ΡΟΒΑΝΙ ΙΘΑΚΗΣ (ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Υλικά
4 λίτρες ρύζι όχι καλής ποιότητας
6 λίτρες μέλι
2 λίτρες ζάχαρη
1 ποτήρι νερού λάδι
`
Εκτέλεση
`
Πρέπει να ψηθεί σε στρογγυλό καζάνι. Το ρύζι το έχουμε κόψει σε μύλο όπως το τραχανά.
Το μέλι που έχουμε θα το αραιώσουμε με νερό, δηλ. θα βάλουμε νερό 2,5 φορές περισσότερο του όγκου του μελιού (π.χ. αν έχουμε ένα ποτήρι γεμάτο μέλι θα βάλουμε 2,5 ποτήρια νερό).
Απ΄ αυτό θα αφαιρέσουμε για το σιρόπι.
Βάζουμε μέσα στο καζάνι το αραιωμένο μέλι, τη ζάχαρη και το λάδι και όταν αρχίζουν να κοχλάζουν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει. Αφού πήξει βγάζουμε το σύρμα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σπάτουλα συνεχώς. Όταν αρχίζει να ξεκολλάει απ΄ το καζάνι είναι έτοιμη.
Αλείφουμε το ταψί με λάδι και παίρνουμε με μια κουτάλα τρυπητή κουταλιά-κουταλιά και τη βάνουμε στο ταψί τη μια κουταλιά πάνω στην άλλη.
Αφού τη στρώσουμε καλά τη χωρίζουμε ελαφρά με ένα καρφί. Μετά βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Μετά τη βγάζουμε και τη σιροπιάζουμε με το σιρόπι που κρατήσαμε. Αφού τη σιροπιάσουμε τη ξαναβάζουμε για ένα τέταρτο στο φούρνο. Μετά είναι έτοιμη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΕΜΑΣ) ΜΑΡΟΥΛΗΣ – ΣΚΑΡΟΣ