Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ομηρικά
Ομηρικά
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
19.11.11

http://2.bp.blogspot.com/-uCZ7aRB9E2k/TsJzyCaxbWI/AAAAAAAAMxU/KjRcs1qZQP4/s1600/0.jpg

 ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ;

Οι περιγραφές του Ομήρου στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» και του Ησίοδου στη «Θεογονία» και στα «Έργα και Ημέραι», είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο», υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Τελευταία ανανέωση ( 19.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ & ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
19.11.11

http://www.ebooks.gr/assets/products/images/b/308012.jpg

ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

 ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ &

ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η ιδέα γι αυτό το βιβλίο σχηματίστηκε μέσα μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati. Η έμπνευση ήρθε καθώς παρακολουθούσα ένα σεμινάριο του καθηγητή Bernard Fenik για την Οδύσσεια. Ένα ποσοστό το οφείλω σ αυτόν. Η βάση όμως βρίσκεται πιο πίσω, σε διαβάσματα που αρχίζουν από τα μαθητικά χρόνια στο Κολλέγιο. Καμιά αμφιβολία δεν έχω ότι τα λάθη μου θα είναι πολλά. Πρόκειται για πρώτη προσπάθεια και παράλληλα για ένα τεράστιο θέμα που απαιτεί περισσότερες από μια ζωή για να γίνει κανείς κάτοχος του. Αρκεί να σκεφτούμε με πόσους πολιτισμούς χρειάζεται να είναι κανείς εν μέρει τουλάχιστον εξοικειωμένος - Ελληνικός, Εβραϊκός, Αιγυπτιακός, Χαναανιτικός, Χιττιτικός κ.λ..

Τελευταία ανανέωση ( 19.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΚΤΗ ΚΡΗΝΗ!!»
11.11.11

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΚΤΗ ΚΡΗΝΗ!!»

«ΝΕΕΣ» ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΔΕΝΟΥΝ ΑΡΡΗΚΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

Του Σπύρου Αρσένη

Προέδρου Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»

Είναι γνωστή από πολλές δεκαετίες η διαμάχη των Ομηριστών για την τοπογράφηση των προϊστορικών θέσεων στην Ιθάκη, με βάση την περιγραφή του Ομήρου. Σήμερα όμως και ύστερα από τις επισταμένες ανασκαφικές έρευνες και τις προσεκτικές μελέτες που βασίζονται σε νέα αρχαιολογικά, γεωλογικά και φιλολογικά δεδομένα, εμφανίζονται νέα ντοκουμέντα που δένουν άρρηκτα την τοπογραφική περιγραφή τριών ακόμη ομηρικών θέσεων πάνω στο νησί της Ιθάκης. Τόσο οι «Κεφαλονίζοντες» όσο και οι «Λευκαδίζοντες» θεωρητικοί βασίζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την επιχειρηματολογία τους στο μεγάλο ψέμα ότι στην Ιθάκη δεν υπάρχει νερό, δηλαδή δεν υπάρχουν πηγές, ούτε υπήρχαν και την εποχή που έζησε ο Οδυσσέας. 

Τελευταία ανανέωση ( 12.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
11.11.11
prosklisi-1_pronnon_300.jpg
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ»
09.11.11

ΟΜΗΡΙΚΗ» ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΦΑΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ»

Του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη

Ο καθηγητής Φ. Κακριδής δώρισε την «Ομηρική Βιβλιοθήκη» της οικογενείας του στην Περιφέρεια Ιωνίων Νήσων, υπό την εποπτεία του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών και υπό τον όρο να ιδρυθεί το «ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ» («Οδυσσέως Μέλαθρον») και έως τότε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των βιβλίων σε ειδικό χώρο. Η ομηρική βιβλιοθήκη αφορά άμεσα και την προϊστορία και την ιστορία της Θράκης. Η σχετική επιστολή της δωρεάς αναγνώσθηκε στην καταληκτική συνεδρία του Σεμιναρίου Ομηρικών Σπουδών, που έγινε στην Ιθάκη (30/8/2011), από την γενική γραμματέα του Κέντρου, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου. Άραγε η Ιθάκη θα ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτήν προσφορά; Μπορεί η Ιθάκη να βρει τον χαμένο πνευματικό δρόμο της; Να μη μας γελάσει; Να σταθεί στο οδυσσειακό και ομηρικό ύψος της; «Το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι» λέει ο λαός μας. Αλλά μπορεί και ν' αναδειχθεί και ν' αναγνωρισθεί απ' το κεφάλι, συμπληρώνω. Η ζωή είναι δυϊκή. Και κάθε οδοιπόρος της καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της Αρετής και της Κακίας.

(*) Δημοσιεύθηκε στην στήλη του συγγραφέα "Χρονοτοπία" της εφημερίδος "Χρόνος" Κομοτηνής, στις 8.11.11.

 
ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ
08.11.11

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ

Σπάνια ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά του Κύκλωπα, που βρίσκεται στο νησί Γιούρα των Βορείων Σποράδων, στη διάρκεια πολύμηνης ανασκαφικής έρευνας που διενήργησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος, με επικεφαλής τον κ. Αδαμάντιο Σάμψων, καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Ο ερευνητικός άθλος της ομάδας, που τόλμησε να προσεγγίσει το θρυλικό σπήλαιο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, απέφερε καρπούς, που μεταφράζονται σε εκπληκτικά ευρήματα, τα οποία εκτείνονται από την προϊστορική περίοδο, φθάνοντας έως τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Το συγκεκριμένο σπήλαιο, που όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιήθηκε 11.000 χρόνια πριν, διερευνήθηκε από το 1992 έως το 1996, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που έκρυβε επί πολλούς αιώνες.

Τελευταία ανανέωση ( 08.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»
01.11.11
http://www.panaitoliki.gr/myimages/ianoyarios_11/teatro.gif

Τo  Eργαστήρι των νέων με αναπηρίες

του νομού Αιτωλ/νίας «ΠΑΝΑΓΙΑ  ΕΛΕΟΥΣΑ»

σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

σας προσκαλούμε στη  θεατρική παράσταση

«ΜΥΘΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ –

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ»

Με χοροκίνηση, video Art και μετάφραση

που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα των νέων

με νοητική υστέρηση του Εργαστηρίου μας

στις 11 Νοεμβρίου 2011, και ώρα 3:30 μ.μ.

στην Αθήνα, στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ»

(οδός Ιπποκράτους 9 & Πανεπιστημίου)

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
31.10.11

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2010/08/ithaki_agios_athanasios.jpg

 ΑΔΕΙΑ ΔΟΘΗΚΕ - ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Τη χορήγηση άδειας για το έτος 2011 διεξαγωγής αρχαιολογικών εργασιών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη θέση Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΥΠΠΟΤ με θέμα «Υλοποίηση του προγράμματος έργου για την ανάδειξη του υπάρχοντος προϊστορικού μνημείου (κτιρίου με δύο άνδηρα) και για την προστασία και συντήρηση των εκεί ανακαλυφθέντων (ελληνιστικού πύργου, προϊστορικής κρήνης και κυκλώπειου οχυρωματικού τείχους), στον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Αθανασίου (Σχολή Ομήρου) δια συμπληρωματικών αρχαιολογικών ανασκαφών καθώς επίσης και έργου καθαρισμού, συντήρησης, σχεδίασης, φωτογράφησης, καταγραφής και αρχειοθέτησης σε Η/Υ των ευρημάτων αρχαιολογικών ανασκαφών στη Β. Ιθάκη (1994-2010) που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της νήσου Ιθάκης».

Τελευταία ανανέωση ( 31.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»
31.10.11

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»

Είναι προκλητική η προσπάθεια της «ομάδας» του Πόρου να ανακατέψουν στα πονηρά σχέδιά τους τον Υπουργό Πολιτισμού και συμπατριώτη τους  κ. Π. Γερουλάνο. Περιμένουμε, λένε, τις δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με το ανάκτορο του Οδυσσέα στα Τζανάτα. Ο Σύλλογος Φιλομήρων δεν αμφισβητεί τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην περιοχή.  Ενδεχομένως να’ ναι και αξιόλογα και να αναδεικνύουν πράγματι τον Πόρο ως «αρχαιολογική πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς» όπως αναφέρουν οι κ.κ. Βασιλάκης και Μεταξάς.  Αυτό ας το ξεκαθαρίσουν οι εννέα διαφορετικές Κεφαλληνιακές θεωρίες, μεταξύ τους. Την Ιθάκη δεν την αφορά.  Την Ιθάκη την αφορά η εκβιαστική προσπάθειά τους να ταυτίσουν μερικά αρχαία ευρήματα με το Οδυσσειακό Άστυ και το Οδυσσειακό Ανάκτορο, χωρίς καμία αρχαιολογική απόδειξη, ούτε καν ένδειξη!

Τελευταία ανανέωση ( 31.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
O ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ
29.10.11

http://walk2geographies.files.wordpress.com/2008/12/odybig.jpg?w=450&h=222

O ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Το πρόβλημα της Ομηρικής γεωγραφίας, μέσα από τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, έχει απασχολήσει ήδη από την αρχαιότητα, πολλούς ιστορικούς και κοινωνικούς μελετητές. Το βασικό ερώτημα αφορούσε το κατά πόσο η Ομηρική γεωγραφία μπορεί να ταυτοποιηθεί με συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες, ή αν αντίθετα πρόκειται για καθαρά λογοτεχνικό κείμενο. Με άλλα λόγια αν μπορεί ο Όμηρος να θεωρηθεί ω πραγματικός γεωγράφος ή απλώς ένας σπουδαίος ποιητής. Κατά την Ελληνιστική εποχή, υπήρξαν γεωγράφοι όπως ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (275 – 193 πΧ), ο οποίος θεωρεί ότι η πληθώρα των γεωγραφικών ερμηνειών της Οδύσσειας οδηγεί αναπόφευκτα στην αναίρεση της επιστημονικής της βάσης (στο Christian Jacob, 2005: 43).

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ
25.10.11

ΕΝΑΣ "ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ" ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΣΟΥΠΕΣ

Ένα σχεδόν «κρυμμένο» αρχαιολογικό εύρημα από το 1903-5, από τις ανασκαφές που έκανε ο Vollagraff, στον Αϊ Θανάση – Σχολή Ομήρου και στο Σπήλαιο Λοΐζου, δίνει μια ακόμα απάντηση στις διάφορες αρχαιολογικές φούσκες που εκπορεύονται κατά διαστήματα από την Κεφαλονιά (ΠΟΡΟΣ - ΠΑΛΛΙΚΗ – ΠΟΡΟΣ) και που σε σύντομο χρονικό διάστημα σκάνε σαν σαπουνόφουσκες. Το εύρημα αυτό βρίσκεται τοποθετημένο μαζί με άλλα χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης (ΒΑΘΥ) και κανένας Έφορος Αρχαιοτήτων (Κολώνας, Σωτηρίου, Βασιλάκης) δεν έχει ασχοληθεί μ’ αυτό γιατί φαίνεται ότι χαλάει τα σχέδια τους.

Τελευταία ανανέωση ( 26.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
18.10.11

ΟΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΥΚΙΩΤΗ

«Οι θύελλες στην ψυχή του Οδυσσέα του Βασιλιά της Ιθάκης», δεν έχει χαρακτήρα ιδιαίτερα ιστορικό ή αρχαιολογικό. Είναι μια προσπάθεια να αναλύσουμε τις ψυχολογικές συγκρούσεις του ήρωα Οδυσσέα, με τις μεθόδους της αναλυτικής ψυχολογίας. Οι πηγές μας είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου και η τραγωδίες των τραγικών ποιητών της κλασσικής εποχής. Έχει γραφεί από πολλούς συγγραφείς, αρχαίους και νεώτερους, Έλληνες και ξένους και δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι ο Όμηρος με τα δύο έργα του, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, συνετέλεσε κατά πολύ στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη της Ελληνικής φυλής.

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 137 - 153 από 548
© 2015 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2