ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ» ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα

Στις 14 Νοεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι, στο Θέατρο Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος 172 Β και Τριών Ναυάρχων, ο πολιτιστικός φορέας “Λιτρίβι – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση” θα παρουσιάσει την έκδοση της ποιητικής συλλογής με 24 ελληνικά χαϊκού του Γεράσιμου Κουβαρά με τίτλο «Κηλίδες ήλιου».

Το χαϊκού ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία του 16ου αιώνα και ο Γεράσιμος Κουβαράς το δικό του από την Πάτρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, τον γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ως γενικό διευθυντή της Actionaid Ελλάς και σήμερα τον ξαναγνωρίζουμε ως ποιητή.

Η εξαιρετικής αισθητικής έκδοση «Κηλίδες ήλιου», που έρχεται να προστεθεί στον πολύ περιορισμένο αριθμό συλλογών με ελληνικά χαϊκού που έχουν εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας, δημιουργήθηκε μετά από δυο χρόνια οραματισμού και έξι μήνες σχεδιασμού, με την επιμέλεια της έκδοσης από τη Σέβη Παπαδοπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ.

Το χαϊκού είναι η μικρότερη μορφή ποίησης στον κόσμο και γεννήθηκε στην Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Μέσα από την αυστηρή φόρμα των δεκαεπτά συλλαβών, το χαϊκού κατακτά τη λιτότητα της έκφρασης μέσα από τον αποσταγμένο του λόγο. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο ποιητής στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, «το χαικού είναι μια αναλαμπή αλήθειας, μια φευγαλέα στιγμή που διατηρείται στην αιωνιότητα».

Την παρουσίαση του συγγραφέα και του βιβλίου του αναλαμβάνει το Σάββατο στο Λιθογραφείον της Πάτρας, η φιλόλογος Σοφία Κωτσελένη, η οποία θα συζητήσει με τους οραματιστές και συνδημιουργούς της έκδοσης για την μικρή ιστορία της με λόγια λιτά για ότι μπορεί να ειπωθεί… «με μια αναπνοή».

Ο Γεράσιμος Κουβαράς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966 και κατάγεται από το Σταυρό της Ιθάκης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 είναι γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς. Κατά την επαγγελματική του πορεία διατέλεσε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της ΕΕ σε θέματα Νεολαίας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας “Νεολαία” του Συμβουλίου της ΕΕ κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα εθελοντών στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Είναι κάτοχος πτυχίου ΜΒΑ (Master of Business Administration) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το καλλιτεχνικό του υπόβαθρο συμπεριλαμβάνει μουσικές σπουδές Θεωρητικών, Μονωδίας και Μελοδραματικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πάνω από 150 παραστάσεις ως μέλος της Χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και πληθώρα συμμετοχών και τιμητικών διακρίσεων σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της οργάνωσης Fair Trade Hellas. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Σάρλι.