ΣΑΣ ΕΓΚΑΛΩ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Κύριε Υπουργέ, η επίσκεψη σας συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου του προεκλογικού αγώνα, εν’ όψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα του ενός – ενάμισυ χρόνου, δηλαδή των ευρωεκλογών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθνικών εκλογών και σχετίζεται με την εναγώνια επιδίωξη του κόμματος σας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με άλλους πολιτικούς χώρους της κεντροαριστεράς, αρχής γενομένης από το επίπεδο της τοπικής  αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συγκρατήσετε δυνάμεις και να χτίσετε συμμαχίες για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας στη νομή της εξουσίας.

Δεν με έχετε πείσει πως η επίσκεψη σας σχετίζεται με πραγματικό ενδιαφέρον για τα πολυπληθή ζωτικά προβλήματα του νησιού μας (θα είχε φανεί άλλωστε αυτό στα τρία και μισό χρόνια της διακυβέρνησης, διάστημα κατά το οποίο δεν μας έχει επισκεφτεί κανείς άλλος κυβερνητικός παράγοντας).

Η ευγένεια επιτάσσει το καλωσόρισμα εκ μέρους μου αλλά η συνείδηση μου και η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει να φανώ ευγενικός με την εξουσία και δη με τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, έβγαλε στο σφυρί την δημόσια και ιδιωτική περιουσία και καταρρακώνει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Δεν σας καλωσορίζω  κ. Υπουργέ όντας εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται την εξουσία στο όνομα της ¨Αριστεράς¨, υπηρετώντας συνάμα πιστά τη λογική του Μονόδρομου  και της «Τhere Ιs Νo Αlternative», και σας εγκαλώ επειδή ξεπουλήσατε ελπίδες και υποθηκεύσατε το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού της, εμπορευόμενοι ιδέες και οράματα πανανθρώπινα, για ένα καλύτερο κόσμο.

Δεν σας καλωσορίζω  κ. Υπουργέ και σας εγκαλώ ως εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει κατ΄εντολή των «Τοκογλύφων Δανειστών» μία πολιτική που παίρνει τα πολλά από τα πλατιά λαϊκά στρώματα και αφήνει στο απυρόβλητο τους λίγους έχοντες και κατέχοντες και έρχεστε στη συνέχεια από αυτά που τους παίρνετε  να μοιράσετε  ένα «ξεροκόμματο» στους πλέον εξαθλιωμένους, για να έχετε να λέτε περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και ότι «εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους»… ξεχνώντας ότι τότε που και οι άλλοι έκαναν τα ίδια εσείς τους κατακρίνατε.

Δεν  σας καλωσορίζω  κ. Υπουργέ αλλά σας εγκαλώ ως εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που κυβερνάει στο όνομα της ¨Αριστεράς¨ και είναι αυτή που:

–     Κατάργησε το ΕΚΑΣ από τις συντάξεις, που το έπαιρναν οι  πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι (το τελευταίο του τμήμα καταργήθηκε με τον προϋπολογισμό του 2018)  και παράλληλα προχώρησε σε νέες μειώσεις (για το 2019 -2020), μετατρέποντας τις συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε φιλοδώρημα.

–      Μείωσε στην περίοδο 2015-2017 σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης, μνημονιακής επίσης, τριετίας τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικά δαπάνες, (για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και απασχόληση) και φυσικά οι περικοπές συνεχίζονται και για το 2018, 2019 κλπ.

–     Μείωσε και άλλο, για το 2018 κατά 50%, το επίδομα θέρμανσης, όταν προπαγανδίζατε την μείωση ή και κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μην πεθαίνει ο κόσμος από τις πυρκαγιές και τις αναθυμιάσεις από τα μαγκάλια που άναβε για να ζεσταθεί.

–     Κατάργησε («εξορθολογισμό» τον ονομάζετε) μια σειρά επιδομάτων αλληλεγγύης (απροστάτευτων τέκνων, αναπήρων, ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, φτώχειας λόγω φυσικών καταστροφών, κ.ά.).

     –  Αύξησε τους φόρους σε εξωφρενικά επίπεδα. Από 44,4 δισ.    ευρώ το  μνημονιακό 2014 σε 48,4 δισ. το 2018 με όλη την αύξηση (16,8%) να   προέρχεται από τους πλέον αντιλαϊκούς φόρους, τους έμμεσους, με τους οποίους επιβαρύνονται όλο και περισσότερο τα πλέον φτωχά στρώματα.

    –   Αύξησε το Φ.Π.Α., που υποσχόταν ότι θα μείωνε, στο 24% (στην εστίαση από 13% σε 24%)  και  κατάργησε εντελώς τη μείωση που είχαν οι νησιωτικές περιοχές παρ’όλες τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν και εξακολουθεί να διατηρεί τον αντισυνταγματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ που θα αντικαθιστούσε από ένα φόρο Μεγάλης Περιουσίας (Σύνταξη Περιουσιολόγιου), ροκανίζοντας τις μικρές λαϊκές περιουσίες.

     –  Μείωσε το ύψος αφορολόγητου, σε 8.600 ευρώ και ψήφισε να φτάσει στα 5.600 ευρώ από το 2020, όταν υπόσχονταν πως θα το πήγαινε από 9.000 ευρώ το 2015 στις 12.000 ευρώ.

     –  Μείωσε τις αποδοχές των εργαζόμενων δραστικά, θεσπίζοντας πέραν των άμεσων μέτρων μείωσης και της αυξημένης φορολογίας, και μέτρα στήριξης της ένταξης τους σε σχήματα αμοιβών μερικής απασχόλησης και ελαστικής εργασίας [τον Ιανουάριο του 2017, 554.679 εργαζόμενοι αμείβονταν (ζούσαν;) με 395 ευρώ μικτά τον μήνα – ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων από 448 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2014 έπεσε σε 395 τον Ιούλιο του 2016. Μείωση κατά 52 ευρώ ή 11,6%, στην εποχή της κυβέρνησης της «Αριστεράς].

Δεν σας καλωσορίζω  κ. Υπουργέ, αλλά σας εγκαλώ, ως εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που κυβερνάει στο όνομα της ¨Αριστεράς¨ και είναι αυτή που:

Υποθήκευσε όλο τον πλούτο της χώρας για 99 χρόνια δίνοντας τα κλειδιά στην Τρόϊκα που  βαφτίστηκε ¨Θεσμός¨ (Υπερταμείο). (Το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, που έχει πληρώσει ο λαός με στερήσεις και θυσίες δεκαετιών, είναι μια εγκληματική ενέργεια κατά της χώρας και του λαού της).

Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά αναφέρεται:

–      Ο ΟΣΕ για τον οποίο είχε διαμαρτυρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα 300 εκ. ευρώ ήταν λίγα, όταν ξεκίνησε να τον πουλήσει ο Σαμαράς, πουλήθηκε μόλις 50 εκ.!

–     Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παραδόθηκαν στη Fraport η οποία χρηματοδοτήθηκε, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για να εξοφλήσει το μεγαλύτερο τμήμα του τελικού τιμήματος. Ο νέος ιδιοκτήτης ξεκίνησε με διπλασιασμό των τιμολογίων και μείωση του προσωπικού ασφαλείας κατά 50% και έτσι κατάφερε να έχει το 80% της αύξησης των κερδών της για φέτος μόνο από τα ελληνικά αεροδρόμια. Με βάση τη φετινή κερδοφορία μόλις σε 4 χρόνια θα έχει καλύψει το κεφάλαιο του τιμήματος.

–     Το Ελληνικό παραδόθηκε σε εξευτελιστική τιμή στον Λάτση και τώρα τρέχετε να του ικανοποιήσετε κάθε αίτημα προκειμένου να κερδοσκοπήσει χωρίς να βρίσκει εμπόδια σε οτιδήποτε προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και της ιστορικής μας κληρονομιάς (αρχαιολογικά θέματα).

–     Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεπουλήθηκε και αυτό με την σειρά  του και ακολουθεί το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού για να ολοκληρωθεί η επένδυση.

–      Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας η ΔΕΗ τεμαχίζεται και την χαρίζετε μαζί με την εγγυημένη πελατεία της στους ιδιώτες.

–     ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ παραδόθηκαν στο Υπερταμείο για να ξεπουληθούν (μέχρι τον Αύγουστο του 2018 κατά τις δηλώσεις Πιτσιόρλα) και ας είχε κάνει σημαία του ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ την μη ιδιωτικοποίηση του νερού ως «κοινωνικού αγαθού».

Δεν σας καλωσορίζω  κ Υπουργέ, αλλά σας εγκαλώ ως εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που κυβερνάει στο όνομα της ¨Αριστεράς¨ και είναι αυτή που:

Χάρισε τις τράπεζες στους διεθνείς κερδοσκόπους (Funds). Οι 4 συστημικές τράπεζες με δανειακά χαρτοφυλάκια 200 και πλέον δισ. ευρώ και ενεργητικό 350 δισ. υπολογίστηκαν ότι άξιζαν μόλις 746,9 εκατ.. Έτσι οι ξένοι, μαζί με τις τράπεζες, πήραν τα δάνεια και φυσικά τις εγγυήσεις των δανείων και με αυτά εκβιάζουν σήμερα τον ελληνικό λαό με κατασχέσεις.  Για να μην υπάρχει, δε, κανένα περιθώριο λαϊκής αντίδρασης στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας  θεσπίσατε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και θεσπίσατε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων αντιστέκονται (εκεί φτάσατε μετά από το ¨Κανένα σπίτι σε χέρια Τραπεζίτη¨). Αλλάξατε ριζικά τη νομοθεσία για να ικανοποιήσετε απόλυτα τις τράπεζες στα θέματα πτωχεύσεων κλπ. Τροποποιήσατε πρώτα και στην συνέχεια καταργείτε την προστασία από το νόμο «Κατσέλη».

Δεν σας καλωσορίζω  κ Υπουργέ αλλά σας εγκαλώ όντας εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που στο όνομα της ¨Αριστεράς¨ κατέληξε να είναι η πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και δώθε έχοντας προσδέσει την χώρα στο άρμα των πολεμοχαρών διαθέσεων των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, παραχωρώντας εδάφη και εθνική κυριαρχία με την εκχώρηση του ελέγχου του Αιγαίου στις Νατοϊκές Δυνάμεις, την παραχώρηση εδαφών για νέες αμερικάνικες βάσεις σε Κάλυμνο,  Ικαρία, Αλεξανδρούπολη, την πλήρη υποταγή στους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο ζήτημα των Σκοπίων, υπονομεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην Μακεδονία, αλλά και την επί των ημερών σας πρωτοφανή de facto εκχώρηση των Ελληνικών Ιμίων υπό καθεστώς Τουρκικής κυριαρχίας.

Δεν σας καλωσορίζω  κ. Υπουργέ αλλά σας εγκαλώ όντας εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που συνεχίζει και επαυξάνει τις πολιτικές ερήμωσης και αποκλεισμού της νησιωτικής Ελλάδας και του νησιού μας ιδιαίτερα.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω το κλείσιμο όλων σχεδόν των Δημόσιων Υπηρεσιών στο νησί μας (Εφορία, Ειρηνοδικείο, ΙΚΑ, Ιστορικό Αρχείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.), την υποστελέχωση όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών και Γραφείων, λόγω απαγόρευσης διορισμών από την Τρόικα,  με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την μη επάνδρωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση αν μη όχι την παντελή απουσία Δημόσιων – Δημοτικών Έργων.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας και των δημοτικών αρχών της μνημονιακής οκταετίας, το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο υποδομής και ανάπτυξης στο νησί μας. Τα λιμάνια μας παραπέμπουν σε εικόνες Τρίτου Κόσμου και η μαρίνα στο Βαθύ απαξιώνεται χρόνο με το χρόνο αφού δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει. Στον τομέα της αποχέτευσης και του βιολογικού  καθαρισμού η Ιθάκη έχει παραδοσιακά παραμείνει στις πρακτικές του προηγούμενου αιώνα με συνέπεια την περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση του πολυσύχναστου λιμανιού μας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί μας, ένα νησί που είναι παγκόσμιο σύμβολο, ανασκαφές απαραίτητες και αναγκαίες για την ανάδειξη της ομηρικής μας ταυτότητας είναι δραστηριότητα εξαφανισμένη/απαγορευμένη  εδώ και πάρα πολλά χρονιά.

Στον τομέα της Παιδείας, τα δημόσια σχολεία μας, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, υποβαθμίζονται με την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τους (τμήματα επιλογής καταργούνται και άλλα συγχωνεύονται,  καθηγητές ειδικότητας σε μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων διορίζονται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η μισή σχολική χρονιά για τους μαθητές μας).

Εκεί όμως που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να σας εγκαλέσουμε χωρίς κανένα ελαφρυντικό είναι στα θέματα της Υγείας και της Περίθαλψης. Η κατάσταση τόσο στο Κ.Υ. Ιθάκης όσο και στο Γ.Ν.Ν. Κεφαλληνίας που υπαγόμαστε  βρίσκεται σε οριακό σημείο εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, και αν δεν υπήρχε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συναισθάνεται την ευθύνη του και προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση θα είχαμε ζήσει ακραίες δυσάρεστες καταστάσεις.

Η πολιτική που ασκείτε κύριε Υπουργέ εσείς και η κυβέρνηση σας είναι πολιτική ακραίας φτωχοποίησης, κατάργησης κάθε έννοιας προνοιακού κράτους και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας και αγαθού αλλά και αρπαγής της ιδιωτικής μας περιουσίας, είναι μια αντιλαϊκή και αντεθνική πολιτική.

Για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, που αν συνεχίσουμε να τα αναφέρουμε, θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να καταγράψουμε μία ακόμα μνημονιακή Μαύρη Βίβλο, όπως έκανε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν μπορώ να σας καλωσορίσω  κ Υπουργέ στο νησί μας ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, γιατί αν το κάνω τότε δεν θα μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά μου που τους έχετε υπονομεύσει το μέλλον, τους γονείς μου που τους κλέψατε την αξιοπρέπεια και τους γεμίσατε με ανασφάλεια, τους νέους του νησιού μου που απεγνωσμένα αναζητούν διέξοδο στη μετανάστευση για να στήσουν μια κανονική ζωή.-

ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ

για  την Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών

(Το παραπάνω κείμενο διαβάστηκε στην δημόσια συζήτηση που έγινε το Σάββατο 28/4 με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο δημοτικό κινηματογράφο στην Ιθάκη)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.