Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ- ΙΘΑΚΗ

Όπως όλοι γνωρίζετε, συζητείται αύριο στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ)  το αίτημα συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας για δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗ.Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνειών σας ενημερώνω ότι ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς δρώντας απολύτως θεσμικά, ενημέρωσε με έγγραφο του τον αρμόδιο Αναπληρωτή Ναυτιλίας κ. Θ.Δρίτσα  ΜΟΝΟ για την απόφασή του να συγκαλέσει το σημερινό Συμβούλιο και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Όσα λέγονται και γράφονται όλες αυτές τις ημέρες για την στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου δεν είναι τίποτε άλλο παρά εργολαβική συκοφάντηση δια μέσου υπονοιών , γεγονός γνωστό στους πολίτες των νησιών μας.

Προς επίρρωσιν αυτού του ισχυρισμού μας, σας εγχειρίζω το υπ’ αρίθμ.πρωτ. ΕΜΠ 32/23-7-2015 έγγραφο του Δημάρχου προς τον κ. Δρίτσα. Άλλωστε αν κάποιοι δεν διακατέχονταν από άκρατη εμπάθεια κατά του κ. Παρίση, από την ανάγνωση του Δελτίου τύπου του κ. Δρίτσα προκύπτει ότι απλώς ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά επί του τυπικού. Περνάμε σύντομα στην ουσία.

Η γραμμή ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗ επί 50 και πλέον έτη συνδέει το νησί μας με το διοικητικό κέντρο των Πατρών . Μέσω αυτής της γραμμής επιτυγχάνεται η άμεση πρόσβαση των Κεφαλονιτών στο κέντρο της Πάτρας , γεγονός που επιτρέπει πολλές φορές ακόμη και την αυθημερόν ρύθμιση εκκρεμοτήτων σε θέματα Υγείας, Δικαιοσύνης κ.λ.π. Η αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμης με την Πάτρα είναι αναμφισβήτητη και δεδομένη.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση οδήγησε την ηγέτιδα μέχρι τότε ακτοπλοϊκή εταιρεία της οικογένειας Στρίντζη να εγκαταλείψει την γραμμή στις 30-10-2012.Μετά την αποχώρηση της STRINTZIS FERRIES την γραμμή ανέλαβε η κοινοπραξία IONIAN FERRIES την 1-11-2012 με τα πλοία της ‘’ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ’’ και  ‘’ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ’’ . Δυστυχώς ,επαναλαμβάνω , και αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε με συνέπεια η κοινοπραξία να εγκαταλείψει την ανωτέρω γραμμή την 30-10-2013, δηλώνοντας στο επιβατικό κοινό ότι υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από την εκμετάλλευση της γραμμής.

Τον Ιούνιο του 2013 η STRINTZIS FERRIES προσπάθησε να δρομολογήσει το πλοίο ‘’ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ’’ , κοινοπραξία τότε αντέδρασε στο σχετικό ΣΑΣ αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα της ευκαιριακής δρομολόγησης και το σχετικό αίτημα της STRINTZIS FERRIES απερρίφθη πανηγυρικά.

Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους (2013) η STRINTZIS FERRIES κάνοντας νομίμως νέα αίτηση στο ΣΑΣ του Οκτωβρίου που ρύθμιζε τις νέες δρομολογήσεις καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η δρομολογιακή περίοδος ξεκινά την 1/11 κάθε έτους και λήγει τις 30/10 του επόμενου , έλαβε το ‘’πράσινο φως’’ για δρομολόγηση του πλοίου ‘’ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ’’ από 1/11/2013. Παρόλη τη σχετική άδεια η STRINTZIS FERRIES δεν δρομολόγησε ποτέ το πλοίο και έκτοτε η γραμμή παρέμεινε ανενεργή . Τότε το Υπουργείο αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα με την σύνδεση της Ιθάκης με την Πελοπόννησο προέτρεψε την Κεφαλονίτικη εταιρεία KEFALONIAN LINES να αναλάβει την σύνδεση της Ιθάκης με την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα με το λιμένα Κυλλήνης.

Τον Απρίλιο του 2015 ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ.Δρίτσας προκήρυξε την γραμμή ΣΑΜΗ-ΠΑΤΡΑ-ΙΘΑΚΗ παρέχοντας την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να δρομολογήσει ΕΠΙ ΤΡΙΕΤΙΑ πλοίο στη γραμμή κατά αποκλειστικότητα δηλαδή χωρίς να έχει κανέναν ανταγωνιστή.

Στη σχετική προκήρυξη που έληξε στις 11/5/2015 καμία εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε.

Όλως ξαφνικως, μέσα Ιουλίου φέτος  από συγκεκριμένα ΜΜΕ μάθαμε ότι υπάρχει εταιρεία που θα αναλάβει επί  πενταετία και με καθημερινά δρομολόγια και με τις φερόμενες ευλογίες του Υπουργού την εκμετάλλευση της γραμμής από 24/7/2015.

Ως Δήμος Κεφαλονιάς, έχοντας την πικρή εμπειρία να διαβάζουμε συχνά αόριστα, αντιφατικά,  έωλα και αβάσιμα δημοσιεύματα περιμέναμε κάποια επίσημη αίτηση για να τοποθετηθούμε καθώς φυσικά εάν αυτά τα δημοσιεύματα αληθεύανε και υπήρχε όντως αίτηση για πενταετή ολοχρονική δρομολόγηση ασφαλώς θα συμφωνούσαμε με ιδιαίτερο πάθος.

Μετά την αίτηση της IONIAN GROUP στις 22/7/2015 και αφού διαπιστώσαμε ότι αυτή αφορούσε όχι σε πενταετή διάρκεια με καθημερινά δρομολόγια αλλά σε τρίμηνη διάρκεια με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως κατά τον 3ο μήνα ( Οκτώβριο) της αιτήσεως  ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό ότι θα συζητήσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 30/7/2015 .

Αυτή είναι όλη η αλήθεια χωρίς εμπάθειες , αυτό είναι το πραγματικό ιστορικό της υπόθεσης  που λέγεται γραμμή ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗ.

Η παράταξη της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ είναι υπέρ της δρομολόγησης πλοίου στην γραμμή ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗ . Δρομολόγηση που δεν θα εξυπηρετεί εφοπλιστικά συμφέροντα αλλά τις ανάγκες των Κεφαλονιτών για άμεση πρόσβαση στην Πάτρα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΑ. Η ΜΟΝΙΜΗ , ΣΤΑΘΕΡΗ, ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

Ποια είναι η θέση μας απέναντι σε πρακτικές ακτοπλοϊκών εταιρειών που στο βωμό του «εύκολου πλουτισμού» μέσω εποχιακών δρομολογήσεων καταπατούν την αξίωση των κεφαλλονιτών για ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΗ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δρομολόγηση;

Η ‘Ισχυρή Κεφαλονιά’ αρνείται να γίνει ‘τροχονόμος’ εφοπλιστικών συμφερόντων.

Η ’Ισχυρή Κεφαλονιά» αρνείται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας ακτοπλοϊκής εταιρείας για «εύκολο και γρήγορο κέρδος» τρεις μήνες και μετά «μην τον είδατε τον Παναγή».

Η «Ισχυρή Κεφαλονιά» δεν συμβιβάζεται με τις εφοπλιστικές επιδιώξεις για καράβι «3 μήνες κάθε καλοκαίρι».

Κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα της Κεφαλονίτικης κοινωνίας για ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΗ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ με την ΠΑΤΡΑ.

Λέμε ΟΧΙ στις ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ και ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ δρομολογήσεις που τους μόνους που συμφέρουν είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Και στο βωμό αυτής δεν μπορούμε να προδώσουμε το ΠΑΓΙΟ και διαρκές αίτημα της κοινωνίας μας.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να διευθετούμε συμφέροντα.

Είμαστε εδώ για να καταγράφουμε τις ανάγκες μας και να προσπαθούμε να τις ικανοποιήσουμε.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με την πρόταση  όλων των φορέων και των θεσμών του νησιού, δηλαδή με την πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων , την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης και την πρόταση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης  και ως εκ τούτου να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα του ΝΑΙ.

Γι’ αυτό το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ είναι ΝΑΙ στην ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΗ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σύνδεση της Κεφαλονιάς με την Πάτρα.

ΟΧΙ σε ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ και ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ δρομολογήσεις που συμφέρουν μόνο τους εφοπλιστές.

Γι’ αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας να διασφαλίσει την ολοχρονική και καθημερινή σύνδεση και να πει ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ επιτέλους σε εφοπλιστικές «αρπαχτές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.