ΚΑΙ Η ΙΘΑΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΥΡΟΚΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ!!!

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών πραγματοποίησαν “Ανοιχτή Συνάντηση”  στην Πλατεία Βαλλιάνου στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακή Ενότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου INTERREG GREECE – ITALY 2014-2020

Πριν την εκδήλωση ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, κ. Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής, μαζί με τους εκπροσώπου του έργου INTERREG GREECE-ITALY με τίτλο «Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control – MOBILAB» παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της  Περιφερειακής Ενότητας. Στη συνέντευξη πήραν μέρος η Δρ Λουκία Αικατεριάνδου Techni Coordinator, Διευθύντρια Ερευνώ, ο Δρ Γεώργιος Σαμούρης , Διευθυντής Ερευνών, η Δρ Θεοδώρα Τσιλιγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών, η Δρ Ευριδίκη Μπουκουβάλα, Κύρια Ερευνήτρια, και ο Ευδόξιος  Ψωμάς, Εντεταλμένος Ερευνητής. Στο Video μπορείτε να ακούσετε τι ειπώθηκε από την Ομάδα Έργου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στη συνέντευξη συμμετείχαν με την παρουσία τους ο κ. Στυλιανός Γαλλίδης και η κ. Σοφία Γαρμπή.

Μετά τη συνέντευξη , κατεβήκαμε στον υπαίθριο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας όπου εκεί ο κ. Σωτήρης Κουρής χαιρέτησε την εκδήλωση,  επίσης  χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός, και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γιαλιατσάτος. Κατόπιν ακολούθησε μια μικρή ομιλία της Δρ. Λουκίας Αικατεριάνδου, και στη συνέχεια η κ. η κ. Μουστάκη από την Πύλαρο μίλησε για το τυρί της Πυλάρου και ο Jean lui Andre, Γάλλος ο οποίος μένει μόνιμα στην Κεφαλονιά εδώ και πολλά χρόνια. Το Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Σαμούρης.

Τέλος έγινε παρουσίαση τυροκομικών προϊόντων, Προβολή μικρού  μήκους ταινία και ακολούθησε γευσιγνωσία τυροκομικών και φαγητό.

Γευσιγνωσία και φαγητό διοργανώθηκαν από το Mythos Catering!

Η Ομάδα ‘Εργου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

• Ανδρέας Διβάνης,  Συντονιστής

• Δρ. Λουκία Αικατεριάνδου, Διευθύντρια Ερευνών

• Δρ. Ηλίας Μπουζαλάς,  Εντεταλμένος Ερευνητής

• Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, , Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ

• Δρ. Γεώργιος Σαμούρης, , Διευθυντής Ερευνών

• Δρ. Ευριδίκη Μπουκουβάλα,  Κύρια Ερευνήτρια

• Διονύσιος Μπιρμπίλης, Technical Assistant

Στη διεξαγωγή της έρευνας συνέβαλε η Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Χαράλαμπος Παπαϊωάννου, Επικεφαλής της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Κεφαλληνίας,

Σπίνος Ευθύμιος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Κεφαλληνίας,

Κόμης Ευστάθιος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ζακύνθου,

Oppen Marion  μέλος της Ομάδας Έργου, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ζακύνθου,

Κένταρχος Νίκος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Κέρκυρας,

Τσέλιου Αδριανή-Ευγενία, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας των Ζώων, Δνση Κτηνιατρικής ΠΕ Κέρκυρας,

Λάμπρης Βασίλης, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Λευκάδας

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Στην Κεφαλονιά, 150.000 πρόβατα και γίδια εκτρέφονται σε 600.000 εκτάρια βοσκοτόπων, σε ημι-εκτατικές συνθήκες εκτροφής με συμπληρωματική διατροφή όποτε χρειάζεται. Η ποικιλομορφία της χλωρίδας και του ημιορεινού περιβάλλοντος στο νησί συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα του γάλακτος και άλλων προϊόντων. Τα ζώα διατηρούνται σε παραδοσιακές αλλά συχνά βελτιωμένες εκτροφές και η παραγωγή κρέατος και γάλακτος γίνεται με παραδοσιακό τρόπο.

Στο νησί υπάρχει ένα σφαγείο.

Η Κεφαλονιά διαθέτει 17 τυροκομεία, που λειτουργούν σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΗΑΈΈΡ και παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, εφαρμόζοντας παραδοσιακές μεθόδους σε συνδυασμό με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η παράδοση της παραγωγής τυριού ανάγεται στους ομηρικούς χρόνους, καθιστώντας τους Κεφαλονίτες μεταξύ των παλαιότερων τυροκόμων στην Ελλάδα. Μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1953, η κτηνοτροφία αποτελούσε μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων, η οποία ήταν επίσης ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για το νησί. Οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς κέρδισαν διεθνή αναγνώριση με το «βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς» (το οποίο είναι παρόμοιο με το τυρί φέτα της ηπειρωτικής χώρας), το εξαιρετικό σκληρό τυρί Κεφαλονιάς «κεφαλοτύρι», το ειδικό τυρί «πρέντζα», καθώς και το βούτυρο, το κασέρι, το γιαούρτι κ.λπ. Το «Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς» έχει τη δική του ειδική επωνυμία και ετικέτα που το ξεχωρίζει από άλλα βαρελίσια τυριά στην ελληνική αγορά.

Στην Ιθάκη, εκτρέφεται η αυτόχθονη φυλή προβάτων «κόκκινο πρόβατο-κάτσενο», τα χαρακτηριστικά της οποίας μοιάζουν με αυτά της συριακής φυλής προβάτων και είναι κοινός πρόγονος των φυλών προβάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας. Υπάρχει ένα καινοτόμο τυροκομείο στο νησί του Χρύσανθου Καραβία. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης παραγωγής γάλακτος από τους ντόπιους κτηνοτρόφους, υπάρχει ισχυρή εξάρτηση του τοπικού τυροκομείου από τη γειτονική Κεφαλονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.