ΣΑΡΔΕΛΗ: «ΑΠΟΥΣΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ….»

Ακριβώς 3 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου, να συνεδριάσει επιτέλους και στην 5η Περιφερειακή Ενότητα της Π.Ι.Ν., στην ιστορική
μας, αλλά ξεχασμένη γι΄ αυτούς Ιθάκη.
Ένα νησί με πάμπολλα προβλήματα, ανέγγιχτα για 3 ολόκληρα χρόνια και… όπως εμείς τα αφήσαμε…!!!
Δυστυχώς, ακόμη και αν έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο στο νησί μας, φρόντισαν – τεχνηέντως, να μην έχει ο λαός αλλά και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ιθάκης – νυν και πρώην- ενημέρωση για τη Συνεδρίαση
αυτή, ως όφειλαν…, για να μην «στριμωχτούν» αρκετά από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου.
Εμείς όπως τους είπαμε εξ αρχής, παρότι μας θυμήθηκαν 3 χρόνια μετά…, τους καλωσορίσαμε και δεν τους περιμέναμε με πανό και διαμαρτυρίες όπως οι ίδιοι μας είχαν συνηθίσει κατά τη δική μας θητεία με Περιφερειάρχη τον κο Σπύρο Σπύρου, όταν οι ίδιοι ήταν αντιπολίτευση…!!!
Εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, με την αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη του λόγου μας σε κάθε περίπτωση.
Αρχή λοιπόν στην τοποθέτησή μας η τροποποίηση του Οργανισμού της Π.Ι.Ν. προτείνοντας την ουσιαστική πλέον αναβάθμιση και αυτοτέλεια της Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης με ότι αυτό σημαίνει όσον αφορά την
εκπροσώπησή της στην Π.Ι.Ν., αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών της, πάντα προς εξυπηρέτηση του θιακού πολίτη.
Τονίσαμε δε, τη σημερινή ανυπαρξία της Περιφέρειας στην Ιθάκη που μετά από αγώνες και διεκδικήσεις ενισχύσαμε κατά τη θητεία μας όσο περισσότερο μπορούσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.
Η συγκοινωνιακή απομόνωση της Ιθάκης από την Πάτρα, όπως είπαμε, έχει πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις και τείνει το νησί μας στην ερήμωση, μετά την ανασφάλεια και δυσλειτουργία του αναπτυξιακού , τουριστικού
και βιοτικού επιπέδου που βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι και την «Οδύσσεια» που ζουν οι επισκέπτες μας. Ένα τεράστιο θέμα που η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε…!!!
Το λιμάνι του Πίσω Αετού, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και κυριολεκτικά «έργο πνοής» για το νησί μας, 3 χρόνια μετά …κι όμως δεν έχει γίνει τίποτε…!
‘Όπως είπε λοιπόν και ο πρώην Περιφερειάρχης κος Σπύρος Σπύρου εμείς το ξεκινήσαμε και το φτάσαμε ως εδώ, έκτοτε δεν έχει προχωρήσει τίποτε.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Ιθάκης, ένα έργο προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ, το οποίο κατά τη θητεία μας εντάξαμε στο ΕΠΠΕΡΑΑ , δεν έχει λάβει καμιά εξέλιξη και μάλιστα τονίσαμε ότι για μας είναι ένα έργο
αναπτυξιακό και απαραίτητο για το νησί μας, όπου η Περιφέρεια θα έπρεπε έστω να συνεργαστεί και να στηρίξει υπηρεσιακά το Δήμο Ιθάκης για τη συνέχεια του έργου.
Άλλωστε όπως τόνισε και ο κος Σπύρου, όφειλε και η Περιφερειακή Αρχή να ενδιαφερθεί όπως και θα έπρεπε να υπάρχει ευρύτερη συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης και στον Χωροταξικό Σχεδιασμό ή οτιδήποτε άλλο αφορά την
Ιθάκη στην Περιφέρεια, μιας και η Περιφέρεια είναι η συνέχεια των Δήμων και ο ένας θεσμός ενισχύει τον άλλο και δεν ανταγωνίζεται.
Η ιστορία της Ιθάκης και οι αρχαιολογικές ανασκαφές του Αγίου Αθανασίου, 3 χρόνια μετά… το πέρας της δικής μας θητείας, ΜΕ καμιά εξέλιξη από μεριάς Περιφέρειας…!!!
Ανέλαβε λοιπόν ο Δήμος Ιθάκης να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Προγραμματική Σύμβαση για προβολή, ανάδειξη και περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.
Ο νυν Περιφερειάρχης κος Γαλιατσάτος, αν και ο ίδιος είχε υπογράψει την 1η Προγραμματική Σύμβαση ως τότε Αντινομάρχης Τουρισμού, εκ τότε… μετά το πέρας της δικής μας θητείας, το θέμα από την Περιφέρεια
αγνοήθηκε. Εμείς τουλάχιστον επιμείναμε η χρηματοδότηση που αντιστοιχούσε στην Π.Ι.Ν., για τις ανασκαφές της Ιθάκης, να δοθεί στην Ιθάκη.
Δυστυχώς λυπάμαι 3 χρόνια μετά το πέρας της δικιάς μας θητείας η οποία ήταν 3,5 χρόνια, να συζητάμε τα ίδια προβλήματα για την ιστορική Ιθάκη όπως τα αφήσαμε, αυτά και άλλα τόσα… διαπιστώνοντας ξανά την
ανυπαρξία της Περιφέρειας στην Ιθάκη, την Ομηρική και ξακουστή Ιθάκη, η οποία είναι και η 5η θεσμοθετημένη Περιφερειακή Ενότητα στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όμως …δε φαίνεται πουθενά…!!!
Ο κος Γαλιατσάτος, δίνοντας εν περιλήψει απαντήσεις στα Θιακά προβλήματα, υποσχέθηκε -3ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ- ότι: «θα δούμε τι θα γίνει στην Ιθάκη και δεν θα το πιστεύουμε»…!!!
Σε λίγο θα τελειώσει και η δικιά του θητεία και οι Θιακοί πολίτες ακόμη θα περιμένουν…!!!
Όλα τα θέματα της Ιθάκης μαζί λοιπόν σε ένα θέμα, σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο 3 χρόνια μετά στο νησί, σαν να μην έχουν «αγγιχτεί» καθόλου τα τελευταία χρόνια και… σαν να μην άξιζε η Ιθάκη ένα-ένα θέμα της να έχει προωθηθεί…!!!
Κρίμα… γιατί εκτός του ότι έκαναν το δρόμο για την Ιθάκη… όχι μόνο μακρινό αλλά… «άβατο», την άφησαν μόνη να «αρμενίζει» στο έλεος των χαλεπών, σημερινών καιρών… χωρίς λύσεις…!!!
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, γιατί η Ιθάκη μας το αξίζει!!!

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΑΡΔΕΛΗ
τέως Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν.
τέως Έπαρχος Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.