ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ & ΡΟΔΟ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη διάκριση των νησιών όπου ισχύει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκφράζουν, με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, επτά φορείς που εκπροσωπούν ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων και επιχειρήσεων εστίασης σε νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για τις Ενώσεις Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Κέρκυρας, τις ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Ζακύνθου και τον Σύλλογο Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των φορέων τονίζουν ότι δεν έχουν αντίρρηση να θεσπιστεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά που έχουν ανάγκη επιβίωσης, που είναι απομακρυσμένα και σε νησιά της άγονης γραμμής. Ομως χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να ζητείται να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για τη Μύκονο και τη Ρόδο και αντιθέτως νησιά όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί, η Ερεικούσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ. Επίσης, θεωρούν ότι «η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια νησιά θα έχει ως αποτέλεσμα τα υπόλοιπα νησιά και όλη η χώρα να επιβαρυνθεί με υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απλά και μόνο για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους κάποιοι προνομιούχοι».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να επανεξετάσουν τις προτάσεις τους και τη στρατηγική τους στην εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό, προκειμένου να υπάρξει ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των ολίγων.

Πιό συγκεκριμένα και με αφορμή τον συντελεστή ΦΠΑ και την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας, οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις των Ιονίων Νήσων, απέστειλλαν την παρακάτω επιστολή:

Προς:

Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη,

Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη

Κοιν.:

Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά

Βουλευτή Κερκύρας κ.. Σαμοΐλη Κωνσταντίνο

Βουλευτή Κερκύρας κ.  Βάκη Φωτεινή,

Βουλευτή Κερκύρας κ. Γκίκα Στέφανο

Βουλευτή Λευκάδος κ. Σταύρου Γρηγόρη

Βουλευτή Κεφαλληνιάς κ. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή  Σταύρο

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο Θεόδωρο

Πρόεδρο ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη Ανδρέα

Πρόεδρο Ξ.Ε.Ε. κ. Τσακίρη Γεώργιο

Πρόεδρο Π.Ο.Ξ. κ. Ρέτσο Ιωάννη

Πρόεδρο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε κ. Μπρεντάνο Κωνσταντίνο

————————————————————————-

Κύριε Υπουργέ,

Παρακολουθήσαμε στις 05/06/2015 την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων ακούσαμε τους ομιλητές να αναφέρονται στον μειωμένο ΦΠΑ στα Ελληνικά Νησιά ή σε άλλες περιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου.

ΛΑΘΟΣ ο μειωμένος ΦΠΑ δεν ισχύει σε όλα τα Ελληνικά νησιά …ούτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Οφείλουμε να διατρανώσουμε την δυσαρέσκειά μας για αυτήν την άνιση αντιμετώπιση και να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων  καθ’ όσον η διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια και σήμερα που η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα να συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και να προκρίνεται η συνέχιση της προνομιακής μεταχείρισης υπέρ των προνομιούχων.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στον Τουρισμό ας πούμε ότι “δεν πειράζει” ας συνεχίσουν οι προνομιούχοι να επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων…αλλά τώρα η Κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και για τα ξενοδοχεία να υπάρξει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.

Σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα είναι σκανδαλώδης μια τέτοια απόφαση ή στρατηγική, δηλαδή η συνέχιση παροχής προνομίων σε κάποια νησιά εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων του Τουρισμού, των Νησιών του Ιονίου, της Κρήτης , της Γαύδου και άλλων νησιών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο με προβλήματα συγκοινωνίας, απομακρυσμένα από το κέντρο κλπ.

Δεν έχουμε αντίρρηση να θεσπισθεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά που έχουν ανάγκη επιβίωσης, που είναι απομακρυσμένα, σε νησιά της αγόνου γραμμής πχ , αλλά είναι απαράδεκτο να ζητάμε να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για την Μύκονο , την Ρόδο …και αντιθέτως νησιά όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί ,η Ερεικούσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ.

Είναι βέβαιο ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια νησιά θα έχει σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα νησιά και όλη η Χώρα να επιβαρυνθεί με υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απλά και μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια τους κάποιοι προνομιούχοι.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τις προτάσεις σας και την στρατηγική σας στην εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό προκειμένου να υπάρξει ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των  ολίγων.

Την επιστολή υπογράφουν:

  1. Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης
  2. Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
  3. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
  4. Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κεφαλονιάς-Ιθάκης
  5. Ομοσπονδία Συλλόγων επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Λευκάδας
  6. Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ζακύνθου
  7. Σύλλογος Επισιτιστικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς «Ο ΑΡΚΕΙΣΙΟΣ»