Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ομηρικά
Ομηρικά
ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ
08.11.11

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ

Σπάνια ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά του Κύκλωπα, που βρίσκεται στο νησί Γιούρα των Βορείων Σποράδων, στη διάρκεια πολύμηνης ανασκαφικής έρευνας που διενήργησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος, με επικεφαλής τον κ. Αδαμάντιο Σάμψων, καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Ο ερευνητικός άθλος της ομάδας, που τόλμησε να προσεγγίσει το θρυλικό σπήλαιο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, απέφερε καρπούς, που μεταφράζονται σε εκπληκτικά ευρήματα, τα οποία εκτείνονται από την προϊστορική περίοδο, φθάνοντας έως τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Το συγκεκριμένο σπήλαιο, που όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιήθηκε 11.000 χρόνια πριν, διερευνήθηκε από το 1992 έως το 1996, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που έκρυβε επί πολλούς αιώνες.

Τελευταία ανανέωση ( 08.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»
01.11.11
http://www.panaitoliki.gr/myimages/ianoyarios_11/teatro.gif

Τo  Eργαστήρι των νέων με αναπηρίες

του νομού Αιτωλ/νίας «ΠΑΝΑΓΙΑ  ΕΛΕΟΥΣΑ»

σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

σας προσκαλούμε στη  θεατρική παράσταση

«ΜΥΘΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ –

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ»

Με χοροκίνηση, video Art και μετάφραση

που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα των νέων

με νοητική υστέρηση του Εργαστηρίου μας

στις 11 Νοεμβρίου 2011, και ώρα 3:30 μ.μ.

στην Αθήνα, στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ»

(οδός Ιπποκράτους 9 & Πανεπιστημίου)

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
31.10.11

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2010/08/ithaki_agios_athanasios.jpg

 ΑΔΕΙΑ ΔΟΘΗΚΕ - ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Τη χορήγηση άδειας για το έτος 2011 διεξαγωγής αρχαιολογικών εργασιών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη θέση Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΥΠΠΟΤ με θέμα «Υλοποίηση του προγράμματος έργου για την ανάδειξη του υπάρχοντος προϊστορικού μνημείου (κτιρίου με δύο άνδηρα) και για την προστασία και συντήρηση των εκεί ανακαλυφθέντων (ελληνιστικού πύργου, προϊστορικής κρήνης και κυκλώπειου οχυρωματικού τείχους), στον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Αθανασίου (Σχολή Ομήρου) δια συμπληρωματικών αρχαιολογικών ανασκαφών καθώς επίσης και έργου καθαρισμού, συντήρησης, σχεδίασης, φωτογράφησης, καταγραφής και αρχειοθέτησης σε Η/Υ των ευρημάτων αρχαιολογικών ανασκαφών στη Β. Ιθάκη (1994-2010) που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της νήσου Ιθάκης».

Τελευταία ανανέωση ( 31.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»
31.10.11

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»

Είναι προκλητική η προσπάθεια της «ομάδας» του Πόρου να ανακατέψουν στα πονηρά σχέδιά τους τον Υπουργό Πολιτισμού και συμπατριώτη τους  κ. Π. Γερουλάνο. Περιμένουμε, λένε, τις δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με το ανάκτορο του Οδυσσέα στα Τζανάτα. Ο Σύλλογος Φιλομήρων δεν αμφισβητεί τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην περιοχή.  Ενδεχομένως να’ ναι και αξιόλογα και να αναδεικνύουν πράγματι τον Πόρο ως «αρχαιολογική πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς» όπως αναφέρουν οι κ.κ. Βασιλάκης και Μεταξάς.  Αυτό ας το ξεκαθαρίσουν οι εννέα διαφορετικές Κεφαλληνιακές θεωρίες, μεταξύ τους. Την Ιθάκη δεν την αφορά.  Την Ιθάκη την αφορά η εκβιαστική προσπάθειά τους να ταυτίσουν μερικά αρχαία ευρήματα με το Οδυσσειακό Άστυ και το Οδυσσειακό Ανάκτορο, χωρίς καμία αρχαιολογική απόδειξη, ούτε καν ένδειξη!

Τελευταία ανανέωση ( 31.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
O ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ
29.10.11

http://walk2geographies.files.wordpress.com/2008/12/odybig.jpg?w=450&h=222

O ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Το πρόβλημα της Ομηρικής γεωγραφίας, μέσα από τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, έχει απασχολήσει ήδη από την αρχαιότητα, πολλούς ιστορικούς και κοινωνικούς μελετητές. Το βασικό ερώτημα αφορούσε το κατά πόσο η Ομηρική γεωγραφία μπορεί να ταυτοποιηθεί με συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες, ή αν αντίθετα πρόκειται για καθαρά λογοτεχνικό κείμενο. Με άλλα λόγια αν μπορεί ο Όμηρος να θεωρηθεί ω πραγματικός γεωγράφος ή απλώς ένας σπουδαίος ποιητής. Κατά την Ελληνιστική εποχή, υπήρξαν γεωγράφοι όπως ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (275 – 193 πΧ), ο οποίος θεωρεί ότι η πληθώρα των γεωγραφικών ερμηνειών της Οδύσσειας οδηγεί αναπόφευκτα στην αναίρεση της επιστημονικής της βάσης (στο Christian Jacob, 2005: 43).

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ
25.10.11

ΕΝΑΣ "ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ" ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΣΟΥΠΕΣ

Ένα σχεδόν «κρυμμένο» αρχαιολογικό εύρημα από το 1903-5, από τις ανασκαφές που έκανε ο Vollagraff, στον Αϊ Θανάση – Σχολή Ομήρου και στο Σπήλαιο Λοΐζου, δίνει μια ακόμα απάντηση στις διάφορες αρχαιολογικές φούσκες που εκπορεύονται κατά διαστήματα από την Κεφαλονιά (ΠΟΡΟΣ - ΠΑΛΛΙΚΗ – ΠΟΡΟΣ) και που σε σύντομο χρονικό διάστημα σκάνε σαν σαπουνόφουσκες. Το εύρημα αυτό βρίσκεται τοποθετημένο μαζί με άλλα χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης (ΒΑΘΥ) και κανένας Έφορος Αρχαιοτήτων (Κολώνας, Σωτηρίου, Βασιλάκης) δεν έχει ασχοληθεί μ’ αυτό γιατί φαίνεται ότι χαλάει τα σχέδια τους.

Τελευταία ανανέωση ( 26.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
18.10.11

ΟΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΥΚΙΩΤΗ

«Οι θύελλες στην ψυχή του Οδυσσέα του Βασιλιά της Ιθάκης», δεν έχει χαρακτήρα ιδιαίτερα ιστορικό ή αρχαιολογικό. Είναι μια προσπάθεια να αναλύσουμε τις ψυχολογικές συγκρούσεις του ήρωα Οδυσσέα, με τις μεθόδους της αναλυτικής ψυχολογίας. Οι πηγές μας είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου και η τραγωδίες των τραγικών ποιητών της κλασσικής εποχής. Έχει γραφεί από πολλούς συγγραφείς, αρχαίους και νεώτερους, Έλληνες και ξένους και δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι ο Όμηρος με τα δύο έργα του, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, συνετέλεσε κατά πολύ στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη της Ελληνικής φυλής.

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ Ο κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
16.10.11

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2011/05/palati3.jpg

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ Ο κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Τώρα καταλάβαμε κ. πρώην Έφορε Αρχαιοτήτων γιατί απαγορεύατε τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Φιλομήρων στον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Αθανασίου όπου και το Οδυσσειακό Ανάκτορο. Τώρα καταλάβαμε γιατί εγκαταλείψατε την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου με αποτέλεσμα να είναι ξέφραγο αμπέλι. Τώρα καταλάβαμε γιατί απαγορέψατε στην υπεύθυνη αρχαιολόγο να παραστεί στην διαδικασία της περίφραξης του Αγίου Αθανασίου.

Τελευταία ανανέωση ( 16.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
4 ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
15.10.11

4 ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Είχαν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ήταν οικονομικά αυτάρκεις και έκοβαν δικό τους νόμισμα. Από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια κατοικήθηκε το Βαθύ Ιθάκης

Τρία χρόνια ζωής μετρά η ΛΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς, που έχει στην αρμοδιότητά της επίσης την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Στο Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ο προϊστάμενός της κ. Ανδρέας Σωτηρίου (ο μοναδικός μόνιμος αρχαιολόγος ολόκληρης της Εφορείας) και οι επί συμβάσει αρχαιολόγοι κ. Μελπομένη Ανδρεάτου, Αθανάσιος Δελλής και Γεράσιμος Λιβιτσάνης παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό έργο που αλλάζει σιγά σιγά τα ιστορικά δεδομένα.

Προσωπείο από το ψηφιδωτό δάπεδο οικίας του 2ου αι. π.Χ. από τη  θέση Κολώνα Ληξουρίου

Προσωπείο από το ψηφιδωτό δάπεδο οικίας του 2ου αι. π.Χ. από τη θέση Κολώνα Ληξουρίου

Τελευταία ανανέωση ( 15.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«WHERE ON EARTH IS ITHACA?»
15.10.11

http://www.kefalonitis.com/images/files/istorikes_anazht/ithaca_09.jpg

Ενα βιβλίο στα Αγγλικά με τον τίτλο «Where on Earth is Ithaca? - a Quest for the Homeland of Odysseus» (Πο στο Τόπο ειν η Ιθάκη; Αναζητώντας την Ιθάκη) του Ολλανδο συγγραφα Κου Καης Χοκοπ (Cees Goekoop) παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Ζητήματος της Ιθάκης, δηλαδή που τοποθετεί ο Όμηρος την πατρίδα του κύριου ήρωα του, του Οδυσσέα. Το βιβλίο αυτό εκθέτει και συγκρίνει συστηματικά όλες τις θεωρίες που έχουν προταθεί πάνω στο θέμα αυτό από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Ο συγγραφέας έχει δικιά του θεωρία που τοποθετεί την Ομηρική Ιθάκη στην Έρισσο, τη βορειοδυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, και την πόλη και το λιμάνι της αρχαίας Ιθάκης στο Φισκάρδο. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΗΣ
13.10.11

http://mykefallonia.gr/blog/wp-content/uploads/2011/08/metaxas_makis_300.jpg

 ΚΥΡΙΕ ΜΕΤΑΞΑ ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ

ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ

Ως Θιακιά δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτό τον κύριο Μεταξά που χρόνια τώρα θέλει να μας υποκλέψει την ιστορία, την ψυχή μας όπως θα έλεγε και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Αυτός ο άνθρωπος που έγινε Νομάρχης και Δήμαρχος βιάζοντας τον λαό της Ιθάκης βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ασελγήσει εις βάρος του τόπου. Λόγω που του έβγαλαν στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς στη φόρα κάτι σκάνδαλα και κάλεσαν τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θεώρησε σωστό να φτιάξει ξανά το σενάριο ότι βρήκε το παλάτι του Οδυσσέα.

Τελευταία ανανέωση ( 13.10.11 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
12.10.11

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Οι κλασσικοί φιλόλογοι αμφιβάλλουν συνήθως για το αν μπορεί να βρει κανείς στον χάρτη με ακρίβεια τους σταθμούς των περιπλανήσεων του Οδυσσέα. Ένα γερμανικό βιβλίο το επιχειρεί με την ευφάνταστη τόλμη των μη ειδικών. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό δυο αδέρφια από τη Γερμανία, ο Άρμιν και ο Χανς-Χέλμουτ, κι είχαν μάθει στο σχολείο τους μαγευτικούς αρχαίους μύθους και τις περιπέτειες του Οδυσσέα κι όταν μεγάλωσαν λίγο βάλθηκαν να φέρουν τον παλιό εκείνο κόσμο της φαντασίας πιο κοντά στην πραγματικότητα. Διάβασαν λοιπόν πολλά κι ερεύνησαν και βασάνισαν τα κείμενα και τα συνέκριναν με τα πράγματα και κάποια στιγμή, ήταν για την ακρίβεια το 1968, έβγαλαν μαζί ένα βιβλίο που διαβάστηκε πολύ στη Γερμανία με τίτλο: Ο δρόμος του Οδυσσέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 137 - 153 από 543
© 2014 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2