ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΡΑΤΣΟΥ…

Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, τον Αύγουστο του 1987, δημοσιεύθηκε η ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα το σχετικό κυρωτικό προεδρικό διάταγμα, έφερε τις υπογραφές του Σαρτζετάκη, του Τρίτση, του Τσοβόλα και της Σύλβας Ακρίτα…. (σαν να λέμε υποψήφιοι της κεντροαριστεράς σήμερις, έ; Ουδεμία σχέση!!!). Προβλέπονταν ως σκοποί του υποτροφίες σε μαθητές, επιχορήγηση του Αγίου Σπυρίδωνα (Μπαζίγου), του Μορφωτικού, του Διαγνωστικού κλπ. Επίσης προβλέπονταν ως έδρα του Ιδρύματος το Γρατσέικο, που βρίσκεται στα Πεταλάτα, στον πίσω δρόμο.

Με την ιδρυτική αυτή πράξη, απαγορεύτηκε (άγνωστο γιατί…..) δια ροπάλου η με οποιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση ή παραχώρηση του κτιρίου αυτού για οποιαδήποτε άλλη χρήση, πλην αυτής της έδρας του Ιδρύματος!!! Και από τότε αποκτήσαμε στο Θιάκι, ένα ωραιότατο εξωτερικά κτίριο, φρεσκοβαμμένο και με κουφώματα αλουμινίου πλέον, αλλά ερμητικά κλειστό, άβατο ισχυρότερο και αυτού του Αγίου Όρους και εν πάσει περιπτώσει όπως έλεγε και ο ποιητής «Για ένα πουκάμισο αδειανό…..». Μάταιες οι προσπάθειες του Σπύρου Αρσένη και του Τηλέμαχου Καραβία ως Δημάρχων (ζητώ συγγνώμη από τον Γιώργο Βασιλόπουλο αν τον αδικώ, αλλά δεν θυμάμαι να έγινε κάποια τέτοια πρόταση επί θητείας του, όσο δε για τον επόμενο…… καλάγιεμου καλά!!!) να αποδοθεί το κτίριο στο Θιακό λαό. Έπεφταν στην απόλυτη άρνηση των εκάστοτε μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.
Μάταιη και η δικιά μας προσπάθεια, της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών Ιθάκης, που ζητήσαμε πέρσι από τον Δήμαρχο να έλθει σε συνεννόηση με την Διοικούσα Επιτροπή για να δοθεί το κτίριο στους Θιακούς. Ώσπου πριν από λίγες μέρες κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, μάθαμε από μέλη του Ιδρύματος πως σκέφτονται να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιθάκης, για να συνδιαχειριζόμαστε το κτίριο για πολιτιστικούς σκοπούς !!!

Εκτός του ότι θα τυφλωθούμε από τον πολύ πολιτισμό στο νησί μας, γιατί κάθε κτίριο που παίρνει ο Δήμος θα χρησιμοποιείται για «πολιτιστικούς σκοπούς», νομίζω μία είναι η λύση και αυτή πρέπει να σκεφθούν τα μέλη.
Η διάλυση του Ιδρύματος γιατί δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του (και μη μας πούν ότι δίνουν υποτροφίες και βοηθήματα) και το πέρασμα του κτιρίου στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιθάκης όπως προβλέπεται ρητώς από την ιδρυτική πράξη, με παράλληλη αλλαγή της χρήσης του μέσω σχετικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
Αυτά τα ολίγα, γραφειοκρατικά μεν, ουσιώδη δε κατά την πτωχή μου γνώμη.
Άιντε και Καλό Φθινόπωρο!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.