«ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΟΥΒΑΡΑ
Μια εξαιρετική και εντελώς πρωτότυπη έκδοση 24 ποιημάτων χαϊκού, μεταδίδουν την ευαισθησία του ποιητή και κινητοποιούν τον αναγνώστη να προσλάβει με το δικό του τρόπο το μήνυμα της ελλειπτικής, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητης γραφής του.
Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική δημιουργία του Γεράσιμου Κουβαρά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι Ηρακλειώτες την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο της Ανδρόγεω, 20.00 μμ.
Μια εξαιρετική και εντελώς πρωτότυπη έκδοση 24 ποιημάτων χαϊκού, μεταδίδουν την ευαισθησία του ποιητή και κινητοποιούν τον αναγνώστη να προσλάβει με το δικό του τρόπο το μήνυμα της ελλειπτικής, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητης γραφής του.
Ο Γεράσιμος Κουβαράς είναι ένας δημιουργικός και ευαίσθητος άνθρωπος που έγινε γνωστός με την «αθόρυβη», αλλά ουσιαστική δουλειά του διευθύνοντας τη γνωστή σε όλους Action Aid. Το ελληνικό τμήμα θεωρείται απ’ τα πιο δραστήρια σε όλον τον κόσμο με ακτιβιστική δράση σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και με τα προγράμματα αναδοχής και τη στήριξη χιλιάδων παιδιών.
Πτυχιούχος Κτηνιατρικής με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα ο ίδιος ασχολήθηκε με την ποίηση και τη φωτογραφία. Οι «κηλίδες ήλιου» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε από την πραγματικά εξαιρετική σύμπραξη του ποιητή με τις εκδόσεις «λιτρίβι» και την εκδότρια Σέβη Παπαδοπούλου.
Η έκδοση είναι απόλυτα συμβατή με την υψηλή αισθητική των δημιουργών της και αποτελεί από μόνη της ένα «κόσμημα» για την βιβλιοθήκη των βιβλιόφιλων· η χειρόγραφη γραμματοσειρά του συγγραφέα αποτυπωμένη ψηφιακά, τα αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τον ποιητή αλλά και το χαρτί Modigliani 200 γραμμ. δίνουν ιδιαίτερο «χαρακτήρα» και στο έργο.
Εκείνο όμως που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη δουλειά είναι ο ευθύβολος και ξεχωριστός λόγος του Γ. Κουβαρά που δημιουργεί παλλόμενο συναίσθημα στον αποδέκτη που μπορεί μέσα από το στιχουργικό μινιμαλισμό των 5-7-5 συλλαβών να «γνωρίσει» και ν’ αναγνωρίσει το ποιητικό ήθος του δημιουργού.
Το χάι-κου, η μικρότερη ποιητική φόρμα που υπάρχει, δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία το Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, γιατί ήταν εύκολη η δημιουργική πρόσληψή της και τα μεγάλα περιθώρια ερμηνείας των αποδεκτών. Το ελληνικό κοινό γνώρισε το χαϊκού μέσα από το Νομπελίστα ποιητή μας, Γ. Σεφέρη, τα 16 χαϊκού του στο «Τετράδιο Γυμνασμάτων» του, το 1940. Ακολουθούν ο Ζήσιμος Λορεντζάτος το 1969 με το «Αλφαβητάρι» του που αποτελεί και την πρώτη αυτοτελή συλλογή χαϊκού και στη συνέχεια ο Ι.Δ.Αντωνίου το 1972 με τη συλλογή του «Χάι – Κάι και Τάνκα».
Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 20.00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου, Ανδρογέως 2 και ο ποιητής θα συνομιλήσει με την εκδότρια Σέβη Παπαδοπούλου και το φιλόλογο Μιχάλη Τζανάκη.