Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ομηρικά
Ομηρικά
«WHERE ON EARTH IS ITHACA?»
15.10.11

http://www.kefalonitis.com/images/files/istorikes_anazht/ithaca_09.jpg

Ενα βιβλίο στα Αγγλικά με τον τίτλο «Where on Earth is Ithaca? - a Quest for the Homeland of Odysseus» (Πο στο Τόπο ειν η Ιθάκη; Αναζητώντας την Ιθάκη) του Ολλανδο συγγραφα Κου Καης Χοκοπ (Cees Goekoop) παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Ζητήματος της Ιθάκης, δηλαδή που τοποθετεί ο Όμηρος την πατρίδα του κύριου ήρωα του, του Οδυσσέα. Το βιβλίο αυτό εκθέτει και συγκρίνει συστηματικά όλες τις θεωρίες που έχουν προταθεί πάνω στο θέμα αυτό από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Ο συγγραφέας έχει δικιά του θεωρία που τοποθετεί την Ομηρική Ιθάκη στην Έρισσο, τη βορειοδυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, και την πόλη και το λιμάνι της αρχαίας Ιθάκης στο Φισκάρδο. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΗΣ
13.10.11

http://mykefallonia.gr/blog/wp-content/uploads/2011/08/metaxas_makis_300.jpg

 ΚΥΡΙΕ ΜΕΤΑΞΑ ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ

ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ

Ως Θιακιά δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτό τον κύριο Μεταξά που χρόνια τώρα θέλει να μας υποκλέψει την ιστορία, την ψυχή μας όπως θα έλεγε και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Αυτός ο άνθρωπος που έγινε Νομάρχης και Δήμαρχος βιάζοντας τον λαό της Ιθάκης βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ασελγήσει εις βάρος του τόπου. Λόγω που του έβγαλαν στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς στη φόρα κάτι σκάνδαλα και κάλεσαν τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θεώρησε σωστό να φτιάξει ξανά το σενάριο ότι βρήκε το παλάτι του Οδυσσέα.

Τελευταία ανανέωση ( 13.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
12.10.11

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Οι κλασσικοί φιλόλογοι αμφιβάλλουν συνήθως για το αν μπορεί να βρει κανείς στον χάρτη με ακρίβεια τους σταθμούς των περιπλανήσεων του Οδυσσέα. Ένα γερμανικό βιβλίο το επιχειρεί με την ευφάνταστη τόλμη των μη ειδικών. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό δυο αδέρφια από τη Γερμανία, ο Άρμιν και ο Χανς-Χέλμουτ, κι είχαν μάθει στο σχολείο τους μαγευτικούς αρχαίους μύθους και τις περιπέτειες του Οδυσσέα κι όταν μεγάλωσαν λίγο βάλθηκαν να φέρουν τον παλιό εκείνο κόσμο της φαντασίας πιο κοντά στην πραγματικότητα. Διάβασαν λοιπόν πολλά κι ερεύνησαν και βασάνισαν τα κείμενα και τα συνέκριναν με τα πράγματα και κάποια στιγμή, ήταν για την ακρίβεια το 1968, έβγαλαν μαζί ένα βιβλίο που διαβάστηκε πολύ στη Γερμανία με τίτλο: Ο δρόμος του Οδυσσέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ
12.10.11

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/298241_244310712285808_100001206447059_694660_726462398_n.jpg

 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισαν νέες ανασκαφικές έρευνες από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη Διευθυντή της ΛΕ΄ΕΠΚΑ, στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου της Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας. Στην παρακείμενη θέση «Μπούρτζι» έχει ανασκαφτεί από τον π. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα ο σημαντικότερος μυκηναϊκός ηγεμονικός θολωτός τάφος της Δυτικής Ελλάδας. Η περιοχή Τζαννάτων και Πόρου Κεφαλονιάς χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1993. Με άλλη απόφαση το 1999 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την καταστροφή σημαντικών ερειπίων (π.χ. του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου) στο λόφο «Κατσιβελάτα» στον αγρό οικογένειας Ευαγγέλου Μενεγάτου βορειοανατολικά από το θολωτό τάφο, σε απόσταση περίπου 350 μ.
Τελευταία ανανέωση ( 12.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ
11.10.11

http://4.bp.blogspot.com/-Tkwm0xrLUGM/TpDtvfKYEmI/AAAAAAAAZqM/G6OKsK-4-KM/s640/DSC_0067.JPG

 ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

 ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Δηλώσεις του Αντώνη Βασιλάκη, Εφορου Αρχαιοτήτων: «Ας πούμε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω! Αυτές οι μέρες είναι οι πιο παράξενες της ζωής μου. Τη μέρα που υπέβαλα την παραίτηση μου από την υπηρεσία είχα προγραμματίσει να υποβάλω στην κεντρική υπηρεσία την έκθεση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής μου στην Κεφαλληνία. Σήμερα διαβίβασα την αναφορά, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ, συμβατικά και ηλεκτρονικά με πιέζουν να δημοσιοποιήσω  τα αποτελέσματα. Σε συντομία λοιπόν: Ανακάλυψα και ανέσκαψα σε μεγάλο τμήμα του ένα μνημειώδες οικοδόμημα της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ.), πολύ κοντά στο γνωστό βασιλικό θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου. Το οικοδόμημα έχει ένα μεγάλο καμπυλόγραμμο τοίχο, και το εμβαδόν του υπολογίζεται πάνω από 250 τ.μ. Η χρονολόγηση είναι ακριβής με βάση τη στρωματογραφημένη κεραμική. Σημαντικό εύρημα είναι ένας σπάνιος σφραγιδόλιθος........».

Τελευταία ανανέωση ( 11.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΑΛΑΙΡΟΣ
09.10.11
http://3.bp.blogspot.com/_XlLlFTeJxK4/StgxgwYFecI/AAAAAAAAD8Y/waHjvr_cN5Y/s400/paleros1.jpg

 ΠΑΛΑΙΡΟΣ

Η Πάλαιρος είναι κωμόπολη έδρα του δήμου Κεκροπίας της επαρχίας Βόνιτσας, και Ξηρομερίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 2.474 κατοίκους. Παρουσιάζει ελαφριά αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια καθώς, το 1971 αριθμούσε 1.873 κατοίκους, και το 1981 ήταν 2039 κάτοικοι. Ο Πάλαιρος βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου σε απόσταση 100 χιλιόμετρα, επί της ανατολικής ακτής του ομώνυμου όρμου (Όρμος Παλαίρου) και σε υψόμετρο 20 μέτρων. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Ζαβέρδα.

Τελευταία ανανέωση ( 09.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΘΑΚΗ
09.10.11

 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΘΑΚΗ…

ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ

Του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Ο Καβάφης είναι πλέον παγκόσμιος Ποιητής. Ακούγεται παράξενο. Και όμως η Ιθάκη (του), 100 χρόνια μετά (γράφτηκε το 1910, δημοσιεύτηκε το 1911),το πιο …διάσημο ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού , δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί. Για να πάψει η Καβαφική “Ιθάκη” να είναι …μυστηριώδης νήσος . 100 χρόνια μετά…! Το αληθινό νόημα της Καβαφικής Ιθάκης. Η Τέχνη ήταν και είναι , πάντα , μορφή νόστου -επιστροφής !!! Η Ιθάκη του Καβάφη εντέλει είναι η δεύτερη ανάγνωση της ζωής. Σ’αυτή την ΔΕΥΤΕΡΗ ανάγνωση (Νόστο) τα ΤΟΠΟΣΗΜΑ ( μυθολογικά , ιστορικά…) έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή σημασία ( …Κι αν φτωχική τη βρεις , η Ιθάκη δεν σε γέλασε….). Γιατί τα τοπόσημα “Ιθάκες” ( είτε λέγονται Ιθάκη , είτε Αλεξάνδεια , είτε Μαραθώνας….) εντάσσονται στην λογική της ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑΣ , οξειδωμένης από τον “φόβο” των Λαιστρηγόνων,των Κυκλώπων και του θυμωμένου Ποσειδώνα ή από τον “σωρό” των στρατιωτών του Μαραθώνα.

Τελευταία ανανέωση ( 09.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ Β
08.10.11

omiros-300x157

ΓΙΑΤΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΙΑΚΙ,

ΚΑΤΑ ΤΟΝ OΜΗΡΟ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ!

Του Επαμεινώνδα ΓΑΖΗ*

Β ΜΕΡΟΣ,

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΛΙΧΙΟ. Από τον Στράβωνα και μετά, δημιουργήθηκε μία στρέβλωση. Από ένα στίχο της Ιλιάδας (Ιλ. Β, 625), ο ιδρυτής της Γεωγραφικής επιστήμης, τοποθέτησε το Δουλίχιο στις Εχινάδες, επειδή πίστευε πως το 4ο νησί της περιοχής, η Λευκάδα, δεν ήταν νησί. Είχε λοιπόν, 4 Ομηρικά νησιά να τοποθετήσει σε 3 μόνο νησιά, κατά την δική του εκτίμηση, οπότε του έλειπε το 4ο το οποίο τοποθέτησε σ’ ένα μακρόστενο οφιοειδές νησάκι, το Δόλιχα, ακατοίκητο και σήμερα παραχωμένο απ’ τον Αχελώο!

Τελευταία ανανέωση ( 08.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ Α
07.10.11

omiros-300x157

ΓΙΑΤΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΙΑΚΙ,

ΚΑΤΑ ΤΟΝ OΜΗΡΟ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ!

Του Επαμεινώνδα ΓΑΖΗ*

Α ΜΕΡΟΣ, Ο Όμηρος μας διδάσκει, πως υπάρχουν τέσσερα κύρια νησιά στο Βασίλειο του Οδυσσέα και ένα τμήμα της ηπειρωτικής χώρας (Νήρικος), που είχε καταλάβει ο Λαέρτης, όταν βασίλευε στην Ιθάκη, τα οποία κατοικούνταν από το Λαό των Κεφαλλήνων! Το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας (ακτή ηπείροιο), όπου βρίσκονταν η καλοχτισμένη πόλη – κάστρο Νήρικος, είναι απολύτως εξακριβωμένο και επιβεβαιωμένο από τις πινακίδες με Γραμμική Β, που βρέθηκαν στο Ανάκτορο της Πύλου, ότι δεν είναι άλλο παρά το ΒΔ τμήμα της Ακαρνανίας!


Τελευταία ανανέωση ( 08.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ
06.10.11

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

 Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΣΩΣΙΑ

 ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ

Της Λαμπρινής Κουζέλη

Αµερικανός επιστήµονας ηλεκτρονικών υπολογιστών... αφηγείται μέσα από σύγχρονη οπτική την Οδύσσεια µετά τον Τρωικό Πόλεµο. Οδυσσέα, άργησες πολύ, η Πηνελόπη παντρεύτηκε άλλον. Κυνική η κατάληξη για τον ήρωα του αρχετυπικού έπους του νόστου. Σε µια εναλλακτική, τραγική εκδοχή, η νεαρή σύζυγος του βασιλιά της Ιθάκης, µη βαστώντας τον αποχωρισµό τους, πίνει δηλητήριο και πεθαίνει. Αργότερα ανύποπτος ο Οδυσσέας φρικιά όταν την αντικρίζει στη «Νέκυια» ανάµεσα στους νεκρούς και το σαιξπηρικό δράµα συναντά τη µακάβρια φαντασία του Εντγκαρ Αλαν Πόου.

Ο Οδυσσέας πέφτει  θύµα σωσία και γίνεται τουριστική ατραξιόν

Ο Καλιφορνέζος Ζάκαρι Μέισον, με το μυθιστόρημα «Τα χαμένα βιβλία της Οδύσσειας», επιλέχθηκε από τους αναγνώστες των βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης ένας από τους καλύτερους νέους συγγραφείς για το 2008 και το 2010 κέρδισε το Criticos International Prize, για βιβλία με ελληνικό θέμα γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.

Τελευταία ανανέωση ( 06.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ..
03.10.11

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS%20ODYSSEIA/Eikones.Odysseia/Circe.Kirki/1909,%20Draper%20Herbert%20James,%20Ulysses%20and%20the%20Sirens.jpg

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Του Πάνου Συκιώτη

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του φεύγοντας από το νησί της Κίρκης, για να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, επήρε οδηγίες από την Κίρκη. Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια Μ. «Πρώτα-πρώτα θα πας στις Σειρήνες που όλους τους ανθρώπους τους γοητεύουν, όποιους φτάσουν εκεί πέρα. Εκείνος που ανόητα θα πάει κοντά και θ’ ακούσει τη φωνή των Σειρήνων, αυτός ποτέ του δεν γυρίζει στην πατρίδα για να σταθούν κοντά του και να τον χαρούν η γυναίκα και τα μικρά του παιδιά, παρά οι Σειρήνες καθισμένες σε λιβάδι, με το δυνατό τους τραγούδι τον μαγεύουν, ενώ γύρω υπάρχει μεγάλος σωρός από ανθρώπινα κόκαλα που σαπίζουν, και οι σάρκες λειώνουν ολόγυρα. Μα εσύ διάβαινε από κει, κι αφού μαλακώσεις κερί γλυκομελάτο, άλειψε των συντρόφων του τ’ αυτιά, ώστε κανένας απ’ αυτούς να μην ακούσει, εσύ μονάχα, αν θέλεις ν’ ακούσεις.

Τελευταία ανανέωση ( 15.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
29.09.11

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2011/05/palati3.jpg

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Εντυπωσιακή καθυστέρηση στην διαδικασία είσπραξης της προκαταβολής των 40.000 € της προγραμματικής σύμβασης για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή «Αγ. Αθανάσιος» της Ιθάκης, όπου κατά την Αρχαιολογική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντοπίζεται  το Οδυσσειακό ανάκτορο! Εάν παρέλθει το φθινόπωρο δύσκολα οι ανασκαφές  θα μπορούν να γίνουν, λόγω των βροχών. Άλλωστε η τριμερής σύμβαση Πανεπιστημίου – Περιφέρειας – Υπουργείου πολιτισμού λήγει στις 30-12-2011. Μήπως όλη αυτή η καθυστέρηση είναι εκ του πονηρού, μιας και οι εντολές χρηματοδότησης δίδονται από την Κεφαλονιά και από Κεφαλονίτες αρμοδίους;

ΛΑΕΡΤΗΣ

Τελευταία ανανέωση ( 29.09.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 137 - 153 από 534
© 2014 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2