ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ηλικία 94 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο γνωστός εφοπλιστής – συγγραφέας και ερευνητής της Θιακιάς Ναυτιλίας & Λαογραφίας Γιάννης Στ. Βλασσόπουλος. Ο Γιάννης Βλασσόπουλος, προσπαθώντας να μελετήσει τα παλαιά χειρόγραφα που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της πατρίδος του, Ιθάκης, απέκτησε τις δύο τρείς δεκαετίες την ευχέρεια να μπορεί να διαβάζει με σχετική ευκολία όλα τα παλαιά χειρόγραφα όπου άλλοι αδυνατούσαν να βγάλουν κάποιο νόημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε πολλά χειρόγραφα παρέμειναν κλειδωμένα σε οικογενειακές συλλογές χωρίς να έρχονται στη δημοσιότητα. Ο Γιάννης Βλασσόπουλος ειδικεύθηκε περισσότερο σε κείμενα που είχαν σχέση με τα παλαιά καράβια και τη ναυτιλία του νησιού της Ιθάκης.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 5/3 στις 16.30 στη εκκλησία Γαρδελάκι της Ιθάκης

Ο Γιάννης Στ. Βλασσόπουλος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1925 από γονείς Ιθακήσιους καταγόμενους από παλιές ναυτικές οικογένειες. Τα μικρά του χρόνια τα έζησε στην Ιθάκη, κατόπιν τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και το 1945 έφυγε για το Λονδίνο, όπου εργάστηκε για 60 χρόνια σε ναυτικό οικογενειακό γραφείο. Ασχολήθηκε στον ελεύθερο χρόνο του με τη ξυλουργική και κατασκεύασε άπειρα οικιακά αντικείμενα. Από το 1975 και ύστερα άρχισε να ασχολείται με τη μελέτη παλαιών χειρογράφων από το Ιστορικό Αρχείο της Ιθάκης και εξέδωσε αρκετά βιβλία με θέμα τα καράβια της Ιθάκης από το 1650 μέχρι το 1850, εμπλουτισμένα με χάρτες του Γ.Σ.Β., λεξιλόγιο ναυτικών όρων κλπ.

ΕΡΓΑ

ΑΝΕΜΟΚΑΡΑΒΑ, Φήμιος. Δημοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ιθάκης, 2006. 

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ, Εκδόσεις Παπαζήση, 2003.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ, Εκδόσεις Παπαζήση, 2001.

ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΑ 1844-1847, Αθήνα 1994

ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Εκδόσεις Μέλισσα, 1992.   

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΠΗ, Γράτσος, Σπυρογιάννης Λ., 1897-1966, [επιμέλεια], Εκδόσεις Παπαζήση 1998.

Τ. Κ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σημαντική για τον τόπο μας η απώλεια του Γιάννη Βλασσόπουλου, ενός σημαίνοντος μέλους της μεγάλης Θιακιάς ναυτιλιακής οικογένειας που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο νησί μας.

Μέσα από την προσωπική του διαδρομή στον επιχειρηματικό και στον πνευματικό κόσμο ευεργετήθηκε τα μέγιστα η κοινωνία μας, γι’ αυτό και η απώλειά του αφήνει μεγάλο κενό στην Ιθάκη.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης

Διονύσης Γ. Στανίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.