ΕΥΡΩ-ΒΟΗΘΕΙΑ 1,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΙΘΑΚΗ

Εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χρηματοδοτική ενίσχυση -από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης- των σεισμόπληκτων νησιών του Ιονίου. Πρόκειται για τα νησιά Κεφαλονιά, Λευκάδα, και Ιθάκη που επλήγησαν από ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2015.
Το αίτημα για τη χρηματοδοτική βοήθεια υπέβαλε και υπερασπίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή ενέκρινε τη σχετική έκθεση και με τη σημερινή έγκριση από την Ολομέλεια δρομολογείται πλέον η χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα.
Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 1.651.834 ευρώ και προορίζεται για τους σεισμόπληκτους και την αποκατάσταση οδών, λιμένων, δημόσιων κτηρίων, σπιτιών, πολιτιστικών και τουριστικών χώρων.
Τον περασμένο Απρίλιο καταβλήθηκε στην Ελλάδα μια προκαταβολή ύψους 10% από την αναμενόμενη ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002 και έχει έως σήμερα βοηθήσει σε 70 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.