Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Έλενα Κουντουρά: Σχεδιάζουμε νέα ανοίγματα στις αγορές της Ασίας και στην Αυστραλία Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται από το υπουργείο Πολιτισμού και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο, ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
“Η κυβέρνηση, με ισχυρή βούληση και πολύ συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, υλοποιεί τον εθνικό στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς. Βελτιώνονται όλα τα θεμελιώδη μεγέθη στους παραγωγικούς κλάδους και ειδικά στον τουρισμό, που καταγράφει για τρεις συνεχόμενες χρονιές τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Η τουριστική πολιτική μας έχει αποδώσει ήδη σε πέντε στρατηγικούς αναπτυξιακούς άξονες. Διευρύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο, από Μάρτιο έως Νοέμβριο, σε πολλούς προορισμούς.

Υποστηρίξαμε τις παραδοσιακές μας αγορές, δυναμικές αγορές, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ανοίξαμε όμως και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, που ταξιδεύουν όλο το χρόνο, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και από το 2017 την Ινδία.

Σχεδιάζουμε νέα ανοίγματα στις αγορές της Ασίας και στην Αυστραλία. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Μέσα από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού σε όρους ανταγωνιστικότητας, δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πετύχαμε τις υψηλότερες, ιστορικά, επιδόσεις σε όλα τα τουριστικά μεγέθη για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Οι διεθνείς αφίξεις το 2015 ξεπέρασαν τα 26 εκατ. και το 2016 τα 28 εκατ. με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 7%, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού” είπε η κ. Κουντουρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του 2017 και την αισιοδοξία της για το 2018.

“Το 2017 είναι η καλύτερη χρονιά στον τουρισμό μας, με θεαματική αύξηση στα έσοδα, στις πληρότητες στις διανυκτερεύσεις, στις νέες απευθείας πτήσεις και εκτιμούμε ότι θα αγγίξουμε τα 30 εκατ. διεθνείς αφίξεις, μαζί με την κρουαζιέρα.

Η άνοδος του τουρισμού ενίσχυσε τις καταθέσεις, το εμπόριο, τον τζίρο των αγορών tax free, τις εξαγωγές και κυριαρχεί στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Τα μηνύματα για το 2018 είναι επίσης πολύ θετικά”.

Αναφερόμενη στο Ιόνιο, η υπουργός Τουρισμού έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα, βάσει των οποίων κατατέθηκαν περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα ενίσχυσης έως 50%, της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

“Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, κατατέθηκαν περισσότερες από 300 προτάσεις, για να επιχορηγηθούν με συνολικό ποσό ύψους 17 εκατ. ευρώ, που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ.

Ξεκινά άμεσα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης έως 50%, της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ύψους 120 εκατ. ευρώ”.

Προτεραιότητά του υπουργείου Τουρισμού, όπως είπε η υπουργός, είναι “ο ριζικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των νέων στελεχών στον τουριστικό τομέα”, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση τμήματος ΙΕΚ Τουρισμού στην Κέρκυρα, μετά το νέο τμήμα Τεχνικού Αρτοποιείας- Ζαχαροπλαστικής που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία.

“Τα Ιόνια νησιά μας, με μοναδικούς φυσικούς και τουριστικούς πόρους, πλούσια ιστορία και πολιτισμό, παράδοση, μπορούν να υποστηρίξουν τον στόχο για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Ιθάκη, οι Παξοί-Αντίπαξοι, το σύμπλεγμα των Διαπόντιων νησιών (Οθωνοί, το Μαθράκι, η Ερεικούσσα), το κάθε ένα με τη δική του ομορφιά και ξεχωριστό χαρακτήρα, αποτελούν ολοένα και πιο δημοφιλείς προορισμούς. O τουρισμός στο Ιόνιο παρουσιάζει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις σε όλη τη χώρα, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και είναι πηγή ζωής για της τοπικές κοινωνίες.

Μέσα από τις επαφές και διαπραγματεύσεις μας με τους διεθνείς τουριστικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες, και μέσα από τη εξαιρετική συνεργασία που έχουμε καθιερώσει με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πετύχαμε ενίσχυση της ζήτησης για την Ελλάδα, που αποτυπώθηκε στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

Περισσότερες από 30 νέες, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις εγκαινιάστηκαν το 2017 από ευρωπαϊκά αεροδρόμια με προορισμό τα νησιά του Ιονίου και τα αεροδρόμια Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ακτίου”.

Τα μηνύματα είναι ακόμη πιο θετικά για το 2018, είπε η υπουργός Τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε και στον θαλάσσιο τουρισμό του Ιονίου και τους στόχους της επόμενης χρονιάς.

“Ο θαλάσσιος τουρισμός στο Ιόνιο αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών. Το λιμάνι της Κέρκυρας το 2017 αποτέλεσε το δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό κρουαζιέρας στην Ελλάδα, σε επιβατική κίνηση και εισπράξεις με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

Στόχος της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζώνης του Ιονίου είναι η ανάδειξη του λιμανιού της Κέρκυρας ως σημαντικού home port της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη νέων προορισμών κρουαζιέρας στο Ιόνιο, όπως στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τους Παξούς και τα Σύβοτα.

Είμαστε σε επαφή με τους Διεθνείς Ομίλους Κρουαζιέρας, με στόχο την προώθηση και ένταξή τους στα προγράμματά τους, όπως επίσης συνεργαζόμαστε και με τα συναρμόδια υπουργεία για τα θέματα των υποδομών” συμπλήρωσε η κ. Κουντουρά, ενώ αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα του Ιονίου σε ποιοτικό και θεματικό τουρισμό.

“Ο ποιοτικός και θεματικός τουρισμός στο Ιόνιο, ήταν στη βάση των ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας. Προωθούμε τον πολιτιστικό τουρισμό, την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά των Ιονίων. Επίσης, την υψηλή πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία των αστικών περιοχών, όπως παραδείγματος χάριν, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το Αχίλλειο, το Μουσείο Σολωμού και τον Λόφο του Στράνη στην Ζάκυνθο, όπου ο εθνικός ποιητής μας εμπνεύστηκε και έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο, την Ιθάκη του Οδυσσέα, τα θεματικά μουσεία και τους χώρους ιστορικής και πνευματικής παράδοσης.

Αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, που συμμετέχει ενεργά η τοπική κοινωνία, τα φεστιβάλ πολιτισμού και γεύσεων, η πλούσια μουσική παράδοση, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού, οι μεγάλες εορτές, όπως το ξεχωριστό Πάσχα, τα ήθη και έθιμα που έχει κάθε νησί. Προβάλλουμε τους μοναδικούς θρησκευτικούς και ιστορικούς θησαυρούς των ιερών μονών και εκκλησιών, τους προσκυνηματικούς χώρους των πολιούχων αγίων”.

Το φυσικό περιβάλλον του Ιονίου, αλλά και η επτανησιακή κουζίνα θα αποτελέσουν εργαλεία περαιτέρω ανάδειξης τουριστικά του Ιονίου όπως σχολίασε η υπουργός Τουρισμού.

“Αναδεικνύουμε το ιδιαίτερης αξίας φυσικό περιβάλλον, με την ποικιλόμορφη ακτογραμμή και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα, όπως πχ το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, καταφύγιο και περιοχή ωοτοκίας της χελώνας Careta-Careta, τα δίκτυα Νatura 2000, τα μοναδικά σπήλαια στην Κεφαλονιά και οι Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη της επτανησιακής κουζίνας με τις ξεχωριστές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές κάθε νησιού, την τοπική παραγωγή και τα προϊόντα με ιδιαίτερη ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.

Οι ελαιώνες και η παραγωγή λαδιού, οι αμπελώνες και τα οινοποιεία με μοναδικές ποικιλίες κρασιών, οι ζυθοποιίες, τα φημισμένα προϊόντα, όπως το μέλι, οι μάντολες, το παστέλι, το κουμ κουάτ, η τσιτσιμπύρα και τόσα ακόμη, δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Στοχεύουμε στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και την μεταποίηση, ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσουμε την παραγωγή, την κατανάλωση και την απασχόληση στην Περιφέρεια.

Ο τουρισμός δημιουργεί σταθερά και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλη τη χώρα και είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας” τόνισε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας της η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.