Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (ΤΟΥ ΆΛΕΞ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ)

Το Κεφάλαιο του Μαρξ και η πορεία του, Alex Callinicos, Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Μετάφραση: Αποστόλης Λυκούργος, Λέανδρος Μπόλαρης, σελίδες 530, 20€
Με το βιβλίο αυτό για την «Αποκρυπτογράφηση του Κεφάλαιου», ο Άλεξ Καλλίνικος επιχειρεί μια παρέμβαση στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει από τότε που ο Μαρξ και ο Ένγκελς έγραψαν για τη «δραματική ανατροπή», όπως τη βαφτίζει ο Ουμπέρτο Έκο.
Είναι όντως ο «μάγος» καπιταλισμός ανήμπορος να κυβερνήσει τις παραγωγικές δυνάμεις που απελευθέρωσε; Είναι μήπως λογοτεχνικό σχήμα ότι «πνίγεται στην υπερπαραγωγή του»; Και πόσο εξακολουθεί σήμερα να «ξεγεννάει» προλετάριους που θα γίνουν «νεκροθάφτες» του;
Από τη Συσσώρευση του κεφάλαιου της Ρόζας Λούξεμπουργκ μέχρι τις σημερινές διαλέξεις του Ντέιβιντ Χάρβεϊ για Το Κεφάλαιο του Μαρξ, υπάρχει μια μακρά πορεία αναμέτρησης με τις προκλήσεις που ανέδειξαν όχι μόνο οι θεωρητικοί της άρνησης του Μαρξ, αλλά και η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού.
Ο Άλεξ Καλλίνικος παρεμβαίνει δυναμικά σε αυτή την πορεία βουτώντας στα βαθιά με τα κεφάλαια του βιβλίου του που ερευνούν τη σχέση της μεθόδου του Μαρξ με τον Ρικάρντο και τον Χέγκελ και προχωρώντας στα θεμελιακά ζητήματα της Αξίας, της Εργασίας και των Κρίσεων.
Όμως, όπως γράφει στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μαρξ έγραψε Το Κεφάλαιο από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και με στόχο να βοηθήσει τον αγώνα της να εκδικηθεί για τα όσα έχει υποφέρει και να απελευθερωθεί από την τυραννία της κοινωνικής σχέσης που είναι το κεφάλαιο.
Ο Άλεξ Καλλίνικος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων με θέμα την μαρξιστική θεωρία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα εξής βιβλία: Οι Επαναστατικές Ιδέες του Καρλ Μαρξ (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 1998), Imperialism and Global Political Economy (Polity 2009) και Bonfire of Illusions (Polity 2010). Είναι ο εκδότης του περιοδικού International Socialism.

Kallinicos3
Περιεχόμενα του βιβλίου
Πρόλογος του Πάνου Γκαργκάνα
Πρόλογος του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος στην αγγλική έκδοση
Οδηγός για το σύστημα παραπομπών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η επιστροφή του «Κεφαλαίου»
Το πρόβλημα των σχέσεων
Πώς να διαβάζουμε τον Μαρξ
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Η Σύνθεση
Το πρόβλημα Μαρξ
Το εύκολο θύμα
Μια διαδρομή μεγάλη και γεμάτη στροφές
Από ποια άποψη είναι ανολοκλήρωτο το «Κεφάλαιο»;
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η Μέθοδος, Μέρος Ι: Ο Ρικάρντο
Η λογική του «Κεφαλαίου»
Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Μαρξ
Το αδιέξοδο στην εκδοχή της θεωρίας της αξίας του Ρικάρντο
Ρικάρντο, Χέγκελ και Σπινόζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.