ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Στην έκθεση «Η Οδύσσειά μας: Ιθακήσιοι της Μελβούρνης (19 Νοεμβρίου 2016 – 4 Ιουνίου 2017)
Οι Ιθακήσιοι έρχονται από ένα μυθικό νησί λουσμένο στα ζαφειρένια νερά του Ιονίου, στην δυτική πλευρά της Ελλάδας που ονομάζεται Ιθάκη.
Η ιστορία τους ξεκινά από την αρχαία εποχή του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης που τον απαθανάτισε ο Όμηρος στο έπος του «Οδύσσεια». Η επιστροφή του Οδυσσέα στη νοσταλγική του Ιθάκη ήταν γεμάτη επεισόδια και πειρασμούς, πράγμα το οποίο συναντά και συμβολίζει τον κάθε μετανάστη.

Όπως και ο Οδυσσέας, οι Ιθακήσιοι ποθούσαν να εξερευνήσουν τον κόσμο, καταλήγοντας το 1850 να φθάσουν στην Αυστραλία, ψάχνοντας την τύχη τους στα ορυχεία της Βικτώριας.

Το επιχειρηματικό τους πνεύμα συνέβαλε έκτοτε σε μείζον βαθμό στον πολιτιστικό ιστό της Μελβούρνης, ξεκινώντας από τους υπαίθριους πάγκους της τοπικής αγοράς, Queen Victoria Market, και φθάνοντας στα πολυτελέστατα cafes και εστιατόρια της πόλης.
Τώρα, μια νέα, εμπεριστατωμένη έκθεση παρουσιάζει όχι μόνον αντικείμενα, υφαντά, φωτογραφίες και ιστορικά κειμήλια, που αντιπροσωπεύουν τα επιτεύγματα των Ιθακησίων της Μελβούρνης αλλά -το πιο σημαντικό- απεικονίζει ορισμένες προκλήσεις που συνάντησαν κατά την περίοδο της αποκατάστασης στην νέα επιλεγμένη τους χώρα.
«Η Οδύσσειά μας: Ιθακήσιοι της Μελβούρνης» προσκαλεί τούς επισκέπτες να εξερευνήσουν την ελάχιστα γνωστή «Οδύσσεια», των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών της Μελβούρνης.

Στην έκθεση ακούγεται ηχογραφημένο το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη με τον τίτλο «Ιθάκη», με αφήγηση της γνωστού Ιθακήσιας δημοσιογράφου Angela Pippos.
Ο νυν πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων «Ο Οδυσσεύς», κ. Αντώνιος Δρακόπουλος, επισημαίνει τα εξής: «Η πατριά των Ιθακησίων είναι λαμπρό παράδειγμα μιας επιτυχημένης πολυπολιτισμικής κοινωνίας – είμαστε περήφανοι Αυστραλοί και επιπλέον ακόμη πιο περήφανοι Ιθακήσιοι. Είμαστε οι πρωτοπόροι των εν Μελβούρνη Ελλήνων μεταναστών, ξεκινώντας κατά τα μέσα τού 19ου αιώνος, με ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν, και που αναμφιβόλως ανυπομονούμε να μοιρασθεί με την ευρύτερη κοινωνία» προσθέτει ο κ. Δρακόπουλος.
«Η Οδύσσειά μας: Ιθακήσιοι της Μελβούρνης» είναι, ουσιαστικά, ένα επίτευγμα συμμετοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των εν Μελβούρνη Ιθακησίων, και συμπίπτει με την πρώτη εκατονταετηρίδα από την έναρξη του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων «Ο Οδυσσεύς» 1916-2016. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως τις 4 Ιουνίου 2017 στο Μεταναστευτικό Μουσείο Μελβούρνης, 400 Flinders St. Melbourne.

Η είσοδος είναι $14.00. Τα παιδιά δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.