ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το φυσικό μεγαλείο του τόπου μας.

Φύση και κοινωνία πάνω από τα κέρδη τους, ενάντια στο μύθο της ανάπτυξης.

5 Ιουνίου,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους κατοίκους της Ιθάκης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο στις 11:30 πμ, στηρίζοντας καλέσματα από όλη την Ελλάδα, με πρόταγμα την ακύρωση του νέου αντιπεριβαλλοντικού νόμου.

Μια ασφαλής παραδοχή που μπορούμε να κάνουμε μετά από τους έξι μήνες που όλες οι χώρες παγκοσμίως μαστίζονται από τον κορονοϊό, μια παραδοχή που κάνει και η επιστημονική κοινότητα ευρέως, είναι ότι ένας ιός δεν ξεφυτρώνει από θεωρίες συνωμοσίας, δίκτυα τηλεπικοινωνιών κ.α. άλλα προκύπτει από την εκτεταμένη καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, για χάρη της οικονομικής ανάπτυξης.

Προσπαθώντας να αναχαιτισθεί αυτή η απειλή στην Ελλάδα, που οι δημόσιες δομές υγείας παραπαίουν λόγω της μακροχρόνιας κρίσης, εφαρμόστηκαν μέτρα αυστηρής κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε τέτοιο επίπεδο που συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα καταλύθηκαν.

Αυτή ήταν η τέλεια ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να νομοθετήσει – χορεύοντας σαν τον ποντικό όταν λείπει η γάτα- έναν νόμο που διευκολύνει την ισοπέδωση του περιβάλλοντος, με το αφήγημα της αέναους ανάπτυξης να την “νομιμοποιεί”, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα επενδυτών, πετώντας στον κάδο την παγκόσμια παραδοχή λεηλασία της φύσης=αρρώστια.

Και εκεί που περιμένεις τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, ή έστω την αυτοδιοίκηση του τόπου να αντιδράσει στο σύνολο του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, μετά από την τόση συζήτηση που έχει γίνει στα μέρη μας για τις εξορύξεις, η τελευταία κοιτάει τον “κάδο” αντί να κοιτάει το δάσος.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων δήμων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, η μονή εναντίωση στο νέο πολυνομοσχέδιο ήταν επί του άρθρου που επηρεάζει την διαχείριση των σκουπιδιών στα δύο νησιά (που ενώ λειτουργεί σε πρότυπα επίπεδα, μετατίθεται στην περιφέρεια). Ότι άλλο περιλαμβάνει ο νέος νόμος, όπως:

• οικονομική εξάρτηση των περιβαλλοντικών ελεγκτών από τους επενδυτές

• οικονομική εκμετάλλευση των ζωνών Natura 2000 (ανέγερση οδικών δικτύων, ξενοδοχείων κ.α.)

• κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

• διευκόλυνση αδειοδοτήσεων για έρευνες/ εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά και ΑΠΕ με περιβαλλοντικές μελέτες από ιδιώτες και πολλά άλλα που θα φέρουν καταστρεπτικές συνέπειες στα νησιά μας αν εφαρμοστούν, φαίνεται να μην τα αντιλήφθηκαν οι δήμοι μας και ας έχουν συμφωνήσει τα ΔΣ τους με ψηφίσματα που εναντιώνονται στα παραπάνω.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το φυσικό μεγαλείο του τόπου μας, απέναντι στις επιθέσεις που κράτος και κεφάλαιο οργανώνουν για να ρημάξουν τις ζωές μας.

Καλούμε όλο τον λαό του Ιονίου άλλα και της Ελλάδας, να αντισταθεί σε όποια επερχόμενη καταστροφή, όπως αντιστέκονται οι άνθρωποι σε Τήνο, Άγραφα, Ασπροπόταμο και πολλά άλλα μέρη παγκοσμίως. Το ότι πέρασε ένας νόμος δεν σημαίνει ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ, ΤΟΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/6 11:30 ΠΜ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.