ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΑΝΩΓΗ – ΚΙΟΝΙ ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ (ΜΠΟΥΡΔΑ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης, κατά την συνεδρίαση της 27-9-2017, έκανε ΟΜΟΦΩΝΟΣ δεκτή την πρόταση της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για ονομασία του Μονοπατιού Ανωγή – Κιόνι σε ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ (ΜΠΟΥΡΔΑ).
Η εισήγησή ήταν η ακόλουθη:
Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης
Την 10η Σεπτεμβρίου 2017, απεβίωσε στη Μελβούρνη Αυστραλίας ο συμπατριώτης μας Διονύσιος Συκιώτης, συνταξιούχος καθηγητής Περιβαντολλογίας στα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Αιγαίου (Μυτιλήνη) , μέλος του ΠΕΡΠΑ για πολλά χρόνια, με πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο και με πάμπολλες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα ο αποβιώσας ήταν ένα βαθειά πολιτικοποιημένο άτομο, ενταγμένος στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη και βέβαια ήταν αυτός που πρώτος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, προσπάθησε να εμπεδώσει στην τοπική μας κοινωνία την αναγκαιότητα των μονοπατιών. Άνοιξε και συντήρησε με ελάχιστη χρηματική ενίσχυση που έλαβε τότε από τον Δήμο Ιθάκης (όχι ως αμοιβή, αλλά ως κάλυψη των εξόδων, τα οποία πολλές φορές πλήρωνε ο ίδιος με δικά του χρήματα) πάρα πολλά μονοπάτια, τα οποία και σήμανε και τα οποία σήμερα αποτελούν ανεκτίμητη αξία για το νησί μας. Πέραν των άλλων βοήθησε σημαντικά στην αναγνώριση της σημασίας που έχει το περιβάλλον όχι σαν κάτι σταθερό και μουμιοποιημένο, αλλά ως κάτι ζωντανό και αειθαλές και κυρίως μας έμαθε τι σημαίνει ανιδιοτέλεια στην διαχείριση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι και τα παλαιά μονοπάτια.

10270669_

10403232_10204029045749476_1592362498027717565_n
Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη του και όχι ως μνημόσυνο, που δεν θα το ήθελε όντας δεδηλωμένος άθεος, προτείνουμε να ονομαστεί το μονοπάτι – παλιός αγροτικός δρόμος που οδηγεί από το Κιόνι στην Ανωγή σε ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ (ΜΠΟΥΡΔΑ), να τοποθετηθούν σχετικές ταμπέλες στην αρχή και το τέλος του μονοπατιού καθώς και σχετικές επεξηγηματικές πλάκες με μια μικρή αναφορά στη ζωή του και στο έργο του.
Ιθάκη, 27 Σεπτεμβρίου 2017.
ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ
Σπυρίδων Μπούας του Κυριάκου και
Αλέξανδρος Ταφλαμπάς του Παναγή,
Δημοτικών Συμβούλων Ιθάκης με την
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.