Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Μελβούρνης φιλοξενείται η έκθεση «Η Οδύσσειά μας: Ιθακήσιοι της Μελβούρνης (19 Νοεμβρίου 2016 – 4 Ιουνίου 2017).
Με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής η ιατρός Γεωργία Παΐζη, η οποία συμμετείχε στην επιλογή των αντικειμένων, είπε τα ακόλουθα στο «Νέο Κόσμο»:
«Μας τιμά ιδιαίτερα το Μουσείο Μετανάστευσης που δέχτηκε την πρότασή μας για να παρουσιάσει την έκθεση αυτή. Καταγόμαστε από ένα μικρό νησί του Ιονίου και η πορεία μας αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαντικό, μέρος της ιστορίας της ελληνικής μετανάστευσης στη Μελβούρνη. Ωστόσο, το Μουσείο εντυπωσιάστηκε από το πώς μια κοινότητα όπως αυτή των Ιθακησίων, έχει καταφέρει μετά από τόσα πολλά χρόνια να διατηρήσει την ταυτότητα και τον πολιτισμό της. Μιλάμε για πολλές γενεές.
Πολλές οικογένειες έχουν φτάσει στην 5η και 6η γενιά Ιθακήσιας καταγωγής στην Αυστραλία.
Το Μεταναστευτικό Μουσείο γοητεύτηκε, επίσης, με την ιστορία του νησιού μας που είναι η πατρίδα του φημισμένου Οδυσσέα.
H Ιθάκη έχει υμνηθεί στη λογοτεχνία με την Οδύσσεια του Ομήρου στην αρχαιότητα καθώς και το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η Οδύσσεια έχει γίνει πια συνώνυμη με την ιδέα του ταξιδιού, της πορείας, της περιπέτειας και αυτή η έκθεση περιγράφει το ταξίδι το δικό μας – την Οδύσσειά μας.
Η έκθεση είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τους πρωτοπόρους Ιθακήσιους που έθεσαν τα θεμέλια της κοινότητάς μας στη Μελβούρνη.
Όλοι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, όμως οι πρώτοι Ιθακήσιοι που έφτασαν στα τέλη του 19ου με τις αρχές του 20ού αιώνα στην Αυστραλία, οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία βοήθεια, ούτε κυβερνητική υποστήριξη ούτε κάποια ελληνική Αρχή. Επίσης, δεν υπήρχαν ευκαιρίες εργασίας. Και, όμως, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, οι πρώτοι εκείνοι κατάφεραν να εγκατασταθούν εδώ με επιτυχία, χάρη στη σκληρή δουλειά και την επιχειρηματικότητά τους.
Βλέπουμε την έκθεση ως μια ευκαιρία να πούμε την ιστορία της πρώτης ελληνικής μετανάστευσης στη Μελβούρνη και τη Βικτώρια, που αρχίζει γύρω στα 1850. Δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν αυτό το γεγονός, όχι μόνο μεταξύ των Αυστραλών, αλλά και μέσα στην ελληνική παροικία.
Επειδή οι Ιθακήσιοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων στη Μελβούρνη κατά τα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξαν κεντρικό και πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυση διαφόρων ελληνικών φορέων, όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Αλλά και της πρώτης ορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού και του πρώτου ελληνικού σχολείου.
Η έκθεση ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης και φτάνει στο σήμερα με πολλά εκθέματα, όπως εισιτήρια, διαβατήρια, αλληλογραφίες και πολλές φωτογραφίες. Θεωρήσαμε απαραίτητη τη συμμετοχή της νεότερης γενιάς γιατί αντιπροσωπεύει το μέλλον του συλλόγου μας.
Τα αντικείμενα της έκθεσης τα έχουν δανείσει μέλη μας, καθώς και ο Ιστορικός Σύλλογος Ιθακησίων που είναι παράρτημα του Συνδέσμου μας και διαθέτει σημαντικό αρχείο».
Πηγή ΝΕΟΣ .ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ