ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ, ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΨΗΦΑΣ

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου  ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, της πιο άνευρης και ανούσιας (λόγω έλλειψης διακριτών επιλογών) προεκλογικής περιόδου που βιώνουμε από την μεταπολίτευση και δώθε. Σε μία απολιτική εποχή όπου η κοινωνία έχει τεθεί στο περιθώριο, εσκεμμένα αποκλεισμένη από οποιαδήποτε συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αφού το ζητούμενο είναι η δημιουργία και η ανάδειξη παραγόντων που διαμεσολαβούν και πουλάνε εξυπηρέτηση, καλούμαστε να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε στις μεν ευρωεκλογές από μία πληθώρα κομμάτων και σχηματισμών, στις δε περιφερειακές από τις συνήθεις κομματικές παρατάξεις και στις δημοτικές-κοινοτικές ανάμεσα σε δύο μόνο προτάσεις, μία αυτήν του νυν δημάρχου Διονύση Στανίτσα, που υποστηρίζεται από όλο το μνημονιακό μπλοκ (Σύριζα, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛΛ) και μία αυτήν του ΚΚΕ.

Εστιάζοντας στα του οίκου μας, στο νησί μας, στο Δήμο Ιθάκης, αντιλαμβανόμαστε όλοι, από όποια πλευρά και αν βρισκόμαστε, πως αυτή η πρωτόγνωρη για το νησί μας κατάσταση, της  απουσίας πλουραλισμού και πραγματικής διαλεκτικής αντιπαράθεσης, δεν περιποιεί τιμή για την κοινωνία μας.

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν για την πρώτη Κυριακή των εκλογών και από την πολιτική σκηνή της Ιθάκης απουσιάζει η ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, η τεκμηριωμένη αναφορά για το προτεινόμενο σχέδιο και το όραμα ανάπτυξης του νησιού μας (για να μην πω επιβίωσης). Μοναδική επιδίωξη, αυτοσκοπός θα έλεγα, που δίνει και το στίγμα της αντιπαλότητας, φαίνεται να είναι η νίκη (όπως κάθε ένας την φαντάζεται), η απόλυτη υπεροχή, η αύξηση του ποσοστού, η νομή της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο σκηνικό περατώνεται η προεκλογική μάχη, μία μάχη με έντονο το φαινόμενο της προσωπικής προβολής, και οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν Δημοτική Αρχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς όμως να έχουν λάβει ουσιαστικές απαντήσεις για μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν το νησί.

Από τον γράφοντα έχει τονιστεί πολλάκις η διαχειριστική λογική που διαπνέει την πολιτική Στανίτσα στο Δήμο μας, μία πολιτική που ναι μεν έφερε τάξη στο αλαλούμ που δημιούργησε ο τυφώνας ¨Γιάνναρος¨ στο νησί μας αλλά δεν χαρακτηρίζεται από κανένα όραμα και κανένα σχέδιο ανάπτυξης, δεν θέτει τις προϋποθέσεις για τα απαιτούμενα Βήματα Μπροστά που έχει ανάγκη και δικαιούται ο τόπος, μία πολιτική που δεν είναι ικανή να συγκρουστεί με ιδιωτικά συμφέροντα και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, μία πολιτική που προτείνει την ¨δια της αναθέσεως¨ επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας χωρίς την συμμετοχή της και την παρέμβαση της, μία πολιτική για την οποία ο κ Στανίτσας κομπορρημονεί επειδή επιτελεί τα αυτονόητα όπως είναι οι τσιμεντοστρώσεις, ο ελαιοχρωματισμός δημοσίων κτιρίων και η αποκομιδή των σκουπιδιών που είναι από τα «εκ των ων ουκ άνευ» της αποστολής μίας δημοτικής αρχής.

Ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία της διοίκησης του κ. Στανίτσα και οι πολίτες ακόμη αναμένουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως λ.χ. γιατί επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε) η Δημοτική Αρχή, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της, να προβεί, όπως δικαιούται, σε απαλλοτριώσεις παραλιών που επίμονα ζητούσε η αντιπολίτευση, προκειμένου όλοι οι Θιακοί αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους αιγιαλούς και την θάλασσα. Γιατί επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε) η Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει την καταγραφή της κτηματικής περιουσίας του Δήμου, που από τις πρώτες ημέρες του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου αιτηθήκαμε, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου και των πολιτών. Γιατί επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε) η Δημοτική Αρχή να οργανώσει και να θέσει σε λειτουργία το τουριστικό αγκυροβόλιο στου ¨Τσιριμπή¨  που θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση  των ταμείων του Δήμου μας. Γιατί  επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε) να αξιοποιήσει το κονδύλι της Περιφέρειας και να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την Αντισεισμική Θωράκιση των Σχολείων μας, έργο αναγκαίο και απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ολοκληρώνεται η θητεία της διοίκησης του κ. Στανίτσα χωρίς να έχουμε λάβει απαντήσεις για την τύχη και την προοπτική της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ  (Σχέδιο Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης), που ο Δήμος (οι φορολογούμενοι  πολίτες) χρυσοπληρώνει και που η Δημοτική Αρχή έχει θάψει για τους δικούς της λόγους.

Ολοκληρώνεται η θητεία της διοίκησης του κ. Στανίτσα και για άλλη μία περίοδο το Δημοτικό Γηροκομείο αποτελεί αντικείμενο υποσχεσιολογίας, το κοινωνικό παντοπωλείο, παρά την ειλημμένη προ διετίας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., έχει αφεθεί στην τύχη του χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική λειτουργίας του ενώ τα συσσίτια του Δήμου λειτουργούν μόνο για ένα εξάμηνο ανά έτος καλύπτοντας κατά το σκεπτικό τους τις διατροφικές ανάγκες των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας για ολόκληρο τον χρόνο.

Ολοκληρώνεται η θητεία της διοίκησης του κ. Στανίτσα και το Πολεοδομικό Γραφείο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν κλειστές με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και το αυξημένο κόστος και τη χρονική καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων τους από τις υπηρεσίες της Κεφαλονιάς.

Είναι πλείστα τα ζητήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεως από την Δημοτική Αρχή και θα μπορούσαμε να τα απαριθμήσουμε, όπως λ.χ. θέματα για την ύδρευση, το κυκλοφοριακό, την κατάληψη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, την επέκταση του σχεδίου πόλης, την συγκοινωνία στο νησί (επικοινωνία οικισμών, λιμανιών και παραλιών), τον πολιτισμό, την κατάσταση της υγείας και της παιδείας κ.α. αλλά εκείνο που πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα είναι η καλλιέργεια και ενίσχυση από την Διοίκηση του κ. Στανίτσα των πελατειακών σχέσεων μεταξύ ημετέρων και των επικοινωνιακών τεχνικών παλαιοκομματικής κοπής που έχουν εξωθήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην αποχή, την αδιαφορία και την μη συμμετοχή.

Η Ιθάκη του 21ου αιώνα έχει ανάγκη από μια Δημοτική Αρχή που θα ταυτίζεται με τους δημότες, με όλους τους δημότες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, μία Δημοτική Αρχή που θα αντλεί τη δύναμή της από την ενεργή συμμετοχή όλων, που θα είναι σε θέση να οργανώνει πρωτοβουλίες μαζί με τους πολίτες και να παρίσταται δίπλα τους, αξιοποιώντας την δυναμική της κοινωνίας για την αλλαγή και την ανάπτυξη του τόπου.

Στις εκλογές της 26ης Μαίου να πάμε να ψηφίσουμε σε όλες τις κάλπες,  χωρίς να ξεχνάμε την οικονομική κρίση και τα μνημόνια που διαμόρφωσαν μία καταστροφική  πραγματικότητα για την χώρα, για το νησί μας και κατ΄επέκταση για τους πολίτες, χωρίς να ξεχνάμε αυτούς που μας τα επέβαλλαν και τους τοπικούς εθελόδουλους υποστηρικτές τους. Καμία ψήφος χαρισμένη σε μνημονιακό κόμμα και σε αυτοδιοικητική παράταξη και συνδυασμό που στηρίζεται από μνημονιακά κόμματα. Καμία ψήφος να μην λογαριαστεί ως ενίσχυση της συμφωνημένης πορείας που το κατεστημένο πολιτικό σύστημα των μνημονιακών παρατάξεων υλοποιεί σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

καλό βόλι

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.