ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ «ΓΑΜΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ – ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ»

Σε συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση  είχε το mytikaspress.blogspot.gr με τον νέο Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ κ. Σπύρο Καραβία, που ανέπτυξε τις σκέψεις του για τα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής και την πορεία του ιστορικού Συλλόγου του οποίου την τιμή έχει να ηγείται. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στο πολιτιστικό γεγονός το «Γάμο Οδυσσέα – Πηνελόπης».

Την αναβίωση δηλαδή του γάμου του Οδυσσέα με την Πηνελόπη που σκοπό έχει την τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής του Ιονίου μεταξύ της Νήσου Ιθάκης, των νησιών Καστού – Καλάμου και της περιοχής της Δυτικής Στερεάς, απέναντι από αυτά τα νησιά. Μία περιοχή που περιλαμβάνει τον Δήμο Ξηρομέρου, στα παράλια από Αστακό μέχρι Μύτικα και Κανδήλα, περιοχή όπου βρίσκεται η Αρχαία Αλυζία, πατρίδα της Πηνελόπης.

Το σενάριο: Πολύ νωρίς το πρωί της ημέρας που θα καθοριστεί ως ημέρα του γάμου να έχουμε τον απόπλου του πλοίου με τον Οδυσσέα, από την Ιθάκη με τον παραδοσιακό τρόπο του απόπλου της εποχής. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει το δρώμενο, πιθανόν να μας παραχωρήσουν την τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού μας για πλοίο του Οδυσσέα.

Το πλοίο θα ακολουθήσει την διαδρομή Ιθάκη – Καστός – Κάλαμος – Μύτικας με συμμετοχή στα εορταστικά και των νησιών Καστού και Καλάμου. Στον Μύτικα και σε προκαθορισμένο σημείο θα γίνει η αποβίβαση της πομπής η οποία ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο θα βαδίσει προς την περιοχή της Κανδήλας όπου βρίσκονται τα Τείχη της Αρχαίας Αλυζίας. Εντωμεταξύ από το πρωί σε επιλεγμένο σπίτι θα γίνεται ο στολισμός της νύφης (Πηνελόπης) και οι ετοιμασίες της παράδοσης της, με γιορτές πανηγύρια και κεράσματα (κατά το πρόγραμμα Ξένιος Ζευς).

Η παράδοση και η παραλαβή της νύφης θα γίνει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Κατόπιν θα αξιοποιηθούν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της περιοχής με τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Μετά την παραλαβή της νύφης η πομπή θα ξεκινήσει τις μεσημβρινές ώρες από τον Μύτικα, όπου θα έχουν αγκυροβολήσει τα πλοία προς την Ιθάκη, όπου θα φτάσει αργά απογευματινές ώρες, αφού πάλι δώσει στοιχεία χαιρετισμού και εορτής στα νησιά Κάλαμο και Καστό απ’ όπου θα διέλθει κατά την επιστροφή.

Στην Ιθάκη αργά τις απογευματινές ώρες, θα γίνει παραλαβή της Πομπής γαμπρού – νύφης (Οδυσσέα – Πηνελόπης) και θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει ο γάμος και το βράδυ το γλέντι του γάμου.

Ταυτόχρονα καΐκια και ιστιοφόρα που κατά την αναχώρηση ακολουθούν την πομπή από τα λιμάνια Αστακού – Καστού – Καλάμου – Μύτικα θα επιστρέφουν στην βάση τους για να φέρνουν το μήνυμα του χαρμόσυνου γεγονότος και τα πανηγύρια στα δικά τους μέρη Αστακό – Κάλαμο – Καστό – Μύτικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.