ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ είναι η φετινή χειμερινή θεατρική παραγωγή του «Φόρκυνα». Είναι μια παράσταση βασισμένη σε μία εργασία των μαθητριών του Γυμνασίου Ιθάκης κατά την σχολική περίοδο 1996-1997 υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια των καθηγητών τους Κίμωνα Κολυβά και Παναγιώτας Σκούρτη. Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε τον Μάιο του 1997 δημόσια στο χώρο του Μορφωτικού Κέντρου και εν συνεχεία εκδόθηκε σε βιβλίο. Η παράσταση μας, φόρος τιμής στις Γυναίκες της Ιθάκης αλλά και σε όλες εκείνες τις Γυναίκες που κυοφορούν και γεννούν την ιστορία του κόσμου, προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο της γυναίκας στα δύσκολα χρόνια, του προηγούμενου αιώνα, με την μικρασιατική καταστροφή, την κατοχή, τους σεισμούς, την μετανάστευση και τα παρατεταμένα ταξίδια των ναυτικών-αντρών.

Τα κείμενα και οι διάλογοι του έργου, βασισμένα στην παραπάνω εργασία, είναι της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου και η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Στέλιο Σοφό. Αντιγράφοντας από το προλογικό σημείωμα της εργασίας, ο Κίμων Κολυβάς αναφέρει: Θέλαμε το ηθικό σθένος, η καρτερία, η εφευρετικότητα, ο δυναμισμός και η αυτοθυσία των Γυναικών της παλιάς Ιθάκης να γίνουν πρότυπα και παραδείγματα για τις νέες Γυναίκες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο μύθος της Πηνελόπης επιβιώνει ακόμη στην Ιθάκη και αυτόν ακριβώς το ρόλο της καρτερικής και πολιορκημένης από δεινά συζύγου εκλήθησαν να παίξουν γενιές και γενιές Ιθακησίων Γυναικών.

Τιμής ένεκεν οφείλουμε να αναφέρουμε τα ονόματα των μαθητριών που επιμελήθηκαν της εργασίας, σημερινές Γυναίκες της Ιθάκης: Χρυσούλα Γρίβα, Πηνελόπη Καχρίλα, Άλκηστη Μιχαλοπούλου, Μαρία Μολφέση, Έλσα Πίππου, Αθηνά Αρσένη, Αλεξάνδρα Βλησμά, Έφη Τσιντήλα, Ιωάννα Λουράντου, Ελβίρα Λίλα, Μαρία Βλασσοπούλου, Λουκία Γεωργουλά, Αναστασία Δημοπούλου, Αφροδίτη Σόμπολα, Αμαλία Δενδρινού, Ευσταθία Ράζου, Ευτυχία Μανιά.

Φωτογραφία του Γιάννη Μπούα – Θέμελη από τις πρόβες

12936560_1354017137957717_4428890022192877559_n

4 thoughts on “ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

 • Pingback: Οι Γυναίκες της Ιθάκης - Kefalonias.gr

 • 26 Απριλίου 2017 at 12:16 πμ
  Permalink

  Πολύ ενδιαφέρουσα εργασία και είμαι σίγουρος ότι και το θεατρικό θα ήταν καταπληκτικό. Είναι κρίμα που δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη για να το απολαύσουμε. Έχοντας επισκεφθεί την πανέμορφη Ιθάκη, ομολογώ ότι θα ήθελα να μάθω πολλά για τις γυναίκες και τους κατοίκους της αλλά και το νησί γενικότερα.

  Reply
  • 26 Απριλίου 2017 at 1:54 μμ
   Permalink

   Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτασει στην Θεσσαλονικη λόγω οικονομικών του Φόρκυνα, εκτος αν γινει καποια πρόσκληση απο φορέα που να καλύπρτει τα έξοδα

   Reply
  • 26 Απριλίου 2017 at 1:56 μμ
   Permalink

   Οτι θα θέλατε να μαθετε για την Ιθάκη στη διάθεση σας…..

   Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.