Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1823

Με μία φωτογραφία του Fred Boissona και ένα πίνακά του Λόρδου Byron και του Pietro Camba έφτιαξα μια φανταστική απεικόνιση του Βύρωνα όταν έφτασε στην Ιθάκη στο Πίσω Αετό στις 11 Αυγούστου του 1823 από την Αγία Ευθυμία Κεφαλλονιάς.Ακολουθούν μερικά γεγονότα από το ημερολόγιο του Pietro Camba που ήταν στενός φίλος του Βύρωνα και τον συνόδεψε στο τελευταίο του Ταξίδι στην Ελλάδα.

11 Αύγουστου. Με συντροφιά τους Τρελώνυ, Γκάμπα, Μρούνο και Μπράουν, ο Βύρων ταξιδεύει στην Ιθάκη. Το ταξίδι διαρκεί εννέα ώρες με μουλάρι κάτω από τον ήλιο, έπειτα διασχίζουν το κανάλι από την Αγία Ευφημία με βάρκα. Εκείνη την νύχτα, αντί να ξενυχτίσουν στα παραλιακά σπήλαια όπως προτείνει ο Βύρων, ο Γκάμπα βρίσκει για την συντροφιά ταπεινά καταλύματα στη κατοικία ενός έμπορου.

12 Αυγούστου. Οι Γκάμπα και Μπράουν πηγαίνουν στο Βαθύ με μια συστατική επιστολή προς τον Άγγλο Τοποτηρητή, Λοχαγό Νοξ. Ο Τοποτηρητής στέλνει μια βάρκα να μεταφέρει τη συντροφιά στο Βαθύ. Στο δείπνο ο Βύρων συναντά ακόμη έναν άγγλο, τον Τόμας Σμιθ.

13 Αυγούστου: Η συντροφιά συγκεντρώνεται στη κατοικία του Νοξ για μια εξόρμηση στην κρήνη και σπήλαιο της Αρεθούσας, 5 μίλια νότια από το Βαθύ. Σύμφωνα με την διήγηση του Σμιθ, ο Βύρων φθάνει δείχνοντας νωθρός και ασθενής, αλλά κουβεντιάζει ζωηρά.

14 Αυγούστου: Η συντροφιά ταξιδεύει στη βόρεια Ιθάκη με βάρκα για να επισκεφθεί την «Σχολή Ομήρου». Ο ντόπιος διοικητής του νησιού τους φιλοξενεί έως ότου επιβιβάζονται ξανά προς την ηπειρωτική ακτή.

Ο Βύρων προσφέρει χρήματα για την ανακούφιση των Ελλήνων προσφύγων στην Κεφαλονιά. Επίσης, θέτει στη διάθεση του τραπεζίτη Κοριαλένου 250 δολάρια για άλλες οικογένειες προσφύγων στην Ιθάκη.”

(Μετάφραση ημερολογίου Γεράσιμος Λιβιτσάνης)