ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΟΝΙ

Μια γωνιά που παλαιότερα επιτελείτο η αγωγή και η μόρφωση των μαθητών της βασικής εκπαίδευσης, μετατρέπεται σε εστία πολιτισμού. Τη στιγμή μάλιστα που η Χώρα μας διανύει μια οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ύφεση αλλά και πτώση αξιών, η παρέμβαση αυτή εκπέμπει ένα διαφορετικό μήνυμα ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή που προοδεύει, αυτή που πρωτοπορεί στα γράμματα στις τέχνες και στον πολιτισμό.
Μια αίθουσα λοιπόν του παλιού μας σχολείου γίνεται αίθουσα βιβλιοθήκης, προβολών, διαλέξεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων χάρις στη ανεκτίμητη δωρεά της κ. Παρασκευής Πύρρου-Καλλινίκου εις μνήμη του αείμνηστου συζύγου της και αγαπητού μας συγχωριανού Διονύση Καλλίνικου, του γιου του Σπυραντά και της Κλαίρας.
Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή της κ. Παρασκευής Πύρρου- Καλλινίκου ήταν απόφαση που στοχεύει ψηλά σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό, όπως ψηλά στόχευε και ο αείμνηστος Διονύσης, ο σύζυγός της, ένας άνθρωπος του πνεύματος, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ένας άνθρωπος που έκανε σημαντικές σπουδές και υπηρέτησε με τον προσήκοντα σεβασμό την επιστήμη του.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Χωριού μας και ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο εξατάξιο Ναυτικό Γυμνάσιο Ιθάκης με άριστα. Στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρονικός και μετέπειτα αφού έδωσε εξετάσεις τελείωσε και το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φιλομαθής και άριστος φοιτητής, όπως ήταν, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε το διδακτορικό του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και εργάστηκε επί μακρόν ως εσωτερικός ή εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούσε τότε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Βαθύς γνώστης της επιστήμης του, γεγονός που το συνειδητοποιούσε ο συνομιλητής του, όταν ανοίγονταν τέτοια θέματα συζήτησης. Τότε διέκρινε κανείς το πάθος του για την επιστήμη του και τις πολύπλευρες γνώσεις του.
Ο Διονύσης σε τέτοιες στιγμές γινόταν άλλος άνθρωπος από εσωστρεφής και λιγόλογος μετατρεπόταν σε ένα άτομο εξωστρεφές με παραστατικό και επιχειρηματικό λόγο. Με λέξεις διαλεγμένες και όσες έπρεπε, με αυστηρότητα δηλαδή μαθηματικού επιστήμονα, διατύπωνε τις σκέψεις του και γινόταν κατανοητός από τον συνομιλητή του. Ακουμπούσε καλά στα επιστημονικά του πόδια γι’ αυτό δεν επιδίωκε την προβολή του μέσω τυχαίων και φτηνών ευκαιριών. Χαιρόμουν προσωπικά, όταν μου δινόταν η ευκαιρία να μιλήσω μαζί του.
Η απουσία του Διονύση από τα δρώμενα του Κιονιού και όχι μόνο είναι έκδηλη. Όμως αυτή η αίθουσα που θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης για όλους μας (μικρούς και μεγάλους) θα φέρνει στη μνήμη μας την παρουσία του. Αυτή η εστία των γραμμάτων, της ενημέρωσης και του πολιτισμού θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελέσει για τους νέου μας ένα σημείο αναφοράς, ένα εξωτερικό κίνητρο για να διεκδικήσουν στόχους υψηλούς, να σπουδάσουν, να ξεφύγουν από τη μετριότητα, να αγαπήσουν την εργασία τους, να δημιουργήσουν προσδοκίες ακολουθώντας την ανοδική πορεία του Διονύση.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Προοδευτικού Ομίλου του Χωριού μας (πρώην και νυν) αποδέχτηκαν με μεγάλη προθυμία τη δωρεά της κ. Παρασκευής Πύρρου-Καλλινίκου και υλοποίησαν την επιθυμία της. Επισκεύασαν και οργάνωσαν τον χώρο, ταξινόμησαν τα βιβλία και τον παραδίνουν σήμερα στους κατοίκους του χωριού μας εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Τους συγχαίρω θερμά !!!
Τελειώνοντας, ως κάτοικος αυτού του χωριού, θέλω να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω την κ. Παρασκευή Πύρρου- Καλλινίκου για την αξιόλογη δωρεά της. Της εύχομαι να είναι πάντοτε καλά και να τη βλέπουμε τακτικά στο ΚΙΟΝΙ. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι συγχωριανοί μας θα θυμούνται με ιδιαίτερη αγάπη τον Διονύση για το ήθος και τις αρετές του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ

One thought on “ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΟΝΙ

  • 14 Απριλίου 2017 at 2:25 πμ
    Permalink

    Επειδή ασχολούμαι με έρευνα γύρω από το όνομα του Φιλικού Νικολάου Γαλάτη, θα επιθυμούσα μια σχετική ενημέρωση από εσάς για επί πλέον στοιχεία! Ευχαριστώ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.