ΤΟ ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ ΠΟΥ ΘΑ «ΔΙΑΛΥΣΕΙ» ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Πρόκειται για ένα νέου τύπου Ferry Boat, το οποίο θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη ναυσιπλοΐα, ειδικότερα στον οικολογικό τομέα. Αυτό, διότι το νέο Ferry Boat θα είναι ένα συμβατικό και ηλεκτρικό πλοίο. Δηλαδή, θα κινείται αποκλειστικά σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η πρώτη γραμμή θα συνδέει το Αίγιο με τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος. Η κίνηση του Ferry Boat θα στοιχίσει περίπου 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ. H Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το συγχρηματοδοτεί σε ποσοστό 50%. Στη μελέτη υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων στην ξηρά όπου και θα παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Από εκεί και πέρα, το πλοίο θα διαθέτει την δυνατότητα να συνδυάζει φωτοβολταϊκά, άνεμο και κυματική. Σκοπός θα είναι να μπορεί να παράγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα οφέλη από το νέο γρήγορο καράβι δεν περιορίζονται μόνο στην ίδια την θάλασσα, αλλά περνούν και στις κοινωνίες, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον ρεύμα, που δεν θα διατίθεται. Αυτό, θα δίνεται σε οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Φυσικά, αυτό θα γίνεται, δίχως να επιβαρύνονται με το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Από εκεί και πέρα θα μπει ένα φρένο στις ανατιμήσεις και θα υπάρξει μείωση στα εισιτήρια έως και 50%. Αυτή θα μπορούν να απολαύσουν πολλοί περισσότεροι από τους ταξιδιώτες της γραμμής Αίγιο-Άγιος Νικόλαος. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει καταργηθεί από το 2011. Στόχος είναι να ακολουθήσει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο και σταδιακά η χρήση ηλεκτροκίνητων Ferry Boats να επεκταθεί σε όλες τις πορθμειακές γραμμές της χώρας.