ΤΟ ΣΔΟΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΓΑΝΙΑ… ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!

Ήδη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξήγγειλε ελέγχους κατά ριπάς για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνον η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και όλο το Δημόσιο» θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εφοριακοί επιστρατεύονται κι έχουν εντολή να σηκωθούν από τα γραφεία τους για να πραγματοποιούν ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Η κυβέρνηση ξεκινά τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα εμπορικά σημεία και όπου αλλού πραγματοποιείται διακίνηση προϊόντων.

Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τους «αλγεβρικούς ελέγχους Βαρουφάκη», τη σύγκριση δηλαδή των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες των πολιτών, από τους οποίους και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Ανάλογες εντολές έδωσε με εγκύκλιό της και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, με την οποία ορίζεται ότι:

Τα ελεγκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

Οι φοροελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης να τους επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους.

Επειδή από 1/1/2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (π.χ. πρόσθετα βιβλία) για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων), οι ελεγκτές εντέλλονται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και, στη συνέχεια, να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.

Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.

Ιδιαίτερα ελέγχεται αν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.