Η ΙΘΑΚΗ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ

Έκθεση 28 έργων στην αίθουσα τέχνης «Steps» δίνει μια εναλλακτική ματιά στο ιστορικό νησί του Ιονίου

Είκοσι οκτώ καλλιτέχνες με ισάριθμο αριθμό έργων, αποτύπωσαν με ξεχωριστό τρόπο την Ιθάκη και τα παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό στην έκθεση «Οδύσσεια: Το Ταξίδι ενός Καλλιτέχνη». Η έκθεση γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακησίων «Ο Οδυσσέας». Τα έργα της έκθεσης η οποία λαμβάνει χώρο στην αίθουσα τέχνης «Steps Gallery», είναι πράγματι πολύ ζωντανή, γεμάτο χρώματα και αρμονία και δίνει μία νέα καλλιτεχνική άποψη για το νησί του Οδυσσέα.

Οι καλλιτέχνες, είτε κατάγονται από το ιστορικό νησί είτε έχουν ζήσει, ταξιδέψει ή συνδεθεί με το νησί με κάποιο τρόπο, εξιστορούν τη δική τους ιστορία. Για το πώς το μικρό αυτό νησί τους μάγεψε, τους συνεπήρε, τους έγινε πηγή έμπνευσης στο έργο τους και στη ζωή τους. Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής για το νησί, και για αυτούς που έκαναν το ταξίδι από την Ιθάκη στην Αυστραλία, αλλά και γι’ αυτούς που έφτασαν στο νησί και παρέμειναν εκεί.

Ο κύριος ομιλητής στα εγκαίνια της περασμένης Κυριακής, συγγραφέας Arnold Zable, είχε πολλές ιστορίες να πει για το νησί, τις οποίες μάλιστα τις έχει αποτυπώσει και σε δύο βιβλία του: τα «The Fig Tree» και «Sea of Many Returns». «H Iθάκη είναι μια ιδέα, αλλά και μια μεταφορική έκφραση για κάθε είδους ταξιδιού. Είναι οι Οδύσσειες της ζωής μας, αλλά είναι και ένα πραγματικό μέρος» είπε ο Arnold στα εγκαίνια της έκθεσης, ο οποίος έχει ζήσει στο νησί για μια σειρά ετών. Όπως είπε, η έκθεση αποτυπώνει τη μεγάλη ομορφιά του ιθακήσιου τοπίου που είναι ταυτόχρονα και πηγή έμπνευσης. Είναι ένα άγριο τοπίο με απότομους βράχους.

Αλλά η βαθύτερη σημασία και σκοπός της συλλογικής αυτής έκθεσης είναι να απεικονίσει τις τρεις φάσεις της εμπειρίας ενός Ιθακήσιου μετανάστη. Η πρώτη φάση αφορά την περίοδο πριν το ταξίδι: τα παιδικά και νεανικά χρόνια, την ανάπτυξη των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, το δέσιμο με το τοπίο, τα βουνά και την θάλασσα του Ιονίου. Η δεύτερη πράξη του «έργου» είναι η περίοδος από την στιγμή που λαμβάνεται η απόφαση για μετανάστευση μέχρι το την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην Αυστραλία. Σε αυτήν την φάση περιλαμβάνονται και οι λόγοι της μετανάστευσης που μπορεί να είναι οικονομικοί, κοινωνικοί ακόμα και προσωπικοί. Στην τρίτη και τελευταία φάση του «έργου» είναι η άφιξη και η πορεία τους στη νέα πατρίδα, την Αυστραλία. Είναι η περίοδο της νοσταλγίας, μια περίοδο που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Αλλά είναι και η περίοδος που η νεότερη γενιά των Ιθακησίων θεωρούν την Αυστραλία το μοναδικό τους σπίτι, μέσα στο οποίο περίοπτη θέση έχει η υπερήφανη καταγωγή τους.

* Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης «Steps Gallery» στη διεύθυνση 62 Lygon St., στο Carlton της Μελβούρνης. Θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 12 Ιουνίου και είναι ανοιχτή καθημερινά μεταξύ 11πμ. και 4:30μμ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://ithaca.org.au/events/centenary-art-exhibition-2016

ΠΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Μία από τις όμορφες γωνίες της έκθεσης. Φωτό: Πάνος Αποστόλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.