Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΡΙΒΑΝΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ!

Ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μουσικός που ξεκίνησε από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών για να κατακτήσει τον κόσμο – και τις καρδιές μας!!! Ο Γιώργος Σκριβάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Από την Αθήνα στην Πάτρα, από την Πάτρα στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Χάγης και από εκεί και μετά επίσημα πολιτογραφημένος διεθνής σολίστ. Το πρώτο του μουσικό Δίπλωμα στο φλάουτο, από την τάξη της σπουδαίας Iwona Glinka, ήταν ένα άριστα παμψηφεί από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών (2005). Μια σειρά από κορυφαίους καθηγητές μουσικής ανέλαβαν τη μουσική του παιδεία από κει και πέρα στην Βασική Μουσική Ακαδημία της Χάγης: όλοι καταξιωμένοι μουσικοί, αλλά και πρωτοπόροι στην μουσική εκπαίδευση. O Γιώργος Σκριβάνος απέκτησε το πτυχίο Βachelor of Music aπό τη Βασιλική Μουσική Ακαδημίας της Χάγης (2009) μέσα από τις τάξεις κορυφαίων μουσικών της Royal Concertgebouw Orchestra: της Rien de Reede και του Thies Roorda στο φλάουτο, της Emily Beynon και του Kersten McKall στα ορχηστρικά solo και της Patricia Morris στο piccolo φλάουτο.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο πια, έμεινε και συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Χάγης με τον τεράστιο Thies Roorda, κερδίζοντας τον τίτλο του Master in Music Performance (2011). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τhies Roorda είναι ιδιαίτερα γνωστός για τον τρόπο που διδάσκει τις εκφραστικές δυνατότητες του φλάουτου, μέσα από μια δική του τεχνική αξιοποίησης της αναπνευστικής οδού και τον έλεγχο της αναπνοής: η εκφραστικότητα του Γιώργου Σκριβάνου γρήγορα τον ανέδειξε σε ένα μοναδικό σολίστ, με πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ με διάφορα μουσικά σύνολα στην Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Σήμερα ο Γιώργος Σκριβάνος είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών, μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ενώ συμπράττει με το ensemble σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Πατρών και την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με την Ορχήστρα Πατρών, ειδικότερα, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει συμπράξει ως σολίστ με τον σημαντικότερο ίσως, διεθνούς εμβέλειας, νέο maestro Δημήτρη Μποτίνη (Μοscow Philarmonic Society), καθώς και τον πρόσφατα αποβιώσαντα, μεγάλο Saulius Sondeckis (St. Petersburg State Hermitage Orchestra, ιδρυτή της Lithuanian Chamber Orchestra).

Κάποιες σημαντικές στιγμές του Γιώργου Σκριβάνου στην πορεία του στην Ελλάδα είναι όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 επελέγη από τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να συμπράξει, ως νέος solist τότε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο “Κοντσέρτο σε Ρε Μείζονα για Φλάουτο και Ορχήστρα” του Carl Reinecke υπό τη διεύθυνση του maestro Στέφανου Τσιαλή, ενός μουσικού που, εκτός άλλων, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας και καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας, συνόλου με παράδοση 365 χρόνων. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, αλλά και τον Ιούλιο του 2019, ο Γιώργος Σκριβάνος κέρδισε την υποτροφία παρακολούθησης του σεμιναρίου “ACANTHES” στην Ελλάδα, με καθηγητή τον μέγιστο Mario Caroli: έναν εμπνευσμένο master του φλάουτου, μα και μια αυθεντική, τεράστια μουσική προσωπικότητα. Η τελειότητα, όμως, θέλει κόπους κι έτσι ο Γιώργος Σκριβάνος δεν σταματάει ποτέ, ούτε ορίζει σύνορα. Δηλώνει παρών σε όλες τις ξεχωριστές μουσικές εκπαιδευτικές διοργανώσεις και έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια με τους διακεκριμένους Peter Lukas Graf, Trevor Wye, William Bennett, Phillipe Pierlotte, Will Offermans, Susan Milan, Lisa Ruoho.

Ίσως επειδή τόσο αγκαλιάστηκε στο ξεκίνημά του, ίσως επειδή στα 30 χρόνια του είχε ήδη καταφέρει αυτό που σε κανονικές συνθήκες καταξιώνεται πολύ αργότερα στα μουσικά πράγματα, ο Γιώργος Σκριβάνος είναι πάντα κοντά στους νέους και τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική, με τρόπους πάντα αυθεντικούς και προσεγμένους. Ο ίδιος, αν και τόσο νέος, έχει ήδη δηµιουργήσει το δικό του ensemble, το ensemble Omicron, µε το οποίο πραγµατοποιεί συναυλίες και art performances κυρίως µε ρεπερτόριο της σύγχρονης εποχής. Στα χνάρια των μεγάλων δασκάλων του, ο Γιώργος Σκριβάνος δημιούργησε ένα ensemble που πάει πέρα από τη συμβατική έννοια της μουσικής, πέρα από ένα τυπικό οργανικό, συναυλιακό σύνολο, για να γίνει μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών συναντήσεων διαφορετικών τεχνών, σε ένα κοινό αισθητικό συμβάν, ντυμένο κυρίως με μουσική του 20ου αιώνα : “Legende” της Doina Rotaru , “Ondine” του Maurice Ravel , “Piece in the shape of a square” του Philip Glass ,”Fantasia” του Roberto Gerhard , “Towards the sea” του Toru Takemitsu , “Digital bird suite” του Takashi Yoshimatsu…

Και τώρα, ο Γιώργος Σκριβάνος είναι κοντά μας, μέλος της Φιλαρμονικής Ιθάκης, δάσκαλος και μαέστρος μας! Η ιδέα τον ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος είναι τακτικός επισκέπτης και λάτρης του νησιού μας, αγαπά την Επτανησιακή Μουσική Σχολή και δηλώνει ευτυχής για την ευκαιρία που του δίνεται, γιατί βαθιά μέσα του ξέρει πως ετούτος ο προορισμός, θα είναι η αρχή ενός ωραίου ταξιδιού για όλους μας! Κύριο μέλημά του, τα ΠΑΙΔΙΑ. Θέλει να τα διδάξει, θέλει να τα μαγέψει με όσα ξέρει, θέλει να μαγευτεί με όσα ξέρουν εκείνα, θέλει να ταξιδέψει μαζί τους στον κόσμο της Μουσικής… μας προκαλεί και τον προκαλούμε!!! Ο Γιώργος Σκριβάνος είναι η επόμενη μέρα της Φιλαρμονικής μας, ένα ακόμα άξιο όνομα στη μεγάλη σειρά των σπουδαίων Αρχιμουσικών μας.-
Από το Δ.Σ. του Κ.Ο.Ι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.