ΜΕΣΩ… «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Με δαιμονοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου και γενικά των κοινωνικών επιδομάτων απάντησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη για πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη.

Ο Σ. Βαρδάκης επισήμανε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε κονδύλι που επιτρέπει πλήρη εφαρμογή του προγράμματος του μεταφορικού ισοδύναμου και για την Κρήτη.

Ο Γ. Πλακιωτάκης επικαλέστηκε στοιχεία που φανερώνουν απορροφητικότητα 9,8% στα κονδύλια για το μεταφορικό ισοδύναμο σπεύδοντας να ισχυριστεί ότι αποδεικνύεται ότι «οι νησιώτες δεν αγκάλιασαν το μέτρο αυτό» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του μεταφορικού ισοδύναμου, παρότι από την ομιλία του έγινε ξεκάθαρη η έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσει σε ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου.

Ο Γ. Πλακιωτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαρακτηρίζει μεταρρύθμιση «ένα μέτρο χρηματικής ενίσχυσης» και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί τη δημιουργία «επιδοματικά εξαρτώμενων κοινωνιών» ή επιχειρήσεων.

Παρότι υπερασπίστηκε το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ισχυρίστηκε ότι τα νησιά χρειάζονται πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

…και τώρα οι παρατηρήσεις μου επί του θέματος:

1. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, κ. Υπουργέ, δεν είναι επίδομα, ούτε χρηματική ενίσχυση , αλλά επιστροφή χρημάτων (refund), που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατόπιν Οδηγίας της Ε.Ε., για να διατηρηθεί η ισοδυναμία όλων των πολιτών ως προς το κόστος των μεταφορών τους (100 km θαλάσσιας μεταφοράς στοιχίζουν περισσότερο από 100 km στεριανής).

2. Η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις , απ’ ότι ξέρω, άνοιξε πολύ αργότερα από εκείνη για τους απλούς πολίτες, και ίσως οι επιχειρήσεις να μην έχουν ενημερωθεί ακόμη ή, πράγματι, και να μην ενδιαφέρονται –για δικούς τους λόγους-να την χρησιμοποιήσουν. (Μην ξεχνάτε ότι με το πρόσχημα των μεταφορικών, εμείς οι νησιώτες πληρώνουμε «καραβίσια» τα πάντα-από τα καύσιμά μας μέχρι τα ζαρζαβατικά)

3. Μέχρι να «εξορθολογίσετε» το μέτρο και να «ενισχύσετε την υγιή επιχειρηματικότητα», τι σας πειράζει να επιστρέψετε τα χρήματα που ο νόμος προβλέπει, σε μας τους απλούς νησιώτες , συνταξιούχους σαν κι εμένα, που η κρίση μας έκανε μετρ στην « μετατροπή του σκατού σε παξιμάδι» (πολύ γλαφυρή έκφραση του νησιού μου) και , που η επιστροφή πάνω από το 20% του αντιτίμου του εισιτηρίου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.( Άλλωστε τα λεφτά υπάρχουν, αφού ισχυρίζεστε ότι το μέτρο είχε πολύ μικρή απορροφητικότητα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.