ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΑΘΗΣΕ Ο ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟΣ, ΤΙ ;

Πολύς ντόρος και σαματάς έγινε τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας για ένα συνέδριο, το οποίο, εάν ζούσαμε σε μία περίοδο ομαλότητας και κανονικότητας θα αποτελούσε ένα σύνηθες και φυσιολογικό συμβάν, μία δράση που θα απασχολούσε κάποιους επιστήμονες και ίσως κάποιους – λίγους επιχειρηματίες (όπως γίνεται συνήθως με το πολύ πιο σπουδαίο, και παγκοσμίως αποδεκτό, ¨διεθνές συνέδριο για την Οδύσσεια¨). Επειδή μέσα στην φασαρία και στο σαματά ¨χρησιμοποιήθηκαν¨ τόσο το όνομα το δικό μου όσο και της δημοτικής παράταξης της οποίας είμαι επικεφαλής, οφείλω μερικές εξηγήσεις:
Πρώτον: Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης δεν εναντιώθηκε ποτέ και δεν εναντιώνεται στην διενέργεια συνεδρίων στο νησί. Με το πρόγραμμα μας στοχεύαμε στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, άλλωστε η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί συνδιοργάνωσης μαζί με την ΚΕΔΕ, λήφθηκε ομόφωνα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με δεδομένη τότε την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο μας.
Δεύτερον: Κρίναμε σκόπιμο να μην εγκρίνουμε την δαπάνη των 11.000 ευρώ, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, παρά τις προηγούμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, για ένα συνέδριο, που χρησιμοποιώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δούρειο Ίππο, είχε στόχο και σκοπό την διαφήμιση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας που βλέπουν την υγεία όχι ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα αλλά ως πηγή κέρδους. Δεν προβλέπαμε καμία κοινωνική ανταπόδοση στην παραπάνω δαπάνη παρά μόνο εξυπηρέτηση ιδιοτελών αλλότριων συμφερόντων και γι΄αυτό θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο Θιακός πολίτης.
Τρίτον: Εκείνο το οποίο θίξαμε και το τονίσαμε προ της ενάρξεως του συνεδρίου, είναι το ειρωνικό και αντιφατικό να διοργανώνεται ένα συνέδριο, σε ένα νησί σαν το δικό μας, με θέμα τον ιατρικό τουρισμό, που σημαίνει πανάκριβες και πολυτελείς υπηρεσίες θεραπείας νεφροπαθών-καρκινοπαθών, κοσμητικής ιατρικής, εξωσωματικής γονιμοποίησης, υδροθεραπείας (ιαματικές πηγές) κ.α., όταν γνωρίζουμε τις βασικές ελλείψεις μας τόσο σε ιατρικές υποδομές και παροχές όσο και στο θέμα της συγκοινωνίας και όταν οι καρκινοπαθείς μας και οι νεφροπαθείς μας αλλά και άλλες ομάδες, όπως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, περνάνε την δική τους Οδύσσεια, προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης και αναγκαίας νοσηλείας.
Τέταρτον: Δεν πιστεύαμε πως θα υπάρξει κάποια σημαντική διαφήμιση από την διοργάνωση του συνεδρίου, όπως επιχειρηματολογούσαν οι υποστηρικτές του, και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε από την πραγματικότητα αφού το θέμα δεν έπαιξε σχεδόν πουθενά εκτός από κάποιους περιφερειακούς σταθμούς της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αν θέλαμε και επιθυμούσαμε πραγματική διαφήμιση της Ιθάκης για την σεζόν που διανύουμε, ας είχαμε φροντίσει να καθαρίσουμε και να λειτουργήσουμε επιτέλους την τουριστική μας μαρίνα, να ανοίξουμε στο κοινό τους αρχαιολογικούς μας χώρους στον Άη Θανάση, στις Αλαλκομενές, και στο Σπήλαιο των Νυμφών που αποτελούν ντροπή για όλους μας, να αποκαταστήσουμε την κανονική συγκοινωνία του νησιού μας.
Πέμπτον: Το εν λόγω συνέδριο πέραν όλων των άλλων που προαναφέρθηκαν, λειτούργησε στη Θιακιά κοινωνία, με την αρωγή της δημοτικής αρχής, ως καθαρτήριο και κολυμβήθρα εξιλέωσης πολιτικών προσώπων (Κουρουμπλής, Γεννηματά, Πατούλης) και κομματικών σχηματισμών (ΠΑΣΟΚ), αυτών που με τις αποφάσεις τους έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε εξαθλίωση και απόγνωση.
Έκτον: Στην Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών πιστεύουμε πως η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού πρέπει να είναι στόχος, και πως οφείλει ο Δήμος μας να διοργανώνει εκδηλώσεις και να δίνει βήμα σε πρωτοβουλίες που συνάδουν με την προοπτική ανάπτυξης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας, κυρίως αυτά που σχετίζονται με την ομηρική μας ταυτότητα, τη κουλτούρα και το ¨μυθικό¨ όνομα της ΙΘΑΚΗΣ, που αποτελεί ένα ισχυρότατο όνομα-σύμβολο. Πρέπει όμως αυτό να γίνει οργανωμένα με σχέδιο και πρόγραμμα και όχι αποσπασματικά, μεμονωμένα, και εν είδη πυροτεχνημάτων, που μας παραπέμπουν στα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχουμε καλέσει τους φορείς σε δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση του ¨Οικοτροφείου Ιθάκης¨ ως Πολιτιστικού – Συνεδριακού Οδυσσειακού Κέντρου.
Ακροτελεύτιον: Τελειώνοντας θέλω να κάνω γνωστό πως όπου και όταν κληθήκαμε, τα μέλη της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης, για συνεργασία και συναίνεση, συμμετείχαμε και εργαστήκαμε για την διαμόρφωση προτάσεων και την διεκδίκηση κοινών θέσεων. Ήμασταν παρόντες εκεί που κρίναμε πως ήταν απαραίτητο και εκεί που η συμμετοχή μας θα συνεισέφερε στο ¨κοινό καλό¨ και θα είμαστε και στο μέλλον με βάση τις δικές μας αρχές, αξίες, ιδέες και προτάσεις, με αυτές τις ίδιες που πορευόμαστε χρόνια τώρα, και μέσα άλλα και έξω από το Δ.Σ. Ιθάκης, και που ποτέ δεν τις κρύψαμε, ούτε τις απεμπολήσαμε για να αποκομίσουμε ¨ίδιον όφελος¨. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική με επιχειρήματα και σε κάθε διάλογο έχοντας διαμορφωμένες θέσεις και προτάσεις και γι΄ αυτό περιμένουμε τον αντίλογο όχι όμως με γενικότητες και αοριστολογίες αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις.
Το ερώτημα που πλανάται πλέον πάνω από τη νησί μας είναι: ¨τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός, τι;

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΑΣ