ΣΠΥΡΟΥ: ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ;
Δύο Επερωτήσεις και ένα θέμα για συζήτηση προτείνει ο Σπύρος Σπύρου επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ιόνιος Πολιτεία», για το προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στην Ιθάκη στις 16-18.9.2017
1η Επερώτηση: Θα ασχοληθεί, έστω και μετά από τρία χρόνια θητείας, η περιφερειακή αρχή με τα προβλήματα της Ιθάκης;
Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που αναλάβατε την διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι πολίτες της Ιθάκης δεν είδαν να υλοποιείται τίποτα από αυτά που με πολύ άνεση τους υποσχεθήκατε. Καλλιεργήσατε πολλές προσδοκίες και αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Συγκεκριμένα:
Λιμάνι Πισαετού: Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ξεκίνησε επί ημερών μας και εκτελέστηκε μικρό μέρος αυτού. Ο εργολάβος λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του έργου κηρύχθηκε έκπτωτος μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία. Εμείς στα τριάμισι χρόνια που διήρκησε η θητεία μας, της πρώτης αιρετής Περιφέρειας με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, μπορέσαμε να ξεκινήσουμε το έργο και να προωθήσουμε την κατασκευή του όσο ήταν δυνατόν. Προωθήσαμε την δημιουργία του, το δημοπρατήσαμε και το συμβασιοποιήσαμε και παρακολουθήσαμε στενά την πορεία του ώστε να μην αφεθεί στην τύχη του.
Στα τρία χρόνια της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής δεν έχει πέσει ούτε ένας τόνος μπετόν για την κατασκευή της προβλήτας. Διαφαίνεται ότι είναι εύκολα τα λόγια και αναμένουμε να ακουστούν πολλές δικαιολογίες. Το ουσιαστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της θητείας σας και μάλιστα στο χειμώνα. Ζητάμε λοιπόν να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ποια φάση βρίσκεται το έργο, αν έχει γίνει επιλογή νέου αναδόχου, αν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και με ποιο ποσοστό τυχόν έκπτωσης. Επίσης ποιο προβλέπεται να είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ενός έργου σημαντικότατου για την Ιθάκη.
Βιολογικός καθαρισμός: Η Ιθάκη δεν έχει εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και είναι ένα σημαντικό ερώτημα το γιατί δεν έχει αποφασισθεί και εξασφαλιστεί η θέση που θα χωροθετηθεί ενώ στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα της μελέτης αυτού του τόσο αναγκαίου έργου. Σημειωτέων ότι πρόκειται για τον μοναδικό βιολογικό καθαρισμό που λείπει από την Περιφέρειά μας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Βέβαια, το θέμα προτίστως αφορά την δημοτική αρχή αλλά ο ρόλος της Περιφέρειας πιστεύουμε απόλυτα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση προώθησης του έργου. Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα, η αναρμοδιότητα της Περιφέρειας θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την πλευρά της περιφερειακής αρχής ή προτίθεται να κάνει ενέργειες στην κατεύθυνση συνεργασίας για την πραγματοποίηση του έργου.
Συγκοινωνιακή σύνδεση: Η σύνδεση της Ιθάκης με την Πάτρα έμεινε στις προεκλογικές σας υποσχέσεις όπως και το μεταφορικό ισοδύναμο που το είχατε κάνει σημαία σας. Πώς μπορεί να μιλάει κανείς για προώθηση έργων κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης στην Περιφέρειά μας όταν το αυτονόητο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για ένα νησί, δεν έχει επιλυθεί. Έχει διερωτηθεί η περιφερειακή αρχή ποια είναι η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Ιθάκη από τον αποκλεισμό της ουσιαστικά από το κέντρο;
2η Επερώτηση: ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές περιοχές της Περιφέρειάς μας ήρθαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στα νησιά μας ήταν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και για τους κατοίκους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι απαιτείται άμεσα γενναία χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Γενναία χρηματοδότηση, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί όσο και για την πρόληψη νέων καταστροφών.
Είναι γνωστό ότι η περιφερειακή αρχή έχει επισημάνει την ανάγκη οικονομικής στήριξης και η παράταξή μας υπερθεματίζει στο αίτημα αυτό. Μάλιστα, προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενισχύσει το αίτημα αυτό αλλά και να ζητήσει επιτακτικά ενόψει και της τροποποίησης του «Καλλικράτη» να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος της Περιφέρειας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που συνθέτουν την ανάγκη οικονομικής στήριξης, θα πρέπει να διατρανωθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο προς το κράτος για μια ακόμη φορά ώστε να γίνουν πράξη άμεσα οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν κατά την επίσκεψη των κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές. Και αυτό, διότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος επακόλουθων συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Εκφράζοντας εντονότατα την ανησυχία μας για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί, και ιδιαίτερα της Ζακύνθου, θα θέλαμε να απαιτηθεί υψηλή χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες. Αν η περιφερειακή αρχή είναι γνώστης του ποσού που απαιτείται παρακαλούμε να το γνωστοποιήσει στο Π.Σ. Επίσης, εκτός του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αντιμετώπισης των συνεπειών των πυρκαγιών, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε αν έχει καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων που θα προκύψουν, ενόψει του χειμώνα και ποιο είναι αυτό.
ΘΕΜΑ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Κύριε Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και περιορίζει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Το πρόβλημα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών αλλά καί πρόσφατα, στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου επισημάνθηκε ότι σήμερα αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Καλλικράτειου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ήδη από το 2012, η κατάσταση σταδιακά επιδεινώθηκε ενώ αντίθετα οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των Περιφερειών αυξήθηκαν με μια σειρά θεμάτων όπως η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), η μεταφορά των ΑμεΑ, τα προγράμματα Μαθητείας και η Προσωπική Διαφορά των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στην Περιφέρεια.
Ως αντιπολίτευση, ήσασταν επικριτικοί ότι δεν διεκδικήσαμε δυναμικά αύξηση των χρηματοδοτήσεων ενώ σήμερα είστε συμβιβασμένοι. Η περικοπή των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) έχει ξεπεράσει το 65% και οι ΚΑΠ – επενδύσεις έχουν προ πολλού μηδενιστεί.
Το κεντρικό κράτος μετακυλύει υποχρεώσεις του στις Περιφέρειες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες υπολείπεται από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝ.Π.Ε. κατά 450 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Τακτικού Προϋπολογισμού 2017 από τον φόρο φυσικών προσώπων (4,2%), σύμφωνα με το άρθρο 260 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 όπως έχει τροποποιηθεί, θα έπρεπε να είναι 532,39 εκ. ευρώ και όχι 318 εκ. ευρώ (σελίδα 114 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2017). Δηλαδή, υπολείπεται κατά 214,39 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους πόρους από τον Φ.Π.Α. ανέρχεται στα 588,28 εκ. ευρώ. Αυτά, θα έπρεπε να αποδοθούν στις Περιφέρειες της χώρας και αντ’ αυτού δόθηκαν 353 εκ. ευρώ. Υπολείπεται δηλαδή κατά 235,28 εκ. ευρώ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η σιωπή ή η χαλαρή διεκδίκηση δεν θα μπορέσει να λύσει το θέμα και η Περιφέρειά μας με την ιδιαιτερότητά της, οδηγείται σε μαρασμό.
Προτείνω, παρότι συζητήθηκε και από τον πρόεδρο στο Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση που να διατρανώνει την ανάγκη και την απαίτησή του για χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σύμφωνα με το Νόμο Καλλικράτη αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητά της.