ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Μετά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και εν μέσω  κλίματος φόβου και αβεβαιότητας και παρότι μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας εξακολουθεί να φέρεται ανεύθυνα, πιστεύοντας ακόμη και τώρα με τόσα θύματα και δραματικές οικονομικές συνέπειες, ότι όλα αυτά είναι ψεύδη και συνωμοσία του καπιταλισμού, μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό μετά 6μηνη συμβίωση με τον επικίνδυνο ιό, βάσει των επιστημονικών δεδομένων και μάλιστα από την πλέον έγκυρη ιατρική ομάδα του πανεπιστημίου του Harvard και τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν.

Από την μέχρι τώρα λοιπόν εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί παγκοσμίως γνωρίζουμε πλέον τα εξής:

1. Ο κορωνοιός μεταδίδεται αερογενώς και μικροσκοπικά σταγονίδια αιωρούνται και μπορεί να μολύνουν σε απόσταση μέχρι 2 μέτρα.

2. Οι μάσκες έχουν ζωτική σημασία στον έλεγχο της πανδημίας.

3. Ο κορωνοιός δεν προσβάλλει μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά, τον εγκέφαλο, προκαλεί θρομβωσεις και πολυοργανική ανεπάρκεια.

4. Οι νέοι και τα παιδιά, που επιστεύετο ότι νοσούν ήπια, μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν.

5. Ο ιός δυστυχώς μεταδίδεται και το καλοκαίρι παρά την ζέστη.

6. Ο κορωνοιός είναι 5 φορές πιο επικίνδυνος από τη γρίπη και πολύ πιο θανατηφόρος.

7. Δεν θα εξαφανιστεί εύκολα και ήδη στις ΗΠΑ η θνητότητα εξ αιτίας του συγκρίνεται μόνο με την θνητότητα της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1918.

8. Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το συνειδητοποιούν και ακόμη και ασυμπτωματικοί δημιουργούν νέες εστίες μόλυνσης.

9. Το παρήγορο είναι ότι η ανάπτυξη εμβολίου θεωρείται σίγουρη και ελπίζεται ότι θα είναι αποτελεσματικό.

Επομένως τα γνωστά μέτρα προφύλαξης με τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο χεριών και ιδίως χρήση μάσκας, αποτελούν για την ώρα τους μόνους τρόπους αναχαίτισής του πριν

τα κρούσματα στην πατρίδα μας φθάσουν σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο και προκληθεί κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Κλείνω αυτή την σύντομη ανασκόπηση με μια φωτογραφία, που πολλές φορές είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις, για να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι αυτός δυστυχώς είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος προφύλαξης: Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Δντης Κ.Υ.Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.