Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ομηρικά
Ομηρικά
«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ»
26.12.11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS: «Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ

Η γιαγιά διηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο δεκαετές ταξίδι επιστροφής από την Τροία στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Στη συνέχεια, ταξιδεύει στην Ισπανία και λέει την ιστορία της λαίδης Γκουαντιάνα, της οποίας τα δάκρυα ευτυχίας για το αίσιο τέλος του έρωτα της δημιούργησαν τον ομώνυμο ποταμό. Στη Σλοβακία, μιλάει για τον ληστή Γιούραϊ Γιάνοσικ και το πώς τιμώρησε τον πλούσιο χασάπη που έκανε την περιουσία του με απάτες. Όταν φτάνει στη Ρουμανία, αφηγείται το θρύλο του Στέφανου του Μέγα, κυβερνήτη της Μολδαβίας, ο οποίος μετά την ήττα που υπέστη σε μια μάχη, βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της Τούντορα Βραντσιοάια και με τη βοήθεια των επτά γιων της κατατρόπωσε τους εχθρούς του.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
13.12.11

http://meganisinews.eu/wp-content/uploads/2011/11/sardlh2.png

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΕΡΙΠΛΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ"

Πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός «Θεματικού Πάρκου» για τον περίπλου του Οδυσσέα, στην Ιθάκη, έχει προετοιμάσει προς υποβολή σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Νησιωτικής Πολιτικής. Η βασική ιδέα που διέπει το εγχείρημα είναι ο Οδυσσειακός Νόστος: μια περιπλάνηση στην «οικουμένη» των Ελλήνων θαλασσοπόρων. Οι επισκέπτες καλούνται να προσεγγίσουν την Οδύσσεια ως μια ποιητική γεωγραφία, ως ένα ανθρωπογεωγραφικό έπος, να διαπιστώσουν την σχέση της Οδύσσειας με την ιστορία και ειδικότερα να αναγνωρίσουν ότι στην Οδύσσεια είναι αποτυπωμένος ένας ολόκληρος κόσμος που αναφέρεται στον πολιτισμό, στην κοινωνική οργάνωση και στο σύστημα αξιών της γεωμετρικής εποχής. Να γνωρίσουν σημαντικές περιοχές και τόπους με τους οποίους συνδέθηκε η ζωή των ελλήνων στο πλαίσιο της γεωγραφικής τους εξάπλωσης στον ευρύτερο ελληνικό και μεσογειακό χώρο.

Τελευταία ανανέωση ( 19.12.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΛΕΥΚΑΤΑΣ
11.12.11
Λευκάδα: Αρχαιολογικός  χώρος ο βράχος Λευκάτας

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΣΑΠΦΩ

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

 

ΧΩΡΟΣ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΛΕΥΚΑΤΑΣ

Της Μαρίας Θερμού

Ενα ακρωτήρι που συνδέεται με πανάρχαιους μύθους, ερωτικές ιστορίες με τραγική κατάληξη αλλά και τελετουργίες καθαρμών, αυτό του Λευκάτα στη νοτιότερη άκρη της Λευκάδας, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να προστατευθεί από κάθε είδους επεμβάσεις καθώς ο «πολιτισμός» πλησιάζει κάθε χρόνο όλο και κοντύτερα στη δυσπρόσιτη, κάποτε, χερσόνησο. Οι λευκοί απότομοι βράχοι («Λευκάς άκρα» όπως ονομαζόταν) που κατεβαίνουν κάθετα έως τη φουρτουνιασμένη θάλασσα θεωρείται, κατά μία εκδοχή, ότι έδωσαν το όνομά τους σε όλο το νησί – κατά άλλη οφείλεται σε έναν ζακυνθινό σύντροφο του Οδυσσέα, τον Λεύκο – ενώ πασίγνωστος είναι ο μύθος της αυτοκτονίας της Σαπφούς εξ αιτίας του άτυχου έρωτά της για τον Φάωνα, μυθικό ακόλουθο της Αφροδίτης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΙΘΑ
10.12.11
Τελευταία ανανέωση ( 19.12.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ
30.11.11

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

του Δρ Αντώνη Βασιλάκη*

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισε ανασκαφή σε ένα εκτεταμένο μυκηναϊκό οικιστικό κέντρο στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας. Η σπουδαιότητα της ανασκαφης έγκειται στο ότι είναι το πρώτο οικιστικό κατάλοιπο της μυκηναϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Ας δούμε την ιστορία της έρευνας 2 αιώνων για τη μυκηναϊκή Κεφαλληνία. Το 1810 βρέθηκαν τυχαία οι πρώτοι τάφοι στα Μαζαρακάτα από τον Ελβετό ταγματάρχη του Αγγλικού στρατού Charles Philippe de Bosset. Τα ευρήματα, αγνώστου τότε πολιτισμού προέρχονται, χαρίστηκαν από τον de Bosset στο Μουσείο της πατρίδας του, Neuchatel. Από το ίδιο νεκροταφείο συνεχίστηκαν οι συστηματικές ανασκαφές στο νησί, όταν ο Ολλανδός φιλάρχαιος Goekoop ζητώντας να αποδείξει ότι η Κεφαλληνία είναι η ομηρική Ιθάκη, χρηματοδότησε τις έρευνες του Κεφαλονίτη Παναγή Καββαδία το 1899-1913.

Τελευταία ανανέωση ( 01.12.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΥΜΑΙΟΥ
26.11.11

tafos

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΥΜΑΙΟΥ

του συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

Η Ιθάκη του Οδυσσέα, της Πηνελόπης, του Τηλέμαχου, αλλά και του Όμηρου είναι εδώ... Πάντα ήταν... Εμείς εθελοτυφλούσαμε ή... εμποροτυφλούσαμε και δεν το βλέπαμε... Και ήλθε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων παγκρότως να πιστοποιήσει όλα όσα λογικά σκεπτόμασταν και φάνταζαν... παράλογα στ' αυτιά των κουφών... Ότι δηλ. το ανάκτορο του Οδυσσέως, αυτό το μνημείο της ελληνικής Ιστορίας, ευρίσκεται εδώ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην θέση του ξωκκλησιού τ' άη Θανάση, που με την σειρά του δεν είναι παρά έντεχνη παράφραση του ναού της Αθανάς (Αθηνάς), φίλης θεάς του Θιακού βασιλέα... Μένουν να πιστοποιηθούν τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Όμηρος – και άλλοι συγγραφείς – για το νησί επί εποχής Οδυσσέως. Και να που ο χρόνος σπάει την σιωπή του, λύνεται και μιλά...

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΖΑΝΑΤΩΝ
21.11.11

arxaiologoi.jpg

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

 ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΑΝΑΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011, στην μεγάλη αίθουσα του ΤΕΙ η  Ημερίδα για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή των Τζανάτων. Η συμμετοχή του κόσμου πρωτοφανής για παρόμοια εκδήλωση ενώ η παρουσία των κατοίκων της περιοχής των ανασκαφών  αλλά και από τον Ελειό  συγκινητική. Ενας κόσμος που αδημονούσε να ακούσει κάτι καλό, κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα, κάτι που θα του έδινε ελπίδα και κουράγιο.  Ο κόσμος περίμενε να γίνει η επίσημη ανακοίνωση ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στα Τζανάτα, ο μεγάλος Μυκηναϊκός  οικισμός που ανακάλυψε η σκαπάνη του αρχαιολόγου Αντώνη Βασιλάκη και η επιμονή του Μάκη Μεταξά, ταυτοποιούνται με τον Οδυσσέα και την επιβεβαίωση της ύπαρξης του διοικητικού κέντρου της Ομηρικής Ιθάκης στην Κεφαλονιά.

Τελευταία ανανέωση ( 21.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
19.11.11

http://2.bp.blogspot.com/-uCZ7aRB9E2k/TsJzyCaxbWI/AAAAAAAAMxU/KjRcs1qZQP4/s1600/0.jpg

 ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ;

Οι περιγραφές του Ομήρου στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» και του Ησίοδου στη «Θεογονία» και στα «Έργα και Ημέραι», είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο», υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Τελευταία ανανέωση ( 19.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ & ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
19.11.11

http://www.ebooks.gr/assets/products/images/b/308012.jpg

ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

 ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ &

ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η ιδέα γι αυτό το βιβλίο σχηματίστηκε μέσα μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati. Η έμπνευση ήρθε καθώς παρακολουθούσα ένα σεμινάριο του καθηγητή Bernard Fenik για την Οδύσσεια. Ένα ποσοστό το οφείλω σ αυτόν. Η βάση όμως βρίσκεται πιο πίσω, σε διαβάσματα που αρχίζουν από τα μαθητικά χρόνια στο Κολλέγιο. Καμιά αμφιβολία δεν έχω ότι τα λάθη μου θα είναι πολλά. Πρόκειται για πρώτη προσπάθεια και παράλληλα για ένα τεράστιο θέμα που απαιτεί περισσότερες από μια ζωή για να γίνει κανείς κάτοχος του. Αρκεί να σκεφτούμε με πόσους πολιτισμούς χρειάζεται να είναι κανείς εν μέρει τουλάχιστον εξοικειωμένος - Ελληνικός, Εβραϊκός, Αιγυπτιακός, Χαναανιτικός, Χιττιτικός κ.λ..

Τελευταία ανανέωση ( 19.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΚΤΗ ΚΡΗΝΗ!!»
11.11.11

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΚΤΗ ΚΡΗΝΗ!!»

«ΝΕΕΣ» ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΔΕΝΟΥΝ ΑΡΡΗΚΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

Του Σπύρου Αρσένη

Προέδρου Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»

Είναι γνωστή από πολλές δεκαετίες η διαμάχη των Ομηριστών για την τοπογράφηση των προϊστορικών θέσεων στην Ιθάκη, με βάση την περιγραφή του Ομήρου. Σήμερα όμως και ύστερα από τις επισταμένες ανασκαφικές έρευνες και τις προσεκτικές μελέτες που βασίζονται σε νέα αρχαιολογικά, γεωλογικά και φιλολογικά δεδομένα, εμφανίζονται νέα ντοκουμέντα που δένουν άρρηκτα την τοπογραφική περιγραφή τριών ακόμη ομηρικών θέσεων πάνω στο νησί της Ιθάκης. Τόσο οι «Κεφαλονίζοντες» όσο και οι «Λευκαδίζοντες» θεωρητικοί βασίζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την επιχειρηματολογία τους στο μεγάλο ψέμα ότι στην Ιθάκη δεν υπάρχει νερό, δηλαδή δεν υπάρχουν πηγές, ούτε υπήρχαν και την εποχή που έζησε ο Οδυσσέας. 

Τελευταία ανανέωση ( 12.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
11.11.11
prosklisi-1_pronnon_300.jpg
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ»
09.11.11

ΟΜΗΡΙΚΗ» ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΦΑΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ»

Του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη

Ο καθηγητής Φ. Κακριδής δώρισε την «Ομηρική Βιβλιοθήκη» της οικογενείας του στην Περιφέρεια Ιωνίων Νήσων, υπό την εποπτεία του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών και υπό τον όρο να ιδρυθεί το «ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ» («Οδυσσέως Μέλαθρον») και έως τότε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των βιβλίων σε ειδικό χώρο. Η ομηρική βιβλιοθήκη αφορά άμεσα και την προϊστορία και την ιστορία της Θράκης. Η σχετική επιστολή της δωρεάς αναγνώσθηκε στην καταληκτική συνεδρία του Σεμιναρίου Ομηρικών Σπουδών, που έγινε στην Ιθάκη (30/8/2011), από την γενική γραμματέα του Κέντρου, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου. Άραγε η Ιθάκη θα ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτήν προσφορά; Μπορεί η Ιθάκη να βρει τον χαμένο πνευματικό δρόμο της; Να μη μας γελάσει; Να σταθεί στο οδυσσειακό και ομηρικό ύψος της; «Το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι» λέει ο λαός μας. Αλλά μπορεί και ν' αναδειχθεί και ν' αναγνωρισθεί απ' το κεφάλι, συμπληρώνω. Η ζωή είναι δυϊκή. Και κάθε οδοιπόρος της καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της Αρετής και της Κακίας.

(*) Δημοσιεύθηκε στην στήλη του συγγραφέα "Χρονοτοπία" της εφημερίδος "Χρόνος" Κομοτηνής, στις 8.11.11.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 137 - 153 από 555
© 2015 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2