ΕΡΓΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΓΗΣ

Έντεκα νέα έργα έρευνας για την στήριξη & ανάδειξη των προϊόντων της Ιόνιας γης συνολικού προϋπολογισμού 2.017.858,0€ εντάχθηκαν σήμερα στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου.
Οι προτάσεις των έργων υποβλήθηκαν από τα 2 ακαδημαϊκά ιδρύματα της Περιφέρειας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης (Θεματικά εργαστήρια) που είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο 2015 και τον Ιούνιο 2016 σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της ΠΙΝ, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο της διαδικασίας «Επιχειρηματικής Ανακάλυψης» για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) Ιονίων Νήσων.
Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί αφορά στα τοπικά προϊόντα ελαιόλαδο, οίνος, σταφίδα, καθώς και στην τυροκομία, τα δε αποτελέσματά της θα είναι διαθέσιμα προς επιχειρηματική αξιοποίηση.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις:
1.Έρευνα της βιολογικής αξίας των προϊόντων (οίνος, σταφίδα) και των παρά-προϊόντων του σταφυλιού από τα νησιά του Ιονίου. Δικαιούχος το ΤΕΙ και εγκεκριμένος προϋπολογισμός 254.950.
2.Ανάπτυξη έξυπνης εφαρμογής για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και πρόβλεψη σε πραγματικό χρόνο της δακοπροσβολής και των ασθενειών του ελαιώνα. Δικαιούχος Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 259.480.
3.Ποιοτική αναβάθμιση τοπικών οίνων των Ιονίων Νήσων με χρήση γηγενών ζυμών. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 202.000.
4.Αξιοποίηση αποβλήτων τυροκομείων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό100.000.
5.Διερεύνηση Βιοδραστικών και Υγειοπροστατευτικών Ουσιών του Ελαιολάδου των Ιονίων Νήσων. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό199.325.
6.Αξιοποίηση αποβλήτων Ελαιοτριβείων για την δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό135.000.
7.Σταφίδα Ζακύνθου: Ανάδειξη ευεργετικών ιδιοτήτων της, παραγωγή νέων προϊόντων και αξιοποίηση παραπροϊόντων, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 166.950.
8. Αξιοποίηση των υπολειμμάτων οινοποίησης για τη παραγωγή πρώτων υλών υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και παραφαρμακευτικών ειδών. Δικαιούχος ΤΕΙ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 165.000.
9. Εμβολιασμός Τοπικών Ποικιλιών Αμπέλου σε Κατάλληλα Υποκείμενα, Αξιολόγηση των Αμπελουργικών τους Χαρακτηριστικών και Διαχείριση Εδάφους Αμπελώνων. Δικαιούχος ΤΕΙ, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 157.978.
10. Πιλοτικό Σύστημα Ασύρματου Δικτύου Αισθητήρων Συγχρονισμένης Παρακολούθησης Κλιματολογικών και Εδαφολογικών Παραμέτρων σε Ελαιώνες. Δικαιούχος Ιόνιο Πανεπιστήμιο με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 181.925.
11. Έξυπνη επιλογή & διαχείριση ποικιλιών οίνου με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής. Δικαιούχος Ιόνιο Πανεπιστήμιο με εγκεκριμένο προϋπολογισμό195.250.

Οι παραπάνω πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

– Σημείωση δική μας: Ελπίζουμε ότι στις προτάσεις των έργων που υποβλήθηκαν από τα 2 ακαδημαϊκά ιδρύματα της Περιφέρειας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης (Θεματικά εργαστήρια) που είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο 2015 και τον Ιούνιο 2016 σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της ΠΙΝ, με τη συμμετοχή της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων να περιλαμβάνουν και το νησί της Ιθάκης!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.