ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ GELL ΤΟ 1806 ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ 1953-54»

Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ» σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης διοργάνωσε τo Σάββατο 26 Αυγούστου στην πλατεία στο Βαθύ της Ιθάκης, εκδήλωση με τίτλο : «Από την Ιθάκη του GELL το 1806 στην Ιθάκη του ΜΕΛΕΤΖΗ 1953-54»

DSC_0033
Στην εκδήλωση ανεδείχθησαν πληροφορίες από την γεωγραφία και τις αρχαιότητες της Ιθάκης το 1806 με τη ματιά Άγγλων περιηγητών και φωτογραφίες της Ιθάκης με τη ματιά του φωτογράφου Σπύρου ΜΕΛΕΤΖΗ (1953, 1954).

Θέα από τη μονή των Καθαρών. Πρωτότυπος τίτλος View from the monastery of Kathara. Χρονολογία έκδοσης 1807 -4
Ο πρόεδρος του «Ριφόρτσο» Διονύσης Φωκάς ανέπτυξε το θέμα που αφορούσε τη ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1806 όταν επισκέφτηκαν την Ιθάκη ο γεωγράφος και αρχαιοδίφης William Gell και ο ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο συνταγματάρχης Leake.
Ο πρώτος είχε αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο στην Ιθάκη (δημοσιεύτηκε στα 1807) με τον τίτλο «Η γεωγραφία και οι αρχαιότητες της Ιθάκης», ενώ το εμπεριστατωμένο κείμενο το συνόδευαν λεπτομερείς χάρτες και θαυμάσιες λιθογραφίες των πιο αξιοθέατων (χωριών, λιμανιών, πανοραμάτων) του νησιού όπου και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του Άγγλου William Martin Leake που είχε περάσει από την Ιθάκη την ίδια ακριβώς χρονιά με τον Gell. Το πρώτο κεφάλαιο του τρίτου τόμου του περίφημου έργου του Leake, «Ταξίδια στη Βόρεια Ελλάδα», δημοσιεύτηκε στα 1835, και αναφέρεται στη γύρω από το Εικοσιένα Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λευκάδα, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

ΒΑΘΥ_20
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον Τηλέμαχο Καραβία μια αντιπροσωπευτική επιλογή από φωτογραφίες – οι περισσότερες για πρώτη φορά – που τράβηξε ο γνωστός φωτογράφος της Αντίστασης Σπύρος Μελετζής κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών του στην Ιθάκη, σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το 1953, που αποτύπωσε πιστά και άμεσα την ατμόσφαιρα της μετασεισμικής Ιθάκης, και το 1956, που επισκέφτηκε για άλλη μια φορά το νησί και εμπλούτισε το φωτογραφικό υλικό του.

DSC_0030

DSC_0093

DSC_0056

DSC_0071
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ» όπου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς!
ΑΦΙΣΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.