ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ «ΠΑΤΡΑ – ΣΑΜΗ – ΙΘΑΚΗ»

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 17.30 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας θα ενημερώσει το σώμα για την συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) σχετικά με τη δρομολογιακή σύνδεση της Ιθάκης με τη Πάτρα.
Ως γνωστόν το ΣΑΣ αναγνώρισε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της γραμμής και επαναφέρει το θέμα για συζήτηση και τελική απόφαση την Τετάρτη, 25.10.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
«Κύριε Πρόεδρε, σεβαστά μέλη,
Από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι και σήμερα που μιλάμε γίνεται ένας αγώνας από τον Υπουργό, τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που έχουν περάσει από αυτό το Υπουργείο έτσι ώστε να ξαναλειτουργήσει η γραμμή της Πάτρας. Της Πάτρας, που ενώνει τον ελλαδικό χώρο με το ιστορικότερο νησί της Ελλάδας κι ίσως του κόσμου, που λέγεται ΙΘΑΚΗ.
Το τελευταίο διάστημα με τον κύριο υπουργό, που μάλιστα ο ίδιος ήρθε στην Ιθάκη τον Μάιο για να μπορέσει να δει από κοντά και να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σα νησί και με τον κ. Σαντορινιό έχουμε κάνει πάνω από 10 συσκέψεις για να βρεθεί ο τρόπος και οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια εταιρία να ξαναδεί την Ιθάκη και να ξαναλειτουργήσει τη γραμμή. Μάλιστα λέγαμε στις προϋποθέσεις αυτές εάν μπορεί να επιχορηγηθεί η γραμμή, ή οι δυο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Κυλλήνη-Πόρο που έχει γίνει πορθμείο να μειώσουν τα δρομολόγια ώστε να μπορέσει να γίνει βιώσιμη η γραμμή της Πάτρας.
Φτάσαμε στο ραντεβού της Τρίτης, όπου παρουσία του Υπουργού η μια εταιρία δεσμεύτηκε ότι θα βάλει καθημερινό δρομολόγιο από 1ης Νοεμβρίου προς την Πάτρα, η άλλη εταιρία προς τιμήν της είπε ότι δεν την ενδιαφέρει γιατί κρίνει ότι η γραμμή δεν είναι βιώσιμη. Από εκεί που συζητούσαμε για μείωση δρομολογίων και επιχορηγήσεις, φτάσαμε να ζητάμε τί; Μια δίωρη απόσταση μεταξύ των δυο εταιριών, κάτι που το θέλει κι ο κόσμος άλλωστε, έτσι ώστε να ξαναλειτουργήσει η γραμμή της Πάτρας.
Σας το λέω ειλικρινά… εγώ στην Ιθάκη σήμερα δε γυρίζω να πω στους Ιθακήσιους, οι οποίοι πρέπει να φύγουν στη καλλίτερη με τη γραμμή του Αστακού και να κάνουν 5 ώρες για να φτάσουν στη Πάτρα, στα νοσοκομεία – ευχαριστώ την Ionian P. που είναι 12 μήνες το χρόνο στην Ιθάκη, ότι ήρθα στην Αθήνα, βρέθηκε λύση και δεν συζητήθηκε.
Δεν τολμάω να γυρίσω στο νησί μου σήμερα, όταν παλεύουμε τρία χρόνια με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να βρούμε ποιές είναι οι προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει η γραμμή, να βρούμε μια εταιρία να βάλει καράβι στη γραμμή της Πάτρας και ακούμε «δεν συζητάμε με προϋποθέσεις».
Δεν γυρνάω στους 3.200 κατοίκους οι οποίοι έχουν μέσο όρο ηλικίας 60 χρόνια, να πω στον παππού και τη γιαγιά θα κάνεις 5 ώρες με το ΚΤΕΛ να περάσεις 20 χωριά για να πας στη Πάτρα.
Θέλω να καταλάβετε ότι το είναι σοβαρό το θέμα, ότι πρέπει να συζητηθεί σήμερα και ότι δεν μπορούμε να ξαναερχόμαστε το καλοκαίρι να ψάχνουμε για καράβι. Εάν δεν γίνει σήμερα, κύριε Πρόεδρε και σεβαστά μέλη του ΣΑΣ, δεν θα γίνει ποτέ.
Ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.