ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Φαίνεται μάλλον αλλόκοτα ότι το 3ο μνημόνιο, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα καθορίσει τις υποθέσεις της χώρας για τις επόμενες τεσσάρες δεκαετίες (τουλάχιστον) εκπονείται αυτές τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Ενώ η συμφωνία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης: στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην αύξηση των φόρων σε όλους τους τομείς, υποβάλλοντας ολόκληρα τμήματα της διοίκησης στον έλεγχο της τρόικας και παραχωρώντας όλα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ο πληθυσμός της χώρας δαπανεί “ποιότητα” του χρόνου στην παραλία !!!  Αν θα υπήρχε ποτέ μια πιο νωθρή και ειρηνική αποικιοποίηση μιας χώρας: είναι αυτή !!!!

Με πολλούς τρόπους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια αποικία μου θυμίζει ένα πολύ παρόμοιο σενάριο που παίχτηκε στην Αίγυπτο, στη δεκαετία του 1870, όταν η χώρα «έσπασε» οικονομικώς μετά τη δημιουργία της διώρυγας του Σουέζ, «αναγκάζοντας» τη Βρετανία και τη Γαλλία να μετατρέψουν το χώρα σε προτεκτοράτο. Αλλά, οι “ντόπιοι, τότε, ήταν ανήσυχοι” και έγινε ο βομβαρδισμός της Αλεξάνδρειας (1882) και μια πραγματική εισβολή για την οριστικοποίηση της εξαγοράς. Στην περίπτωσή μας, σήμερα, οι “έλληνες δεν είναι ανήσυχοι» καθόλου. Είναι σε διακοπές τη στιγμή που η χώρα στην πραγματικότητα ξεπουλιέται. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν υπερβολή, αλλά δυστυχώς δεν είναι υπερβολή. Η χώρα στην πραγματικότητα πωλείται στους πιστωτές. Οριστικά. Δεν επιδέχονται αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Σχεδόν όλη η κρατική περιουσία έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό που ελέγχεται αποκλειστικά από την τρόικα η οποία έχει την εντολή να την πουλήσει και να δώσει τα χρήματα στους πιστωτές μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα 14 αεροδρόμια και πολλοί λιμένες θα παρθούν σε εξευτελιστικές χαμηλές τιμές από γερμανικές εταιρείες.

Φυσικά, αυτές τις ζεστές μέρες του Αυγούστου δείτε επίσης την πλήρη διάλυση της όποιας έννοιας της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η νέα συμφωνία θα ορίζει ότι όλοι οι νόμοι που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνούν με την αποδοχή της τρόικας. Τα προτεινόμενα νομοσχέδια θα υποβληθούν για εξέταση από μη εκλεγμένους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί να συμφωνήσουν με αυτά, να τα τροποποιήσουν κατά βούληση ή να μπορεί να τα εμποδίσουν. Ουσιαστικά, η νομοθετική αρμοδιότητα της χώρας έχει μετακινηθεί στις Βρυξέλλες.

Αλλά τα χειρότερα στοιχεία της συμφωνίας είναι σε προκαθορισμένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή, που οι στόχοι αυτοί πρόκειται να ρυθμιστούν. Το σχέδιο συμφωνίας που έχει η χώρα είναι η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ 1,5% το τρέχον έτος. Σε κάθε περίπτωση, το πιο τιμαριωτικό μέρος της συμφωνίας είναι προς το τι πρόκειται να συμβεί εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν υλοποιηθούν. Στη συνέχεια, η τρόικα γίνεται μια εκτελεστική εξουσία και θα διατάξει διάφορες άμεσες περικοπές (το πιο πιθανό τους μισθούς και τις συντάξεις). Εκτός από αυτό, υπάρχει τώρα η κατάσταση για “όχι ελλείμματα» στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό θα σήμαινε σχεδόν βέβαιο με επιπλέον περικοπές στις συντάξεις: Αυτό είναι αναπόφευκτο.

Παρά την “αριστερή” ετικέτα της σημερινής κυβέρνησης (που συγκροτείται από γελοία άτομα), σχεδόν όλα τα μέτρα έχουν ως στόχο τα πιο αδύναμα στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού: οι φτωχοί (οι οποίοι θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά με την αύξηση του ΦΠΑ), των συνταξιούχων , οι αγρότες (των οποίων η φορολογική επιβάρυνση θα διπλασιαστεί) και οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι φήμες είναι ότι μόλις το νέο μνημόνιο υπογραφεί και  παραδοθεί, αυτή η σημερινή κυβέρνηση θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα οργανώσει εκλογές για να βεβαιωθεί ότι “αποκαθιστά την εντολή της” πριν τα νέα μέτρα αρχίζουν να εδραιώνονται.

Διαφορετικά, ας απολαμβάνουμε όλοι την «χαλάρωση» του Αυγούστου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Συγκριτικής Πολιτικής,

Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.