Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ!!

Πολύ καλό το κλίμα στις τουριστικές αγορές, χωρίς ακυρώσεις αλλά μεγάλο ενδιαφέρον για τα Ιόνια Νησιά.Παρόλο που ο Ελληνικός Τουρισμός αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τέτοιας έντασης και έκτασης κρίση , εν τούτοις οι καλές σχέσεις του οργανισμού (κοινές διαφημίσεις κλπ) , λειτούργησαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο υπέρ μας.

Οι μεγάλοι Tour Operators είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο με τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ στην Ελλάδα όσο και με τα κατά τόπους γραφεία του εξωτερικού.

Η επικοινωνία γίνεται σε κλίμα στήριξης του ελληνικού τουρισμού καθώς τυχόν απώλειες – ακυρώσεις πρώτα από όλα τα επιβαρύνουν τα δικά τους ταμεία.

Η εικόνα είναι ότι οι ΤΟs στο εξωτερικό προσπαθούν πολύ να αντιμετωπίσουν τη κρίση και να καθησυχάσουν τους πελάτες τους που είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε πρόκειται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα.

Οι ακυρώσεις που έχουν σημειωθεί είναι μεμονωμένες και σε καμιά περίπτωση (όπως είναι η κατάσταση σήμερα) δεν προκαλούν πανικό για μπαράζ ακυρώσεων.

Στον ξένο τύπο ποικίλουν τα δημοσιεύματα (πχ επανάληψη της ανακοίνωσης του ΕΟΤ ) είτε ολίγον τρομολαγνικά, είτε όμως και υποστηρικτικά (προχθές Guardian, χθες Telegraph).

Τα ερωτήματα στα Γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό όπως καταλαβαίνετε αφορούν κυρίως το θέμα λειτουργίας των Τραπεζών.

Ο ΕΟΤ αντιμετώπισε την κρίση με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δίνοντας σε αυτή τη φάση βάρος στην προσωπική επικοινωνία με τους TOs ενώ από την επομένη του δημοψηφίσματος θα αρχίσει συγκεκριμένη καμπάνια στήριξης του προϊόντος μας.

Αυτά στο εξωτερικό γιατί στο εσωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Έχει χαρακτηριστεί αδιανόητο ατόπημα η χθεσινή δήλωση του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων (ΠΟΞ) ότι Αμερικανοί TOs ακύρωσαν τα συμβόλαια με την Ελλάδα μετά από παρέμβαση του ΔΝΤ! Τέτοια χοντροκοπιά στη προπαγάνδα που το ΔΝΤ αναγκάστηκε να το διαψεύσει.

Ο ΣΕΤΕ και τα στελέχη του το προηγούμενο διάστημα είχαν αντισταθεί στην επιβολή του 23% ΦΠΑ στον τουρισμό , κυρίως ως αντιπολιτευτική τάση πιστεύοντας ότι ήταν η γραμμή της Κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ. Τώρα ο ΣΕΤΕ κινείται στην κατεύθυνση του ΝΑΙ , στηρίζοντας με την υπογραφή του μάλιστα τη κίνηση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όπως φαίνεται οι καλές σχέσεις του ΣΕΤΕ με την πρώην Υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη καλά κρατούν , και όλοι μαζί ονειρεύονται ένα πανηγυρικό “come back” της γοητευτικής κυρίας στο Υπουργείο Τουρισμού .. από Δευτέρα!

Στην Κεφαλονιά η Ένωση Ξενοδόχων τοποθετήθηκε στο θέμα με δήλωση του προέδρου της Μάκη Τιμοθεάτου

«Δεν έχουμε καμία ακύρωση μέχρι στιγμής από ξένους. Μας ευνοούν οι συνθήκες στην Τυνησία, αλλά το θέμα είναι να μη γίνουμε κι εμείς Τυνησία. Ψυχραιμία, οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες για όλους. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σε καμία περίπτωση να μη μεταδώσουμε φόβο κι ανασφάλεια στους τουρίστες. Ο κόσμος που ήταν προγραμματισμένος να έρθει, έχει έρθει όλος. Η πληρότητα είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, που πρέπει να είναι για αυτή την εποχή. Οι κρατήσεις, ωστόσο, έχουν μειωμένο ρυθμό, ενώ πολλοί Έλληνες που ήταν να έρθουν στο νησί αυτή την εβδομάδα, έχουν ακυρώσει λόγω του δημοψηφίσματος», λέει στο protothema.gr ο Μάκης Τιμοθεάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλονιάς, προσθέτοντας πως αυτή η εικόνα είναι ίδια και για την Ιθάκη. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την επάρκεια αγαθών κι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε παραμένουν υψηλές», τονίζει ακόμη.

√ Από την άλλη τώρα, ο Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος τηρεί σιγή ιχθύος όσο αφορά το πολιτικό ζήτημα.

Και τι να κάνει όταν κινείται ανάμεσα στο ΝΑΙ που ψήφισε ο ΣΕΤΕ και στο ΟΧΙ του Σύριζα αφού εξελέγη στη Περιφέρεια με το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο αφορά την κατάσταση στον τουρισμό σε συνομιλία που είχαμε πριν λίγο μαζί του μας διαβεβαίωσε ότι στα Ιόνια Νησιά δεν έχει καταγραφεί καμία ακύρωση και όχι μόνο αυτό, αλλά και η ζήτηση για τους επόμενους μήνες είναι σταθερά ανοδική. Τα Ιόνια νησιά , μας είπε, θα βγουν κερδισμένα εξ αιτίας της κρίσης στη Τυνησία.

Συντακτική ομάδα kefalonia press

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.