ΤΟ ΔΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης στην 26η τακτική συνεδρίαση του, αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από πρόταση-εισήγηση της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών Ιθάκης, να συμπαρασταθεί στους πολίτες της Ιθάκης που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Με την απόφαση του αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης ζητάει την κατάργηση του Νόμου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και δηλώνει τη βούληση του να στηρίξει τόσο πολιτικά όσο και εμπράκτως (με φυσική παρουσία), τις δράσεις αποτροπής πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών της Ιθάκης που διενεργούνται στο Ειρηνοδικείο Σάμης, να δημιουργήσει στον Δήμο Επιτροπή, η οποία θα δέχεται και θα καταγράφει τις περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση και θα κινητοποιεί τους δημότες σε ένα συνολικό πλαίσιο κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Στη συνέχεια το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

¨Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στους πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία αλλά και η γονεϊκή κληρονομιαία κατοικία αποδεδειγμένα κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, και θέτει ως προτεραιότητα του να σταθεί τόσο πολιτικά όσο και με φυσική παρουσία δίπλα στους δημότες που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες είναι απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων που με τις συνειδητές πολιτικές τους οδήγησαν στην φτωχοποίηση και εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού λαού.

Η μνημονιακή πολιτική, σε συνδυασμό με την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, για τα οποία δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια, αλλά ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.

Ο νόμος για την απελεύθερωση των πλειστηριασμών που έφερε η κυβέρνηση, συνέπεια των μνημονιακών της υποχρεώσεων, και υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έχει ανοίξει το δρόμο για πλειστηριασμούς κατοικιών υποχρεώνοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν με πολύ αυστηρούς όρους τις οφειλές, κάνοντάς τους ομήρους των τραπεζών στους οποίους η κυβέρνηση εξασφαλίζει και κρατικό κονδύλι για να μην χάσουν τα κέρδη τους.

Ουσιαστικά ο εν λόγω νόμος υπηρετεί τους τραπεζικούς ομίλους αφού τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων και να μπορούν να επιδοθούν σε νέο γύρο κερδοφόρων δανειοδοτήσεων. Και όλα αυτά την στιγμή που οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό χρήμα, το οποίο φορτώνονται στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και ενώ εντείνεται η φορολεηλασία μέσω της αύξησης του Φ.Π.Α.. των τελών κυκλοφορίας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη πετρέλαιο κ.α και με την επιβολή φόρων σε άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι λοιπόν όσο ποτέ επίκαιρο η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η δραστική περικοπή δανείων που αναγκάστηκαν να πάρουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης στηρίζει ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν τα σπίτια τους και οργανώνει και συμμετέχει στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να εκπληρώσουν τις διαρκώς ογκούμενες υποχρεώσεις τους.¨

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.