ΙΘΑΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ (ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ)

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο που διενεργήθηκε στο νησί μας πολύς ντόρος έγινε για την ανάγκη λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού αρχικά τουλάχιστον στο Βαθύ, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, και εν συνεχεία και στους λοιπούς οικισμούς. Στην εν λόγω συνεδρίαση το λόγο πήρε και η δημοτική αρχή αλλά και τέως Δήμαρχοι του νησιού που παρευρέθησαν οι οποίοι όμως αντί να μπουν στην ουσία του θέματος και να προτείνουν λύσεις αναλώθηκαν στην ιστορική αναδρομή του προβλήματος και στην μετατόπιση ευθυνών για την μη κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Στην κατάληξη της συζήτησης ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος υποσχέθηκε πως είναι σε θέση να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τη μελέτη και κατασκευή του έργου και να το δημοπρατήσει, αφού πρώτα ο Δήμος προβεί στην αναγκαία πρώτη κίνηση που είναι η χωροθέτηση του έργου, με την σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης χωροθέτησης.
Η δημοτική αρχή αντέτεινε ότι δεν έχει τα χρήματα να προβεί στις αναγκαίες μελέτες και ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ Δήμαρχο για τα προγράμματα χρηματοδότησης μελετών που εκτελούνται από το περασμένο καλοκαίρι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δε κ. Δήμαρχος του απάντησε ότι τελεί εν γνώσει αυτών.
Η συνέχεια εξελίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου στην ημερήσια διάταξη της 19ης συνεδρίασης του Δ.Σ. Ιθάκης (27-9-2017) είχε εγγραφεί θέμα με τίτλο «Περί θεμάτων βιολογικού καθαρισμού Ιθάκης» με εισηγητή τον κ. Δήμαρχο. Ματαίως περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή να παραλάβουμε την εισήγηση του κ. Δημάρχου προκειμένου να ενημερωθούμε σε ποιο ακριβώς θέμα θα αναφέρεται, αφού η αναγραφή στην ημερήσια διάταξη ήταν γενική και αόριστη, και κατ΄ακολουθία να μπορέσουμε και ‘μεις να τοποθετηθούμε και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις.
Αφού αναλωθήκαμε στο ιστορικό της περιπέτειας της μη λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού, η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση στο τραπέζι του συμβουλίου ταυτόσημη, κατά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, με αυτήν που είχε κατατεθεί στο περιφερειακό Συμβούλιο από την Λαϊκή Συσπείρωση, δηλαδή να αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την σύνταξη μελέτης χωροθέτησης του έργου του βιολογικού καθαρισμού προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του. Η δημοτική αρχή είχε βρει το τέλειο πάτημα στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκειμένου να αποφύγει το δύσκολο έργο της χωροθέτησης, η οποία εκ των πραγμάτων θα την έφερνε σε σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα (ιδιοκτήτες ακινήτων) σε μία περίοδο που ήδη έχουν ξεκινήσει οι προεκλογικές επαφές και υποσχέσεις. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που είχε κατατεθεί στο Π.Σ. ήταν μια σανίδα σωτηρίας για τη δημοτική αρχή, η οποία ήθελε να πετάξει μακριά το μπαλάκι, και παραλλήλως της εξασφάλιζε και την συναίνεση του συμβούλου της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κ. Μαυροκέφαλου, έτσι ώστε να φαίνεται ως διαπαραταξιακή απαίτηση η παραπάνω πρόταση.
Σε όλα τα παραπάνω οι μόνοι που αντιδράσαμε ήμασταν οι σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών. Η θέση μας, που κατατέθηκε στο τραπέζι του συμβουλίου, είναι πως την ευθύνη χωροθέτησης ενός τόσο σπουδαίου έργου για το νησί μας πρέπει να την αναλάβουμε εμείς εδώ οι Θιακοί και όχι να την αναθέσουμε σε κάποιους τεχνοκράτες στην Κέρκυρα, οι οποίοι καμία επαφή φυσική, συναισθηματική ή οικονομική έχουν με το νησί μας. Η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου (οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά) πρέπει να λάβει χώρα στο Θιάκι με την σύνταξη σχετικής μελέτης με πρωτοβουλία του Δήμου και ύστερα από διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς, ώστε να συνταχθεί μία μελέτη που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Το θέμα αφορά εμάς τους Θιακούς κι΄εμείς υποχρεούμαστε να το λύσουμε εδώ επί τόπου και όχι κάποιες απομακρυσμένες υπηρεσίες και ειδικοί, όπως έγινε με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΠΧΣΑΑ) όπου ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία της Ιθάκης (εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθορισμός περιοχών υδατοκαλλιεργειών, περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγής, χαρακτηρισμός λιμανιών κ.α.) με απούσα την κοινωνία της Ιθάκης.
Αναπτύσσοντας τις θέσεις μας στο τραπέζι του συμβουλίου ζητήσαμε παραλλήλως από τον κ. Δήμαρχο να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποποιείται και μεταθέτει την ευθύνη χωροθέτησης του έργου από τον Δήμο στην Περιφέρεια, την στιγμή μάλιστα που είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της μελέτης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Ο κ. Δήμαρχος τήρησε ¨σιγήν ιχθύος¨ και ανέλαβε να τον καλύψει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φιαμπόλης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως δεν κρίνει τόσο αναγκαίο το έργο και πως η Ιθάκη έχει άλλες προτεραιότητες και ανάγκες να αντιμετωπίσει. Αντιτείναμε πως το νησί μας έχει μπει στο στόχαστρο των Υγειονομικών αρχών της Ε.Ε. για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και πως σε λίγα χρόνια τουριστικές επιχειρήσεις σαν την δική του δεν θα αδειοδοτούνται γι΄αυτόν το λόγο, αλλά δεν συγκινήσαμε κανέναν. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Δεν νομίζουμε να υπάρχει έστω και ένας Θιακός που να αρνείται την αναγκαιότητα της λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού, δεν φανταζόμαστε ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα ενάντια στην κατασκευή του έργου. Η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού και συνάμα αποχετευτικού δικτύου πέραν της περιβαλλοντικής και υγειονομικής αναβάθμισης του πολυσύχναστου λιμανιού μας, που παρ’ όλα τα μερεμέτια της δημοτικής αρχής εξακολουθεί να όζει, θα μας απομακρύνει από τον κίνδυνο μελλοντικών περιπετειών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. αλλά και θα μας απαλλάξει από την δυσφημιστική εικόνα που μεταδίδουμε στους επισκέπτες μας.
Η δημοτική αρχή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση για την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης του έργου του βιολογικού καθαρισμού, ούτως ώστε εν συνεχεία η Περιφέρεια να αναλάβει την κατασκευή και ολοκλήρωση του, σύμφωνα με τα υποσχεθέντα από τον κ. Περιφερειάρχη.
Η δημοτική αρχή οφείλει να προτάξει το δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, και να παρακάμψει πιέσεις και οχλήσεις που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Το νησί μας έχει πολλά προβλήματα και πολλές ελλείψεις αλλά για να λυθούν χρειαζόμαστε πολλά βήματα μπροστά, με θάρρος, υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και όραμα, δεν χρειαζόμαστε ένα ¨Βήμα Σημειωτόν¨.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ
για την Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.