ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1953 ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ [ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12.8.1953]

Α. ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1953 ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

  1. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1953. Ερείπια σπιτιών, πεσμένα καμπαναριά, σωροί από μπάζα στους δρόμους έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ και ΙΘΑΚΗ. Πλάνα των κατεστραμμένων πόλεων της ΙΘΑΚΗΣ και του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.
  2. Άνδρες του Ελληνικού στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στις πόλεις. Καθαρίζουν τους δρόμους από τα ερείπια και προχωρούν στην κατασκευή νέων σπιτιών.

Β. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ (1958).

  1. ΙΘΑΚΗ. Ουδέτερα πλάνα της πόλης. 2500 νέα σπίτια χτίστηκαν στη θέση 2000 σπιτιών που είχαν καταρρεύσει. Πλάνα του νεόκτιστου Οικοτροφείου και Γυμνασίου ΙΘΑΚΗΣ. Μαθητές στον προαύλιο χώρο. Πλάνα του Διοικητηρίου, του Υγειονομικού Σταθμού και της εκκλησιάς του Αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ μετά την ανοικοδόμηση. Το νέο λιμάνι της ΙΘΑΚΗΣ.
  2. ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Πανοραμικό πλάνο της πόλης. Ανοικοδόμηση κτιρίων. Στη θέση 11. 000 κατεστραμμένων κατοικιών ανεγέρθηκαν 10. 500 νέες κατοικίες. Τα νέα κτήρια του Διοικητηρίου, του Δικαστικού Μεγάρου, της Πινακοθήκης, του Μεγάρου, του Δημαρχείου, της Αρχιεπισκοπής και του Φρουραρχείου. Η εκκλησία του Αγίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και η πλατεία

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου 2011 έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία των Επτανήσων.

Την Κυριακή, 9 Αυγούστου 1953 γίνεται ο πρώτος  μεγάλος σεισμός με επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης (μέγεθος 6.4). Ο δεύτερος, (μεγέθους 6.8), σημειώνεται στις 11 Αυγούστου με δέκα μετασεισμούς την ίδια μέρα (οι δύο μεγαλύτεροι είχαν μέγεθος 5.3 και 5.1).

Στις 12 Αυγούστου το πρωί, ημέρα Τετάρτη,  ένας ισχυρός σεισμός  μεγέθους 5.2 είναι απλώς το προμήνυμα για την καταστροφή που θα ακολουθήσει (ώρα 09:23:52 Greenwich). Ο σεισμός της μέρας εκείνης, μεγέθους 7.2 είναι ο καταστροφικότερος στην Ιστορία της Κεφαλονιάς (η έντασή του έχει προσδιοριστεί ως X+), και ένας από τους καταστροφικότερους στη σεισμική ιστορία της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα καταγράφηκαν ισχυροί σεισμοί και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πύργος, Αμαλιάδα, Πάτρα -μεγέθους 6.3-, Καλάβρυτα, Αγρίνιο). Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος (που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς της 9 και 11/8) ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά: 27.659 από τις 33.300 οικοδομές κατέρρευσαν – μόνο 467 σώθηκαν (κυρίως στη Βόρεια Κεφαλονιά – περιοχή Ερίσου), ενώ όλες οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες βλάβες. Στη Ζάκυνθο την καταστροφή συμπλήρωσε η μεγάλη πυρκαγιά που αποτέλειωσε τη λαβωμένη πρωτεύουσα του νησιού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Ακολούθησε μεγάλος αριθμός πολύ συχνών μετασεισμών που διήρκεσαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πολλοί από τους οποίους είχαν μέγεθος μεγαλύτερο του 5.0. Στις 16/10 σεισμός μεγέθους 5.2 χτυπά το Ληξούρι, ενώ στις 20/11 σεισμός μεγέθους 5.1 σημειώνεται με επίκεντρο την Ιθάκη. Όμως άλλες καταστροφές, όπως σημείωσε αθηναϊκή εφημερίδα, δεν πρόκειται να γίνουν, αφού τίποτα δεν είχε μείνει όρθιο…