να ενσωματωθεί με το λάδι και τα αμύγδαλα. Μετά το παξιμάδι, (ή το σιμιγδάλι), πάντα ανακατεύοντας.

Μόλις το μίγμα πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα, που σημαίνει ότι ο χαλβάς μας έχει αρχίσει να ψήνεται, ρίχνουμε ανακατεύοντας διαρκώς το σιρόπι με μια κουτάλα. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί το σιρόπι πιτσιλάει όπως πέφτει στο καυτό μίγμα. Σιγά σιγά το σιρόπι ενσωματώνεται με τη ζύμη και ψήνεται.

Δεν πρέπει να το αφήσουμε πολύ γιατί θα καεί και θα γίνει πολύ σκούρος ο χαλβάς μας και βαρύς.

Κλείνουμε τη φωτιά. Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρό μάρμαρο ή πάγκο κουζίνας ή στο πίσω μέρος ενός μεγάλου ταψιού και το πατάμε με το χέρι να στρώσει και να γίνει ομοιόμορφο σε πάχος.

Κόβουμε κομμάτια σε ρόμβους. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα σε σκόνη.

ΝΤΙΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ – ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑΣ  ΙΘΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.