ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΘΙΑΚΟ

Παντεσπάνι έφτιαχνε τόσο συχνά η νόνα, που στη οικογένεια της το θεωρούσαν «καλλινικέικο» γλυκό. Ενδιαφέρον είναι το ζύγισμα για τη δοσολογία των υλικών και εντυπωσιακός που κόβω το γλυκό σε φελιά με σχήμα φεγγαριού.

Υλικά

Έξι αυγά

Ζάχαρη, όση ζυγίζουν έξι αυγά

Αλεύρι, όσο ζυγίζουν δύο αυγά

Βούτυρο, όσο ζυγίζουν δύο αυγά

Μία δόση βανίλια

Ξύσμα από φλούδα μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι χτυπάω τα ασπράδια των αυγών και φτιάχνω τη μαρέγκα. Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη χτυπάω τη ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν. Σταδιακά και σε μικρές δόσεις προσθέτω στο μείγμα το αλεύρι, τους κόρκους, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού.

Στο τέλος προσθέτω προσεκτικά και τη μαρέγκα και ανακατεύω. Φορμάρω το γλυκό σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στο φούρνο.

Όταν το παντεσπάνι ψηθεί, το αφήνω να κρυώσει. Το κόβω σε κομμάτια που έχουν το σχήμα φεγγαριού (μηνίσκου). Αυτό γίνεται με ένα μεγάλο ποτήρι.

Τα κομμάτια τα φυλάω σε λάτινο κουτί που κλείνει καλά.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΜΑΓΟΥΛΑΣ – ΙΘΑΚΗ