ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΥΘΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ

Όποιος έζησε και μεγάλωσε στην Ιθάκη, ίσως καταλάβει τα όσα θα ακολουθήσουν.

Όταν κληρονομείς ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν από ένα θανόντα ευεργέτη, ο οποίος σου το δώρισε, ζαλίζεσαι και δεν μπορείς να εννοήσεις τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις.

Πάνω σου ο ογκόλιθος σε βαραίνει, σε ακινητοποιεί. Και εύχεσαι να μην ήσουν εσύ ο κληρονόμος.

Τι πρέπει να κάνεις για να δικαιώσεις την κληρονομιά;
Φοβάσαι μήπως από ψηλά σε παρατηρεί ο ευεργέτης σου;

Τότε αρχίζει ο τρελός γύρος της προσωπικής σου ευθύνης. Λες και πάλι λες, ¨Τι είναι ετούτο το κακό που με βρήκε; Όμως τώρα ας ησυχάσω και ας καθίσω στην πέτρα της υπομονής¨.

Η αποποίηση της ευθύνης σου σε στροβιλίζει, δεν σε αφήνει ήσυχο να προτάξεις την ανευθυνότητα και να κάτσεις κάτω από ένα δέντρο χαρούμενος, ότι το, δε βαριέσαι, είναι το ατομικό σου δίκαιο.
Κακόμοιρε κληρονόμε. Κακόμοιρε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αν δεν καταλάβεις, ότι η κληρονομιά είναι ασίγαστο όπλο που σε σημαδεύει, που σου θρυμματίζει την αφέλεια και την παρουσία σου, τότε δεν κατάλαβες, ότι κατοικώντας στην Ιθάκη πρέπει να κατέβεις από τα σύννεφα και ξανά να ερωτηθείς.

Το γεωγραφικό Παλάτι που κληρονόμησες, έχει απαιτήσεις. Και αν δεν κατανόησες ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις, τότε τράβα στο διάολο και άφησε την αίγλη να κυριαρχεί ως μέγιστη θεραπαινίδα αυτού του τόπου.

Μην με ρωτάς τι πρέπει να γίνει ώστε να κοιτάς τον ουρανό ως ένδυμα χρυσοποίκιλτο και όχι ως βασανιστική χλαμύδα.
Δεν θα σου πω να αρχίσεις τις προσευχές και τα τάματα. ΟΧΙ.
Μόνο η πίστη στον αέρα, που φυσά μέσα στους αιώνες και σου φέρνει το κληρονομικό έναυσμα, τότε θα καταλάβεις πως τίποτε δεν χαρίζεται !

ΤΕΛΟΣ

Εννοώ πως η υποχρέωση που βαρύνει όλους μας είναι καταλυτική. Ο άνεμος της Ιστορίας και του Μύθου, μας οδηγεί στη νόηση και στο να αντιλαμβάνεσαι παντού και παντός χρόνου.

Πέρα από τους σκαφτιάδες των αιώνων, και ειδικά του Εικοστού, ΕΣΥ είσαι ο Κληρονόμος με αποδεικτικά στοιχεία την πίστη σου και την ενεργό δράση.

Τίμησε την Ιθάκη μόνο με ένα ράπισμα στη άγνοια και την ανοησία.

Αυτό: Ναιετάω δ’ Ιθάκην . . .

Αν δεν το κατάλαβες, τότε εσύ που κατοίκησες ή κατοικείς στην «… ευδείελον» νήσο, τότε Ιθακήσιε θέλεις διάβασμα !!! Διάβασμα και με τις δύο σημασίες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ

Πηγή Εφημερίδα Τα Νέα της Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.