ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019!!!!

Μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά θα ισχύσει από 1/7/2018 σε 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1/1/2019, καθολικά, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα Η πρόταση που μετέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός αφορά την εξουδετέρωση του πρόσθετου κόστους μεταφοράς που καλείται να πληρώσει ο νησιώτης και ο επισκέπτης των νησιών

Η πρώτη κλειστή διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας ύστερα από πρόσκληση του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των νησιωτικών επιμελητηρίων και επιμελητηριακών ενώσεων των νησιών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των νησιών για τη λογική του μέτρου, λέγοντας πως η κυβέρνηση με την εφαρμογή του έχει στόχο την εξισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας, επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς των επιβατών και προϊόντων από και προς τα νησιά.

Ηδη, όπως έχει ανακοινωθεί, το μέτρο θα εφαρμοστεί από 1/7/2018 σε 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1/1/2019, καθολικά, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και θα επιδοτηθεί από εθνικούς πόρους, μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η συνάντηση του υφυπουργού με τα νησιωτικά επιμελητήρια και τις επιμελητηριακές ενώσεις κινήθηκε, πιο συγκεκριμένα, στο σκέλος της εναρμόνισης του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος εκείνο της χερσαίας μεταφοράς.

«Το ζητούμενο», είπε ο Ν. Σαντορινιός, «είναι να βρούμε και να ενισχύσουμε το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης του νησιώτη εμπόρου, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς, κόστος που μετακυλίεται τελικά στο καλάθι του νησιωτικού νοικοκυριού. Η πρότασή μας είναι να αγγίξουμε την κύρια αιτία των τιμών, το υψηλότερο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς σε σχέση με τη χερσαία που καλείται ο νησιώτης και ο επισκέπτης να πληρώνει τα προϊόντα των νησιών, αλλά ταυτόχρονα και την κύρια αιτία που εμποδίζει τα τοπικά προϊόντα από το να είναι ανταγωνιστικά σε μεγαλύτερες αγορές», εξήγησε.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων τις προτάσεις τους και τις σκέψεις τους για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου και όπως τους είπε, «βασιζόμαστε σε εσάς στον θεσμικό σας ρόλο, στην εμπειρία σας και στην ουσιαστική και χρόνια γνώση σας της τοπικής αγοράς».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.