Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Πολιτικά arrow ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
06.08.12

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Το κυπριακό πλοίο μπορεί να το σώσει ένας έξυπνος Οδυσσέας, εμείς ο κυπριακός λαός, και να το οδηγήσει στα γαλήνια λιμάνια της Κερύνειας, της Αμμοχώστου Ίσως ο εξυπνότερος Έλληνας της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας να ήταν ο ομηρικός Οδυσσέας. Ο Οδυσσέας είναι ο άνθρωπος που έφερε τη νίκη και το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, άρχισε τη μεγάλη επιστροφή του προς την Ιθάκη. Για να φτάσει στην Ιθάκη πέρασε τρομερές δυσκολίες και δοκιμασίες, στη χώρα των Κυκλώπων, στη γη των Λαιστρυγόνων, στο πέρασμα της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Δοκιμάστηκε όμως και στο νησί των Λωτοφάγων, όπου όποιος έτρωγε λωτό έπεφτε στη λήθη και στη λησμονιά, αλλά και στο νησί της Κίρκης, όπου η επίδραση των απολαύσεων ήταν εμφανής, καθώς και με τις Σειρήνες. Θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα των Λωτοφάγων, είτε με την Κίρκη είτε με τις Σειρήνες, και να απολαύσει τη ζωή του. Αντ' αυτού βούλωσε τ' αφτιά του και συνέχισε το ταξίδι προς την Ιθάκη, ακόμα και με κίνδυνο τη φυσική του επιβίωση.

Αν ανατρέξουμε την ιστορία της χώρας μας και το ταξίδι προς τη δική της Ιθάκη, την Ελευθερία, και τη συγκρίνουμε με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα, θα δούμε ότι υπάρχουν πανομοιότυπα στοιχεία. \

Το κυπριακό καράβι στον δρόμο του συνάντησε το νησί των Κυκλώπων, (Εγγλέζους). Λεύτερο, αλλά λαβωμένο έφυγε το καράβι από τους Κύκλωπες, μάλιστα οι Κύκλωπες πέτυχαν και τον διχασμό των τότε δύο καπετάνιων του καραβιού. Μετά από κάποιες φουρτούνες και κλυδωνισμούς, το κυπριακό καράβι προσέκρουσε μέσα σε αλληλοκατηγορίες από τους πηδαλιούχους, για το ποιος φταίει, πάνω στους πάνοπλους Λαιστρυγόνες (Τούρκους), που ανέβηκαν και κατέλαβαν μέρος της πρύμνης του καραβιού. Σκότωσαν τους λίγους θαρραλέους ναύτες που προέβαλαν αντίσταση με ξύλα και πέτρες και έδιωξαν από την πρύμνη τους επιβάτες (κυπριακός λαός), στέλλοντάς τους στην κουπαστή του καραβιού.

Και αντί οι νέοι καπετάνιοι (κομματάρχες) του σκάφους να αναγνωρίσουν ότι οι Λαιστρυγόνες είναι ήδη πάνω στο σκάφος, και εποφθαλμιούν όλο το καράβι θέλοντας να κάνουν τους επιβάτες δούλους, το οδήγησαν στο νησί των Λωτοφάγων, όπου έφαγαν τον λωτό της Λήθης και της Λησμονιάς. Ένας - ένας οι κομματάρχες, όποιος αναλάμβανε το πηδάλιο του καραβιού βάσει συμφωνίας για μια πενταετία, πήγαινε στην πρύμνη, και αφού δήλωνε το σέβας του προς τους Λαιστρυγόνες, συνομιλούσε μαζί τους και προσπαθούσε να τους πείσει να κρατήσουν, ίσως, μόνο την πρύμνη ή κάτι άλλο. Ποτέ δεν είπαν στους επιβάτες τι πραγματικά συζητούσαν με τους Λαιστρυγόνες.

Ο πιο πρόσφατος καπετάνιος του κυπριακού καραβιού, ίσως και ο τελευταίος όπως το οδηγά, εντελώς άπειρος και ανεπίδεκτος μαθήσεως, αυτός μαζί με τους ναύτες του, μόνη τους έγνοια είναι πώς να σπαταλήσουν τις λιγοστές προμήθειες και νερό που υπάρχουν στο καράβι. Με το γνωστό του πείσμα το οδηγεί από ύφαλο σε ύφαλο και από ξέρα σε ξέρα. Τροφή του για τη δική του Ιθάκη, την Ελευθερία, έχει άπειρους τιμονιέρηδες και ναύτες, ανεπίδεκτους μαθήσεως. Μόνη τους έγνοια, πώς να φάνε τις λιγοστές προμήθειες και νερό που υπάρχουν στο πλοίο. Και το ρίχνουν από ύφαλο σε ύφαλο, και από ξέρα σε ξέρα. Έξω στη στεριά οι οχτροί μαζεμένοι, έτοιμοι να κάνουν γιουρούσι να κουρσέψουν το πλοίο. Και τιμονιέρηδες και ναύτες, αν και βλέπουν τον οχτρό με τους κουρσάρους του, συνεχίζουν την πορεία προς την τελική βύθιση του πλοίου, αλαλάζοντες μες στην τρελή χαρά.

 

Το κυπριακό πλοίο μπορεί να το σώσει ένας έξυπνος Οδυσσέας, εμείς ο κυπριακός λαός, και να το οδηγήσει στα γαλήνια λιμάνια της Κερύνειας, της Αμμοχώστου, της Αχαιών Ακτής στην Καρπασία, τον Φεβρουάριο του 2013. Στο χέρι μας είναι, όλοι μαζί μπορούμε. Στο κάλεσμα των Σειρήνων (Εγγλέζων) ανταποκρίνεται πέραν και των δικών τους προσδοκιών.

Βλέπει τους Λαιστρυγόνες στην πρύμνη, αλλά μέσα στη μέθη του λωτού της λήθης και της λησμονιάς, τους συγχύζει με ναύτες δικούς του, αδελφικούς. Και όχι μόνο δίνει την πρύμνη ολόκληρη δική τους (αναγνώριση της αρχής ανταλλαγής περιουσιών), αλλά δίνει και το δικαίωμα στους Λαιστρυγόνες να αναλάβουν και το υπόλοιπο κυπριακό καράβι (πρόταση για παραχώρηση βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους).

Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης (Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο), μονολόγησε όχι μόνο ο Οδυσσέας, αλλά για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια και ο κυπριακός λαός.

Ο Φεβρουάριος του 2013 είναι κοντά. Tο κυπριακό καράβι μπορεί να το επαναφέρει στην ορθή του πορεία για την Ιθάκη, να το περάσει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, και να διώξει συνάμα τους Λαιστρυγόνες από την πρύμνη του καραβιού, μόνον ένας πανέξυπνος νέος Οδυσσέας, ο κυπριακός λαός. Ας βουλώσει τ' αφτιά του όπως τον πρόγονό του, για να μπορέσει να οδηγήσει το καράβι στα γαλήνια λιμάνια της Κερύνειας, της Αμμοχώστου, της Αχαιών Ακτής στην Καρπασία. Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε. Στο χέρι μας είναι.

ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΣΙΩΤΗΣ

 
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2015 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2